A Xiaomi telefongyártó pénzeli a kínai Tesla-klónt

A tudás mindenkié

Elon Musk egyszer azt mondta, hogy minden tudásuk mindenkié, az Xpeng kínai autógyártó vállalat pedig ki is használja ezt.

A kínai autómárka, a Xpeng leginkább arról híres egyelőre, hogy a Tesla nyílt szabadalmait használja fel saját autói fejlesztéséhez. Ennek megfelelően az első autóik igencsak hasonlítanak a kaliforniai cég járműveire, nem csak külsőre, de tudásukban is.

A Xpeng gyártó mögött eddig is komoly kínai támogatás összpontosult, például az Aliababa, illetve a Foxconn cég pénzén keresztül, azonban most egy másik vállalatóriás, a Xiaomi is beszállt 400 millió dollárral a cégbe. A két cég kapcsolatát a részvényvásárláson kívül technológiai szinten is megvalósítják, ugyanis a techcég saját alkalmazásait is beépíthetik az Xpeng autóiba.

Xpeng G3 SUV

Pénzügyi háttér

A kínai autógyártó start-up egyébként is ügyesen használ pénzgyűjtő akciókat, amelynek nyomán a 42 éves vállalkozó, He Xiaopeng által vezetett márka értékét már 4 milliárd dollárra becsülik.
A gyártónak egyébként jelenleg két modellje van. Az egyik egy elektromos SUV, G3-néven, amelyből ez idáig már eladtak 100 ezer darabot. Egy 145 kW-os teljesítményű autóról van szó, amellyel állítólag 350 kilométeres távolságot lehet megtenni egy feltöltéssel. Az ára nagyjából 25 ezer euró, de még a kínai állam támogatásai nélkül. Technológiailag igazán rendben van, mert 12 ultrahangos radarral, 5 nagyfelbontású kamerával rendelkezik, emellett három, úgynevezett milliméterhullámú radarral, amelyek nagyon gyors és pontos tárgyfelismerést tesznek lehetővé.

A másik autó az Xpeng P7, amelynek várható érkezése 2020, és a hírek szerint harmadik szintű önvezetésre képes autó lesz – nagyjából, mint a Tesla Autopilotja – és hatótávban is eléri nagyjából az amerikai márka szintjét a 600 kilométerrel.

Xpeng P7

Forrás: hvg.hu

Verified by MonsterInsights