fbpx

Zetta: jönnek az oroszok a világ legolcsóbb elektromos autójával

In elektromos, hír

Jövőre mutatják be, 200 kilométer hatótávú lesz egy feltöltéssel

A Zetta – aminek teljes neve „Zero Emission Terra Transport Asset” – egy mikroautó, egyben az első orosz elektromos kocsi, ami hamarosan megkaphatja a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket – írja az intellinews.com angol nyelvű orosz üzleti lap.

A kocsi ára a várakozások szerint 6300 euró körül alakulhat majd, ami jelenleg 2 millió forint körüli összeget jelent. Ha ez igaz, és mellétennénk még a 1,5 millió forintos magyar állami támogatást, amelyet elektromos autókra lehet kapni, majdhogynem kinulláznánk a kocsi árát. (Persze mindez túl jól hangzik, és nincs is így, mert a magyar támogatás is a kocsi árának maximum 21 százaléka lehet.)

A járművet egy Togliattiban működő gyártó készíti, és négy elektromotor hajtja, amelyek a kerékagyakban kapnak helyet. 120 km/h-s tempóra lesz képes az apróság, a motorok névleges teljesítménye 46 lóerő, de maximális rendszer-teljesítményként 97 lóerőt lehet kihozni belőle, ha szükséges.
A felépítmény a gyártó szerint annyira egyszerű a négy agymotor miatt, hogy emiatt lehet igazán olcsó a termék. Azt mondják, hiba esetén egész egyszerűen a kerék cseréjével – amelyben az elektromos motor is van – a szervizelést is meg lehet oldani. Egy-egy ilyen motor a kerékkel együtt összesen 17 kilogrammot nyom.

Mint látni többféle variációt készítettek.

A kocsi 10 kWh-s akkumulátort kap, amivel nagyjából 200 kilométert lehet majd autózni. Az akkumulátort az oroszok is egy kínai gyártótól veszik. A kocsi tényleg egy városba való közlekedési eszköz, mert alig 3 méter hosszú, 1,4 méter széles és 1,7 méter magas.

Meglátjuk, mi lesz ténylegesen belőle, de a gyártó az első évre 15 ezer darabos gyártást tervez.

Forrás: hvg.hu

You may also read!

Porsche 718 GTS 4.0

Az új Porsche 718 GTS 4.0 – a száguldás szerelmeseinek

A Porsche két kiemelkedő modellt dob be a középmotoros sportkocsik közé: a 718 Cayman GTS 4.0-át és a 718

Read More...
hangszórók nélküli hangrendszer

Zene a füleinknek: hangszórók nélküli hangrendszer a Continental és a Sennheiser együttműködésében

A Continental és a Sennheiser hangszórók nélküli, magával ragadó 3D-s hangrendszere kiválóan szól, miközben a jármű belső felületét használja

Read More...
Bentley Mulsanne 6.75 Edition

A világ leghosszabban gyártott V8-asa – Bentley Mulsanne exkluzív kiadás

A Bentley Mulsanne 6,75 Edition-ből csak 30 példány fog készülni. Az inspirációt a legendás 6 ¾ literes V8-as motor

Read More...

Leave a reply: