Automata parkolás és töltés – A Hyundai és Kia videóján úgy parkol az önvezető autó, mint Kit a Knight Riderből

In elektromos
Automata parkolás és töltés

A Hyundai és Kia közzétett egy videót, ahol az önvezető autó magától, sofőr nélkül parkol be vezeték nélküli töltőhöz, majd, amikor feltöltött, magától arrébb parkol, átadva így a helyet egy másik elektromos autónak.

Amikor pedig jön a gazdi – no nem David Hasselhof, csak egy liszttel leöntött hölgy – akkor érte siet a járdához. 

Ezzel a rendszer koncepcióval megoldást nyújtanának sok problémára. Hiszen melyik elektromos autós ne találkozott volna már azzal, hogy a másik autója már rég feltöltött, de nem lehet odaférni a töltőponthoz, mert a tulajdonos még megbeszél, vásárol vagy alszik. Itt a töltő azonnal felszabadul, ha az autó feltöltődött.

Illetve sokszor sietünk egy találkozóra, de elkésünk, mert 15 perc egy szabad parkolóhely megtalálása. Ezzel a technológiával ez sem lenne gond. A sofőr itt az utasításokat okos telefonon adja, amivel a nagyon sportos formájú négy ajtós kupéval, a Hyundai Le Fil Rouge-al kommunikál. Az automatikus parkoló rendszert egyébként Automated Valet Praking System-nek hívják. Tehát hogy ez a talán már nem annyira futurisztikus videó megvalósuljon, nem csak egy ilyen liszt lepergető autó kell, hanem az infrastruktúra is. Hiszen itt kommunikál és együttműködik az elektromos és önvezető autó, a parkoló rendszer, a töltő állomás és a sofőr. A parkoló rendszer elküldi a pozícióit az üres parkolóknak és töltő helyeknek, illetve később folyamatosan frissíti az autó töltöttségének állapotát. A Hyundai és Kia ennek a technológiának a bevezetését a 4. szintű önvezető autók bevezetése után, úgy 2025 körül tervezi. A teljesen önvezető autójuk megvalósulását 2030-ra vizionálják.

 

Automata parkolás és töltés

Mindenesetre elgondolkodtató a videó egyik kommentje. Többek között azt feszegeti a kommentelő, hogy ez szabványos lesz-e, vagy csak Hyundai-okkal, Kia-kkal fog működni? Vagy hogy a Kona fel van-e már szerelve az ehhez szükséges hardwareel? Hiszen 2025 6 év múlva lesz. 

 

Automata parkolás és töltés

 

Viszont a 2018 Párizsi Autókiállításon debütált ‘Le Fil Rouge’ koncepció elképesztően jól néz ki. Bár ez csak egy dizájn koncepció. Ezért is animált a videó.

Automata parkolás és töltés Automata parkolás és töltés

You may also read!

Rallye2 Székesfehérvár Csomós Mixi

Csomós Mixi: Nem volt taktika, csak padlógáz!!!

Csomós Mixi és Nagy Attila Székesfehérváron sem feledte el az idei évre megfogalmazott taktikáját, de jócskán engedtek az elveikből. Gigászi csatákat vívtak, olykor-olykor meleg helyzetekbe keveredtek, de összességében jól sikerült a legutóbbi futamuk, hiszen meg tudták őrizni a vezető pozíciót a bajnokságban, három értékelésben is ezüstérmet szereztek a királyok városában.

Read More...
TAXi4 Székesfehérvár Rally Kronome Ákos

Gondok, felszabadultság, második hely

Interjú Kronome Ákos autóversenyzővel a TAXi4 Székesfehérvár Rally után.

Read More...
Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Sokat várt Európa a Ford Mustangra, a Ford azonban nem várta, hogy a Bullitt változat annyira sikeres lesz az öreg kontinensen. Most válaszul az európai vevők bizalmára a 2020-as modellévben is gyártani fogják.

Read More...

Leave a reply: