Citroën Ami koncepcióautó

In bemutató
Citroën Ami koncepcióautó

Az idei Genfi Autószalonon bemutatja a Citroën az Ami One koncepcióautóját, amivel a 100 éves gyártó a városi mobilitásról mutatja be jövőképét. Az elektromos hajtású kétüléses a Smart Fortwo versenytársa lehetne.

Az autó 2,5 méter hosszú, 1,5 méter széles és 1,5 méter magas, tömege csupán 425 kg. A tisztán elektromos hajtású kisautó legnagyobb sebessége 45 km/h, így bizonyos országokban B kategóriás jogosítvány nélkül is vezethető.

 

Citroën Ami koncepcióautó

 

A lítium-ion akkumulátorokat a padló alatt tárolják, feltöltésük 2 órát vesz igénybe, és 100 km-es (meglehetősen korlátozott) hatótávot biztosít. A 2019. január 1. után gyártott elektromos járműveknek alacsony sebesség mellett mesterséges hangot kell kibocsátania, hogy figyelmeztesse a gyalogosokat közeledésükről. A Citroën saját hangjelzéssel szerelte fel az Ami One-t, amely férfi és női hangokból összerakott hangsor, és a sebesség függvényében változik. Az Ami One autót rövid és közepes időtartamú megosztásra tervezték, vagy olyan havi bérléses megoldásra, amiben az akkumulátor karbantartása és a parkolás is benne van.

A jövőbe mutató autó élénk külső kialakítással és számos rendhagyó (és elem takarékos) részlettel rendelkezik. Például, a vezetőoldali ajtó hátsó csuklós, míg az utas oldali ajtó elülső csuklós, és a két lökhárító is azonos, bár az első részben el van rejtve, míg a hátsó látható a rendszám miatt.

 

Citroën Ami koncepcióautó

 

Az utastérben két utas számára van hely, beszálláshoz a vezető QR-kóddal tudja kinyitnia az ajtókat. Ezt követően el kell helyezni okostelefont a kijelölt területen, hogy csatlakozzon és kommunikáljon az autóval. A szélvédőre vetíthető információs rendszer megjelenítheti az okostelefon képernyőjét is, továbbá olyan funkciókat tartalmaz, mint a hangutasítás, vagy az 5 colos képernyőn megjelenő tetszetős műszerfal, ahol a hangerőszabályzó is elérhető.

 

Citroën Ami koncepcióautó

 

A „felhasználók” az okostelefonjaik segítségével távolról is hozzáférhetnek az akkumulátor töltöttség lekérdezéséhez, az áramfogyasztáshoz és egyéb információkhoz.

„A Citroën a tömegközlekedés alternatívájaként tervezte az Ami One koncepcióautót, ami akár a bicikli, vagy elektromos roller helyett is használható.” – magyarázta az autógyártó. „Ahogy a Kacsa (2CV) a múltszázadban széles körben kiterjesztette a mobilitást, mozgásszabadságot, úgy az Ami One is növelheti a városi közlekedés szabadságérzetét, egyedülálló és népszerű karakterével, valamint a korszerű autómegosztó és autóbérleti megoldásaival.”

A koncepció autóval, és annak megjelenésével kapcsolatban azonban nem mindenki annyira lelkes, aki kicsit körülnéz a neten, kritikus hangokkal is találkozhat.

 

Citroën Ami koncepcióautó

You may also read!

Nyolc hónapja zsugorodik az európai újautó-piac


Látszik, hogy a bajok most a nagy nyugati piacokon vannak, így hiába is teljesít a mi régiónk még

Read More...
25. HELL Miskolc Rallye

Jó pörgős verseny volt! – Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után.
HELL Miskolc Rallye 2019. 05. 02. Parkánszki Balázs – Poczang Valér Lada 2105 Dynamic Rally Team

Read More...

Bemutatta a Volvo kínai tulajdonosa a saját hibrid SUV-ját


A kínai Geely egyre többször okoz kellemes meglepetést, egyre versenyképesebbnek tűnnek termékei a német, a japán és a

Read More...

Leave a reply: