Automata parkolás és töltés – A Hyundai és Kia videóján úgy parkol az önvezető autó, mint Kit a Knight Riderből

In elektromos
Automata parkolás és töltés

A Hyundai és Kia közzétett egy videót, ahol az önvezető autó magától, sofőr nélkül parkol be vezeték nélküli töltőhöz, majd, amikor feltöltött, magától arrébb parkol, átadva így a helyet egy másik elektromos autónak.

Amikor pedig jön a gazdi – no nem David Hasselhof, csak egy liszttel leöntött hölgy – akkor érte siet a járdához. 

Ezzel a rendszer koncepcióval megoldást nyújtanának sok problémára. Hiszen melyik elektromos autós ne találkozott volna már azzal, hogy a másik autója már rég feltöltött, de nem lehet odaférni a töltőponthoz, mert a tulajdonos még megbeszél, vásárol vagy alszik. Itt a töltő azonnal felszabadul, ha az autó feltöltődött.

Illetve sokszor sietünk egy találkozóra, de elkésünk, mert 15 perc egy szabad parkolóhely megtalálása. Ezzel a technológiával ez sem lenne gond. A sofőr itt az utasításokat okos telefonon adja, amivel a nagyon sportos formájú négy ajtós kupéval, a Hyundai Le Fil Rouge-al kommunikál. Az automatikus parkoló rendszert egyébként Automated Valet Praking System-nek hívják. Tehát hogy ez a talán már nem annyira futurisztikus videó megvalósuljon, nem csak egy ilyen liszt lepergető autó kell, hanem az infrastruktúra is. Hiszen itt kommunikál és együttműködik az elektromos és önvezető autó, a parkoló rendszer, a töltő állomás és a sofőr. A parkoló rendszer elküldi a pozícióit az üres parkolóknak és töltő helyeknek, illetve később folyamatosan frissíti az autó töltöttségének állapotát. A Hyundai és Kia ennek a technológiának a bevezetését a 4. szintű önvezető autók bevezetése után, úgy 2025 körül tervezi. A teljesen önvezető autójuk megvalósulását 2030-ra vizionálják.

 

Automata parkolás és töltés

Mindenesetre elgondolkodtató a videó egyik kommentje. Többek között azt feszegeti a kommentelő, hogy ez szabványos lesz-e, vagy csak Hyundai-okkal, Kia-kkal fog működni? Vagy hogy a Kona fel van-e már szerelve az ehhez szükséges hardwareel? Hiszen 2025 6 év múlva lesz. 

 

Automata parkolás és töltés

 

Viszont a 2018 Párizsi Autókiállításon debütált ‘Le Fil Rouge’ koncepció elképesztően jól néz ki. Bár ez csak egy dizájn koncepció. Ezért is animált a videó.

Automata parkolás és töltés Automata parkolás és töltés

You may also read!

Rebenlad Rally

Fogasy fantasztikus versennyel kezdett a Rebenland Rally-n


Nehéz, de jóhangulatú versenyen mutatkozott be Fogasy Gergely és Berendi Dávid a Ford Fiesta R5-tel.
Az osztrák

Read More...
Ha fúj a szél… az a kamiont felborító…

Ha fúj a szél… az a kamiont felborító…

Tudjuk a gyermekdalból, hogy majd József napján elmúlik a szél. Március 13-án viszont még olyan szél fújt Texas államban, hogy felborított egy kamiont. Mit tehetünk nagyon erős oldalszélben?

Read More...
Mercedes-AMG GT R Pro – Versenyre termett

Mercedes-AMG GT R Pro – Versenyre termett

A Mercedes-AMG GT R Pro a prémiumgyártó sportautói között a zászlóshajó. Az új modell már rendelhető az Egyesült Királyságban. A Pro jelzésből eredő ártöbbletből egy jól felszerelt prémiumkategóriás autót is vásárolhatnánk.

Read More...

Leave a reply: