A Jaguar Land Rover érintés nélküli képernyői “csökkentik a vírusok terjedését” és javítják a közlekedésbiztonságot

In hír

A Jaguar Land Rover érintésmentes “érintőképernyőket” fejlesztett ki, amelyek egyik fő célja a “baktériumok és vírusok terjedésének csökkentése”. A brit autógyártó a Cambridge-i Egyetem segítségével hozta létre a rendszert. Az új, érintés nélkül vezérelhető rendszerek javítják a közlekedés biztonságot, mert a járművezetőknek nem kell megosztani a figyelmüket.

A technológia mesterséges intelligenciát és érzékelőket használ annak előrejelzésére, hogy a felhasználó ujja mikor lesz a képernyőn érintkezés nélkül. A JLR laboratóriumi tesztjei azt mutatták, hogy a technológia akár 50% -kal lecsökkentheti a járművezetők érintőképernyővel történő interakciós tevékenységeit és annak idejét, ennek köszönhetően csökkenti a baktériumok és vírusok terjedését.

Ez egy olyan technológia, amelyet a JLR szerint az elkövetkező hónapokban és években fontos érték lesz. Az angol autógyártó úgy gondolja, hogy „nagyobb hangsúlyt kap” a biztonságosabb és tisztább autó, ahol „a személyes tér és a higiénia előnyökkel jár”.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a járművezetők jobban koncentráljanak a vezetésre, mivel a hagyományos érintőképernyők akár egyenetlen felületeken is lehetnek. A JLR mérnökei szerint ez azt jelenti, hogy a meglévő érintéstechnikát használó járművezetőknek a figyelmüket el kell venniük az útról, ezzel növelve a balesetek kockázatát.

“Az érintőképernyőket és más interaktív kijelzőket a legtöbb ember naponta többször használja, de autóvezetés közben nehéz ezeket biztonságosan kezelni, pl. rádióadó megváltoztatása.” – mondta Simon Godsill professzor a Cambridge-i Egyetem mérnöki tanszék vezetője. “Tudjuk azt is, hogy bizonyos kórokozók átvihetők a felületeken, tehát ez a technológia segíthet csökkenteni az ilyen típusú átvitel kockázatát, amelyet nem csak az autóiparban használhatunk.”

“Amint a világ országai kilépnek a karantén időszakából, megfigyelhetjük, hogy naponta mennyi fogyasztói tranzakciót végeznek érintőképernyőkkel” – tette hozzá. „Vasúti vagy mozijegyek, ATM-ek, repülőtéri bejelentkezés vagy a szupermarket önkiszolgáló pénztárai, valamint számos ipari és gyártási alkalmazás. A prediktív érintéstechnika kiküszöböli az interaktív kijelző megérintésének szükségességét, így csökkentheti a baktériumok vagy vírusok felületen terjedő kockázatát. ”

Forrás: motor1.com

You may also read!

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...