F1 – Lebegő csődök és kivonulások

In sport
F1 - Lebegő csődök

A világ legnézettebb autós versenysorozata mostanában komoly átalakuláson megy keresztül. Ha ez nem lenne elég, a 2020-as idényben még egy futamot sem rendeztek és a közeljövő is elég izgalmasnak ígérkezik…

 

A 2008-as gazdasági világválság rendesen megtizedelte a F1-es mezőny gyári csapatait, a Honda és a BMW gondolkodás nélkül felállt és azonnal kivonult a sportból. A kisebb csapatok pedig sorra mentek csődbe.

A Covid-19 vírus gazdasági utóhatásai szerencsére nem lesznek annyira erősek, mint a legutóbbi válságnál, de azért kezd ”meleg lenni a pite” néhány gyártónál, a William Hill magyar oldala szerint.

F1 - Lebegő csődök

A Renault-nál rezeg a léc a legjobban, ugyanis a Nissannal közös vállalatnál a vírus előtt is helyzet volt. A Nissan több milliós gyártási kapacitás felesleggel rendelkezik, ezért náluk komoly gyár bezárásokra és elbocsájtásokra kell számítani. A Renault-nál izgalmassá teszi a helyzetet, hogy a francia állam 15 %-ban résztulajdonosa a cégnek és épp mostanság tárgyalnak egy öt milliárd eurós kölcsönről… A felvételnek persze lesznek feltételei, így a nem túl eredményes F1-es csapat hosszú távú jövője már koránt nem annyira fényes.

 

Az új turbó korszak versenyeit unalmassá tevő Mercedes-Benz-nél nemrégiben történt ügyvezető váltás, mert a vállalatot pályára tevő Dieter Zetsche elköszönt. Helyét a hajdani AMG részleget vezető Olle Källenius vette át, a svéd már talált pár csontvázat a szekrényben, pl. részese volt a cég egy kisebb méretű dízel botránynak is. A Covid-19 érkezése előtt már megléptek pár költség csökkentő dolgot, pl. leállították a kecskeméti gyár második fázisának a folytatását.

Ezért az említett két gyári csapatnál a vezetők azzal foglalkoznak, hogy ”eladják” a F1-et a főnökségnek, és megmutassák, hogy szükséges a drága reklám. Azaz, megmaradjon a munkahelyük…

A F1-ben az új Concorde egyezményt még egyetlen résztvevő sem írta alá, s ha valamelyik nagyvállalat lelép, akkor az nem tudni milyen láncreakciót indít el. A fentiek mutatják, hogy a helyzet mennyire nem egyszerű, ad még egy kis fűszert az egészhez a Williams és a McLaren állapota is.

A Williams csoport stabil bevételi forrása tavaly megszűnt, mert eladták a többségi részvényeiket a mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó részlegükben (WAE). A Williams Advanced Engineering külön működik az F1-es istállótól, így az ott megtermelt bevétel, csak a Willams csoportot gyarapította, a F1-es istállót nem.

A F1-es csapat helyzetét jól mutatja, hogy 50 millió fontos jelzálog került az épületekre és a száznál több autót autót számláló történelmi autógyűjteményre… A kölcsön egy részét Michael Lafiti biztosítja, akinek a fia a csapat versenyzője. Ügyes a kanadai üzletember, mert a McLarenben 10 százaléknyi részvénnyel rendelkezik. 

 

A Ron Dennis által alapított istálló az államhoz folyamodott 150 millió fontos hitelért, amit nem kapott meg. Ezért most a részvényesekhez fordultak, hogy ők tegyenek bele a cégbe pénzt, hogy a bevétel nélküli időkben tudják finanszírozni a dolgozók fizetését és a működési költségeket. Cserébe megvásárolhatják pl. a régi McLaren versenyautókat.

 

Benedek Attila

You may also read!

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...