Mazda EV forradalom

In elektromos autók, hír
Mazda EV forradalom

A Mazda bejelentette, hogy a Tokiói Autószalon előestéjén, 2019. Október 23-án mutatja be várva várt elektromos hajtású modelljét. Nekünk, magyar olvasóknak ez egy forradalmi emlékű nap. Vajon az lesz a Mazdának is?

Mazda EV forradalom
Az egyre sokasodó elektromos hajtású autók láttán sokaknak fel sem tűnt, hogy Mazdát még nem láttak zöld rendszámmal. A hirosimai gyártó tényleg jól megvárakoztatta a korszerűbb és tisztább hajtásláncra váró vevőit. A Mazda első sorozatgyártású elektromos járműének hivatalos bemutatója a nagyközönség számára a 2019. évi Tokiói Autószalonon lesz a japán fővárosában október 25. és november 4. között. (Ez azért is érdekes, mert tavaly nyáron beszélgettem a márka magyar képviseletének sajtósával, és azt mondta, még nem fejlesztenek elektromos járművet, tekintve, hogy Indiában és Afrikában például még óriási növekedés várható a robbanómotoros autók piacán. De akkor jöttek az EU-s normák? – a szerkesztő.)

Mazda EV forradalom
Az autógyártó nem sokat árult el az új elektromos hajtású modellről, csupán annyit, hogy „egy teljesen új modell”. A már korábban látott prototípusok alapján a CX-30 crossover karosszéria volt a kiindulási alap, de a gyártó szerint új platformon épül az EV. Az autó alakjáról így az alábbi prototípust bemutató videóból kapunk információt.

 


A hajtásról sem sokat tudunk, a prototípusok 35,5 kWh-os akkumulátort tartalmaztak. A hatótávolság is ismeretlen, általában egy hasonló méretű akkumulátorral rendelkező autó egyetlen töltéssel 240 km megtételére alkalmas. Ez nagyjából annyi, mint amennyit az új Mini Cooper SE kap, a kiskompakt 32,6 kWh-os lítium-ion akkumulátorral 270 km távolságot bír.

A teljesítménynek azért meg kellene lennie, a Mazda első elektromos járműve egyetlen villanymotorral készül, amely 141 lóerős (105 kW) és 265 Nm nyomatékra képes. Az elektromos hajtáslánc gyors reakciójának köszönhetően a még meg nem nevezett károsanyag kibocsátás nélküli autónak álló helyzetből meglehetősen mozgékonynak kell lennie.

Mazda EV forradalom
Eltekintve az elektromos hajtáslánctól, amely elsődlegesen olyan piacokon fog hódítani, mint Európa, Kína és Japán, Amerikában is felkeltheti majd a vevők érdeklődését. A sikeres értékesítés profitját további elektromos modellek fejlesztésébe fektetik.

forrás: carscoops.com

You may also read!

Harley Davidson Low Rider S

Harley Davidson Low Rider S teszt – férfias játékszer

A hétvégén egy Harley Davidsont tesztelhettem. A Low Rider S egy nagyon őszinte motor.  Finomnak semmiképpen nem mondanám. De

Read More...
Hofele Mercedes GLS

A Hofele fényűző magasságba emeli a Mercedes GLS-t – Hofele Mercedes GLS

A Hofele német tuningcég nemrég mutatta be, hogy alakítja tökéletessé a Mercedes-Benz GLS-t, amelyet Ultimate HGLS-nek neveznek. Megjelenésében keveredik a

Read More...
Lancia Ypsilon mild hibrid

Emlékszel még a Lancia-ra? Még nem tűnt el, jön a Lancia Ypsilon mild hybrid speciális kiadása

Idén az év elején a Lancia egy utolsó lendületet vett, hogy életben tartsa még néhány évig a márkát az

Read More...