Mazda EV forradalom

In elektromos, hír
Mazda EV forradalom

A Mazda bejelentette, hogy a Tokiói Autószalon előestéjén, 2019. Október 23-án mutatja be várva várt elektromos hajtású modelljét. Nekünk, magyar olvasóknak ez egy forradalmi emlékű nap. Vajon az lesz a Mazdának is?

Mazda EV forradalom
Az egyre sokasodó elektromos hajtású autók láttán sokaknak fel sem tűnt, hogy Mazdát még nem láttak zöld rendszámmal. A hirosimai gyártó tényleg jól megvárakoztatta a korszerűbb és tisztább hajtásláncra váró vevőit. A Mazda első sorozatgyártású elektromos járműének hivatalos bemutatója a nagyközönség számára a 2019. évi Tokiói Autószalonon lesz a japán fővárosában október 25. és november 4. között. (Ez azért is érdekes, mert tavaly nyáron beszélgettem a márka magyar képviseletének sajtósával, és azt mondta, még nem fejlesztenek elektromos járművet, tekintve, hogy Indiában és Afrikában például még óriási növekedés várható a robbanómotoros autók piacán. De akkor jöttek az EU-s normák? – a szerkesztő.)

Mazda EV forradalom
Az autógyártó nem sokat árult el az új elektromos hajtású modellről, csupán annyit, hogy „egy teljesen új modell”. A már korábban látott prototípusok alapján a CX-30 crossover karosszéria volt a kiindulási alap, de a gyártó szerint új platformon épül az EV. Az autó alakjáról így az alábbi prototípust bemutató videóból kapunk információt.

 


A hajtásról sem sokat tudunk, a prototípusok 35,5 kWh-os akkumulátort tartalmaztak. A hatótávolság is ismeretlen, általában egy hasonló méretű akkumulátorral rendelkező autó egyetlen töltéssel 240 km megtételére alkalmas. Ez nagyjából annyi, mint amennyit az új Mini Cooper SE kap, a kiskompakt 32,6 kWh-os lítium-ion akkumulátorral 270 km távolságot bír.

A teljesítménynek azért meg kellene lennie, a Mazda első elektromos járműve egyetlen villanymotorral készül, amely 141 lóerős (105 kW) és 265 Nm nyomatékra képes. Az elektromos hajtáslánc gyors reakciójának köszönhetően a még meg nem nevezett károsanyag kibocsátás nélküli autónak álló helyzetből meglehetősen mozgékonynak kell lennie.

Mazda EV forradalom
Eltekintve az elektromos hajtáslánctól, amely elsődlegesen olyan piacokon fog hódítani, mint Európa, Kína és Japán, Amerikában is felkeltheti majd a vevők érdeklődését. A sikeres értékesítés profitját további elektromos modellek fejlesztésébe fektetik.

forrás: carscoops.com

You may also read!

Alpine A110S

Alpine A110S – könnyű és finom


Az A110S az A110 Pure és az A110 Legende mellé csatlakozik a kínálat csúcsára. Kevesebb tömeggel és nagyobb

Read More...
felújított BMW 530 MLE

Negyven év után hazatért egy legenda: a felújított BMW 530 MLE


A BMW Group Rosslyn-i gyárában október 8-án leplezték le az 1970-es években épült versenyautó-legenda, a BMW 530 Motorsport

Read More...

Bulgária nagyon szeretné a Volkswagen-gyárat


Bulgária emeli a tétet
Röviddel azután, hogy a Volkswagen-csoport (VW) kedden elhalasztotta a döntést a Törökországban tervezett autógyára

Read More...

Leave a reply: