Bajba kerültek a szlovákiai autógyártók

In autóipar, hír

Romló termelékenység

Az elmúlt négy évben folyamatosan rontotta a Szlovákiában működő autógyárak termelékenységét bérek emelkedése. Ezt a cégek versenyképessége is megsínylette.

Szlovákia erősen függ az autóipartól: ez az ágazat adja az ipari termelés felét, az ország kivitelének pedig csaknem a 47 százalékát. Eközben az autógyártók közvetlenül 177 ezer, közvetve 275 ezer embernek adnak munkát. Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint az elmúlt időszakban a nagy hitelminősítők is folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy a szlovák ipar szerkezete túlzottan egyoldalú – idézte az elemzőt a pozsonyi Új Szó.
A lassuló gazdasági növekedés miatt az autógyártók eleve nehezebb helyzetbe kerültek, amit csak tetéznek a kormány által az elmúlt időszakban hozott szociális intézkedések – a minimálbér folyamatos emelése, a bérpótlékok növelése stb. Ezért látványosan megugrottak a cégek bérköltségei, ami jelentősen rontja a versenyképességüket.

Szlovákiában a munkáltatóknak 100 eurónyi bruttó bér mellett 37 eurós közvetett költséggel kell számolniuk, ami jóval az uniós átlag felett van – áll a bécsi Ipartudományi Intézet (IWI) jelentésében. A munkáltató tb-kiadása a bérköltség 23,5 százaléka. Lengyelországban és Magyarországon ez 4-9 százalékponttal alacsonyabb. Az osztrák elemzés szerint különösen aggasztó, hogy míg a szlovákiai munkatermelékenység a 2010 óta eltelt időszakban alig 29 százalékkal javult, addig a bérköltségek a vizsgált időszakban több mint 44 százalékkal emelkedtek.

Forrás: napi.hu

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...