Bajba kerültek a szlovákiai autógyártók

In autóipar, hír

Romló termelékenység

Az elmúlt négy évben folyamatosan rontotta a Szlovákiában működő autógyárak termelékenységét bérek emelkedése. Ezt a cégek versenyképessége is megsínylette.

Szlovákia erősen függ az autóipartól: ez az ágazat adja az ipari termelés felét, az ország kivitelének pedig csaknem a 47 százalékát. Eközben az autógyártók közvetlenül 177 ezer, közvetve 275 ezer embernek adnak munkát. Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint az elmúlt időszakban a nagy hitelminősítők is folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy a szlovák ipar szerkezete túlzottan egyoldalú – idézte az elemzőt a pozsonyi Új Szó.
A lassuló gazdasági növekedés miatt az autógyártók eleve nehezebb helyzetbe kerültek, amit csak tetéznek a kormány által az elmúlt időszakban hozott szociális intézkedések – a minimálbér folyamatos emelése, a bérpótlékok növelése stb. Ezért látványosan megugrottak a cégek bérköltségei, ami jelentősen rontja a versenyképességüket.

Szlovákiában a munkáltatóknak 100 eurónyi bruttó bér mellett 37 eurós közvetett költséggel kell számolniuk, ami jóval az uniós átlag felett van – áll a bécsi Ipartudományi Intézet (IWI) jelentésében. A munkáltató tb-kiadása a bérköltség 23,5 százaléka. Lengyelországban és Magyarországon ez 4-9 százalékponttal alacsonyabb. Az osztrák elemzés szerint különösen aggasztó, hogy míg a szlovákiai munkatermelékenység a 2010 óta eltelt időszakban alig 29 százalékkal javult, addig a bérköltségek a vizsgált időszakban több mint 44 százalékkal emelkedtek.

Forrás: napi.hu

You may also read!

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...

Fedezd fel a világot: bemutatkozik az új Harley-Davidson Pan America és Pan America Special

Ellenállónak építve, felfedezéshez fejlesztve, kalandokra tervezve - a Pan America a Harley-Davidson vadonatúj, “fedezz fel mindent” motorkerékpárja azoknak, akik

Read More...