2020 második felére szériában hidrogén hajtású autót ígér a BMW

In bemutató
hidrogén hajtású BMW

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia, a nagyteljesítményű akkumulátor és az elektromos motor együttműködése BMW-s feelinggel kecsegtet.

hidrogén hajtású BMW
A BMW első ízben enged betekintést a BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájába, amellyel újfent megerősíti töretlen elköteleződését a károsanyag-kibocsátástól mentes mobilitás gondosan megtervezett, szisztematikus térnyerése mellett.

„Meggyőződésünk, hogy a jövőben is tökéletesen megférnek majd egymás mellett a különböző hajtáslánc-technológiák, hiszen nem létezik egy olyan megoldás, amely a világ minden táján egyformán képes lenne kielégíteni a maximálisan eltérő piaci- és ügyféligényeket. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek, a tisztán elektromos meghajtású autók és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiák mellett hosszú távon a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia lehet portfóliónk negyedik alappillére, amelyből végtelenül népszerű BMW X modellcsaládunk felsőkategóriás tagjai kiváltképp előnyt kovácsolhatnak” – fogalmazott Klaus Fröhlich, a BMW AG igazgatótanácsának kutatás-fejlesztésért felelős tagja. A BMW Group és a Toyota Motor Corporation már 2013 óta dolgozik az üzemanyagcella-technológián.
A technológia térnyerésének fő akadálya a megfelelő infrastruktúra hiánya. „Véleményünk szerint akkor jön el a hidrogén, mint energiahordozó létjogosultsága, amikor környezetbarát módon, versenyképes áron sikerül azt nagy mennyiségben előállítani. A hidrogént ezt követően is először olyan területeken fogják alkalmazni, amelyeken a tisztán elektromos meghajtás nem vezet közvetlenül eredményre, így például a hosszú távú teherszállítmányozásban” – tette hozzá Klaus Fröhlich. Jelenleg ráadásul a technológia térnyeréséhez szükséges infrastruktúra, például az Európa-szerte hozzáférhető hidrogéntöltőállomás-hálózat sem áll rendelkezésre.

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc első részletei

hidrogén hajtású BMW
„A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc üzemanyagcella-technológiája 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményű energiát képes előállítani a hidrogén és a levegőben található oxigén kémiai reakciójából” – magyarázta Jürgen Guldner, a BMW Group hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát fejlesztő részlegének alelnöke. A hidrogén és az oxigén kémiai reakciójának melléktermékeként csupán vízgőz keletkezik, amely azt jelenti, hogy a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek semmiféle káros anyagot, csupán vizet bocsátanak ki. Az üzemanyagcella-technológia alatt elhelyezett elektromos átalakító az elektromos motorhoz és a nagyteljesítményű akkumulátorhoz eltérő feszültségszinten továbbítja a hidrogén és az oxigén kémiai reakciójából előállított energiát. A nagyteljesítményű akkumulátort az üzemanyagcella-technológia mellett a fékezések során visszanyert energia is táplálja.

hidrogén hajtású BMW
A BMW i Hydrogen NEXT modellben egy pár 700 bar töltőnyomású hidrogéntartály is helyet kapott, amelyben hat kilogrammnyi hidrogén fér el. „A két tartály hosszú távra elegendő hidrogént képes eltárolni, az időjárási körülményektől függetlenül. Utántöltésük pedig mindössze három-négy percet vesz igénybe” – tette hozzá Jürgen Guldner.
A BMW i Hydrogen NEXT modellt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjával vértezték fel, amely hamarosan a BMW iX3 tisztán elektromos SAV modellben ünnepli világpremierjét. Előzéskor és gyorsuláskor az elektromos motor fölé épített nagyteljesítményű akkumulátor extra teljesítménnyel képes fokozni a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia maximális teljesítményét. A hajtáslánc-technológia maximális teljesítménye így 275 kW / 374 lóerő, amely a BMW által fémjelzett, legendás vezetési élménnyel kecsegtet. 2022-től a BMW Group kisszériás tesztautókkal kezdi meg a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt elektromos meghajtás közúti tesztelését, az aktuális BMW X5 műszaki alapjaira építve. A vállalatcsoport tervei szerint a technológia legkorábban az évtized második felében jelenhet meg sorozatgyártásban, akkor is csak a globális piac körülményeinek és előfeltételeinek függvényében.

Együttműködés a Toyotával

Ahhoz, hogy a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt modellek tömegtermelési követelményeit már az évtized második felére teljesítse, a BMW Group 2013 óta sikeres együttműködést folytat a Toyota Motor Corporation oldalán.
Az üzemanyagcella-technológia tömegtermelési előkészítése mellett a két gyártó 2017 januárjában tizenegy energiaszolgáltató, szállítmányozási és nagyipari vállalattal közösen létrehozta a „Hydrogen Council” néven ismert nemzetközi kezdeményezést, amelynek célja, hogy egységes irányelvek mentén szerezzen egyre nagyobb, hosszú távon fenntartható teret a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiának. A kezdeményezésben aktívan résztvevő társvállalatok száma mára a nyolcvanat is átlépte.

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...