Elhalasztották a magyar BMW-gyár építését

In hír

A kedvezőtlen piaci helyzet miatt a BMW egy évvel eltolta a debreceni gyár építését

A cég vezetőivel tartott szerdán egyeztetést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki közölte: a BMW vezetői elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett.

Gyengén alakultak a BMW eladásai az első negyedévben, emellett a a konszern a világpiaci autóeladások 22 százalékos csökkenésével számol. A kedvezőtlen piaci helyzet miatt az autógyártó hozzányúlt a tervezett beruházásaihoz: egy évvel elhalasztják a debreceni BMW-gyár építését – írja a portfolio.hu. Oliver Zipse, a BMW-csoport igazgatóságának elnöke szerdán közölte azt is, hogy a magyarországi BMW-üzemen kívül több projekt is csúszik. A lap szerint a gyártó döntése nem volt váratlan, hiszen a koronavírus-járvány megjelenése nehéz helyzete hozta a globális járműipart és rövid távon a kilátások sem túl jók.

Mit mond a magyar miniszter?

A BMW vezetői elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett, erről biztosították a vállalat vezetői Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a szerdai egyeztetésükön. Ezt a miniszter közölte Facebook-oldalán. A cég Debrecen iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a gyár építési munkálatai most is zajlanak – mondta a miniszter. Jövő pénteken Debrecenbe érkeznek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen fognak megbeszélést folytatni.

Munkagépek dolgoznak a leendő Debreceni BMW gyár területén

Egy évvel halasztanak

A BMW AG szerdán publikált negyedéves beszámolója alkalmából tartott tájékoztatón hírügynökségi beszámolók szerint Nicolas Peter pénzügyi igazgató közölte, hogy tekintettel a járványügyi korlátozások miatt romló értékesítési kilátásokra, a konszern felülvizsgálja idei beruházási terveit. A beruházásokra elkülönített keretösszeget 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra kurtítják. A jelenlegi helyzet tükrében minden folyamatban lévő projektet újraértékel a konszern, az üzemépítéseket és a modellfejlesztéseket is beleértve. Az adott helyzettől függően egyes projekteket elhalasztanak, másokat pedig tüzetesebb vizsgálat alá vesznek.

A magyarországi üzem üzembe helyezését például egy évvel elhalasztjuk – jelentette be az igazgató, aki közölte azt is, hogy a magyarországi üzem kivitelezése mellett más projektek is halaszásra kerülnek.

Forrás: MTI, napi.hu

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...