Megszűnik az egyik legrégebbi autógyártó

In hír

Ha nem is tartozott a legismertebb márkák közé, de a sok ideig General Motors vállalataként működő Holdent 1856-ban alapították.

Hétfőn jelentette be az amerikai General Motors, hogy év végéig megszünteti az egyik leányvállalatát, az ausztráliai Holden Motorst. A gyártó felszámolásával párhuzamosan a márka thaiföldi üzemét pedig eladja a kínai Great Wall Motors autógyártónak.

Az utobbi évek csökkenő eladásai és gyártási eredményei nyomán a több mint 160 éves Holden bezárása nem igazán meglepetés. A megszűnés már régóta a levegőben volt, miután a cég 2013-ban bejelentette, hogy csak hazai piacra gyárt majd autókat, az exportját teljesen felfüggeszti. A döntés nyomán pedig jelentősen lecsökkent a kapacitásuk, és több mint 3000 embertől váltak meg akkor.

Az ausztrál cég eredetileg nyergeket gyártott, majd 1908-ban álltak át a gépkocsik gyártására, és 89 éve tartoztak a General Motorshoz. Az első GM-hez tartozó modelljét 1948-ban mutatta be, Holden FX 48 néven.

A Holden a megszűnésével csatlakozott az amerikai General Motors az elmúlt időkben bezárt olyan patinás márkáihoz, mint a Saab, a Pontiac vagy az Oldsmobile.

Az ausztrál autóipar egyébként adott néhány valóban érdekes kocsit a világnak. A náluk “Ute”-néven hívott, platós izomautók gyártásában jeleskedett a Holden is. Igazi kuriózumnak számítottak ezek az Ausztráliában gyártott, belpiacos modellek, amelyeket kizárólag 3.6 literes V6-os vagy 6.0 literes V8-as motorral lehet megvásárolni.

Holden Commodore VFII

Forrás: hvg.hu

You may also read!

Újraindul a Moszkvics gyártása

A nyugati autógyártók teljesen elengedték Oroszország autóiparát az Ukrán invázió után. A szankciók miatt az orosz vállalatok nehezen tudják

Read More...
autót 150 ezerért

Autót 150 ezerért? Ne már!

Autót venni szerintem élvezetes dolog. De 150.000 forintért? Á, inkább spórolj még, vagy vegyél fel hitelt! Hitelt? Kösz,nem! Hátha

Read More...
gumi elektromos autóra

Új Vredestein négy évszakos gumi kifejezetten elektromos autókra

Az Apollo Tyres a mai napon bemutatja a Vredestein Quatrac Pro EV-t, amely Európa első, kifejezetten akkumulátoros elektromos és

Read More...