Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je

In veterán
Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je

A Porsche 959 S 26 évig volt házi sebesség rekorder. A több mint 30 éves modell még ma is meghatározó szereplője a leggyorsabb Porsche top listának.

 

Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je
A legendás Porsche 959 S egyik példánya. Végsebesség 339 km/h, amivel 31 éves kora ellenére is a Top lista 3. helyét foglalja el.

 

A Porsche legújabb Top 5 videóját (a leggyorsabb 5 Porsche sportkocsi – lásd a cikk végén) nézve meglepődve tapasztaltuk: A híres Porsche 959 – azon belül is a limitált S sorozat – 26 évig volt a cég leggyorsabb autója, mielőtt a 2013-as 918 Spyder átvette ezt a címet. Ez meglepő, mert a Porsche-ról beszélünk, a német cég pedig több mint 50 éve dominálja a sportkocsik világát. A legnagyobb sebesség mégsem lenne a legfontosabb jellemzője egy sportkocsinak?  Vagy a végsebesség csak egy “romantikus jellemzője” az autónak, ami az autó vonzerejét képezi?

 

https://www.youtube.com/watch?v=HBCUuFEGb9s
A Porsche 911 Turbo S nem régi modell, 2016 óta kapható. 330 km/h végsebességével a lista legalján kapott helyet

 

Ha csak a végsebességet néznénk, azt gondolhatnánk, hogy a Porsche minden gyártónál keményebben dolgozna a sebesség növelésén, és nem várna 26 évet egy gyorsabb autó piacra dobásával. Az 1987-es 959 S modellnél gyorsabb autó készítése nem olyan nehéz, de aztán évről évre gyorsabbat készíteni? Feltehetőleg a német mérnökök józansága nem engedte az évről-évre gyorsabb autók bemutatását. A Porsche így aztán nem törődött a legnagyobb sebességgel, legalábbis az elmúlt 30 évben.

 

Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je
A 2004-ben bemutatott Porsche Carrera GT 334 km/h sebességre képes

 

A Porsche 959 S pontos műszaki paramétereiről nem lehet sokat tudni, és nem azért, mert hét pecsétes titok lenne. Mindössze 29 példányt gyártottak, 2,8 literes hathengeres bokszer-motorral, ami a nagyobb turbófeltöltőkkel 561Nm nyomatékot adott le a gyári mérés szerint, szemben a hagyományos 959-es 490Nm nyomatékával. A 959 S legnagyobb sebessége hivatalosan 339 km/h. Azonban a Porsche 959 S modell egyedi rendelésekre készült, a vevők rendeléskor befolyásolhatták az autó teljesítményét. Így mind a 29 legyártott modell más és más paraméterekkel rendelkezett.

 

Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je

 

A Porsche 959 S egy olyan időszakban jelent meg a piacon, amikor a Ferrari F40 ellopta a leggyorsabb sportkocsi címét a széria 959-estől. A Porsche 959 315 km/h sebességével szemben a Ferrari F40 322 km/h-ra volt képes. Erre kellett válaszolni a német mérnököknek a 959 S változattal, ami aztán 30 éven keresztül viselte a leggyorsabb Porsche címet.

 

Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je
A tavaly bemutatott Porsche 911 GT2 RS a napjainkban kapható leggyorsabb Porsche, 340 km/h a legnagyobb sebessége

 

A Porsche alább látható legújabb Top 5 videója a leggyorsabb autóikat mutatja be. Aki ismeri a Stuttgarti gyár termékeit, már sejtheti a további résztvevőket. Az alig két éves, de már kifutó modell 991 Turbo S, a tavalyi 991 GT2 RS és a 15 évesen is félelmetes Carrera GT. A listán a leglassabb Porsche is 330 km/h sebességre képes, így aki a nagy sebességet szereti, nem igazán panaszkodhat.

 

Minden idők 5 leggyorsabb Porsche-je
A Porsche leggyorsabb közforgalomra szánt sportkocsija a 2013-ban bemutatott Porsche 918 Spyder. 345 km/h a legnagyobb sebessége

 

A videó megtekintéséhez célszerű megfelelő hangosítást használni, az autók hangja sokak számára csodálatos zene!

 

You may also read!

Rallye2 Székesfehérvár Csomós Mixi

Csomós Mixi: Nem volt taktika, csak padlógáz!!!

Csomós Mixi és Nagy Attila Székesfehérváron sem feledte el az idei évre megfogalmazott taktikáját, de jócskán engedtek az elveikből. Gigászi csatákat vívtak, olykor-olykor meleg helyzetekbe keveredtek, de összességében jól sikerült a legutóbbi futamuk, hiszen meg tudták őrizni a vezető pozíciót a bajnokságban, három értékelésben is ezüstérmet szereztek a királyok városában.

Read More...
TAXi4 Székesfehérvár Rally Kronome Ákos

Gondok, felszabadultság, második hely

Interjú Kronome Ákos autóversenyzővel a TAXi4 Székesfehérvár Rally után.

Read More...
Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Sokat várt Európa a Ford Mustangra, a Ford azonban nem várta, hogy a Bullitt változat annyira sikeres lesz az öreg kontinensen. Most válaszul az európai vevők bizalmára a 2020-as modellévben is gyártani fogják.

Read More...

Leave a reply: