Sok SUV autóbuszt győz – a hó, az elakadt busz és a csapatmunka

In Téma, videó
Sok SUV autóbuszt győz - a hó, az elakadt busz és a csapatmunka

Tél van, és kis hazánkban is többször havazott a szokásosnál. Az alábbi videó Kanadában készült, ahol a lóerők mellett csapatmunka is kellett az elakadt busz kiszabadításához.

Tapasztalataim szerint Magyarországon is fejlődik a közlekedési kultúra. Egyre többen állnak meg a gyalogátkelőhelyeknél, hogy átengedjék a gyalogosokat, és a tömegközlekedés elsőbbségét is sokan támogatják útjainkon. Az alábbi videó azért is hasznos, hogy hasonló helyzetben könnyebben felismerjük, hogyan segíthetünk a hóban elakadt autóbusznak, és ezzel együtt a buszon várakozó utasoknak.

Felvetődhet a kérdés, melyik SUV segítette a legtöbbet a busz kiszabadításában? Kanadában a telek nagyon kemények, és egy ilyen helyzetben jól jön egy off-road rajongó baráti társaság az utakon. A felvétel egyébként Montrealban készült, ami nagyjából Zágrábbal van egy földrajzi szélességen. De hát Európát óvja a Skandináv hegység és fűti a Golf áramlat, míg Észak Amerika keleti partján hideg óceáni áramlat halad, Észak felől pedig semmi nem állítja meg a sarkvidéki levegőt. A napokban még a Niagara vízesés is befagyott, és New Yorkban tartózkodó gyermekeim is panaszkodtak a szokatlan hidegre.

 

Sok SUV autóbuszt győz
Toyota Sequoia

 

A történet szerint a busz megállt a hóban egy meredek dombon, még a buszmegálló előtt. A busz nem tudott továbbhaladni a csúszós úton, és ilyen viszonyok között a buszoknál alkalmazott hátsó kerék hajtás nem is segíthetett. Ekkor csatlakozott egy off-road csapat a mentéshez, amit egy helyi járókelő gyenge operatőri képességgel rögzített. A buszvezető és utasai szerencséjére a Toyota Sequoia, a Toyota 4Runner és a Jeep Wrangler vezetői összefogtak, hogy kihúzzák a buszt szorult helyzetéből. Az autók sorrendje a húzási láncban nem volt meglepő: elől a pick-up alapra épült Sequoia volt, ezt követte a 4Runner, majd a Wrangler és természetesen az elakadt busz.

 

Sok SUV autóbuszt győz
Toyota 4Runner

 

A segítségnyújtók úgy gondolták, hogy a vonatszerű kialakítással a húzóerő összeadódik és így elegendő lesz a busz vontatására. A videó alapján bevált a stratégia. Nem volt könnyű menet. A három SUV komoly erőfeszítésekkel győzte le az akadályt. A Wrangler Unlimited JK többször is extrém küzdelmet folytatott a vontatási sor közepén. Végül a három SUV nyert és a busz megszabadult. Hála Istennek, a megmentőknek, a megfelelő téli abroncsoknak, az off-road-osoknál mindig megtalálható vontatókábeleknek és az összkerékhajtásnak, az utasokkal tele busz tovább mehetett. Édesapám 60 évvel ezelőtt BKV buszvezetőként az utasokat kérte egy kis megtolásra hasonló helyzetben. Az is bevált, csak kényelmetlenebb volt az utasoknak.

 

Sok SUV autóbuszt győz
Jeep Wrangler Unlimited JK

 

 

Legyen ez a videó egy kis példamutatás is a hazai off-road rajongóknak. Menőbb dolog a Bakony útjain elakadt buszokon segíteni, mint a Balaton jegén driftelni.

 

forrás: carscoops.com

You may also read!

Nem is annyira környezetbarát az elektromos autó


Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo

Read More...
Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál Komárom Rednex

Amerikai autó? Augusztus? Komárom!

Idén rendezik a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivált, melynek díszvendége az amerikai folk legendás alakja, a Rednex lesz. A Monostori erőd és az amerikai autók szerelmesei ostromára készül a Rednex.

Read More...
Csomós Mixi Nagy Attila Eger Rallye

Csomós Mixi: Kifizetődőnek bizonyult az új mentalitásunk

Csomós Mixi és Nagy Attila a kurtán-furcsán alakult tavalyi szezonja után, az Eger Rallye-n bebizonyította, hogy nem a hangyák hordták össze nekik a Rallye2-ben szerzett bajnoki címüket, és az elmúlt évben csak véletlenül futottak vakvágányra.

Read More...

Leave a reply: