Új, turbós, három hengeres Peugeot 208 R4-es versenyautókkal folytatódik jövőre a Peugeot Kupa!

Peugeot Kupa

Három sikeres év után 2021-ben is folytatódik a Peugeot 208 Rally Cup Hungary. A Peugeot magyarországi forgalmazójának eltökélt célja, hogy tovább működtesse a Rallye Szakági Bizottsággal közösen a pénzdíjas márka-kupasorozatot, amelyben egyforma Peugeot 208-as versenyautókkal, megegyező technikai feltételekkel, mérnöki támogatással, pénzdíjas jutalmazás mellett tudnak versenyezni a sorozat indulói. Szinte minden változatlan marad, kivéve a versenyautót, hiszen elérhetővé vált a legújabb fejlesztésű Peugeot 208 Rally4, mellyel újra küzdeni lehet a 2WD kupa bajnoki címéért is.

 

Peugeot Kupa

Komoly, az utolsó futamig tartó küzdelemben dőlt el a Peugeot Kupa sorsa az idei évadban. A márka-kupasorozat szezonját záró Nyíregyháza Rally-n szerezte meg a győzelmet a Peugeot kupában újoncnak számító Német Gábor, Adorján Szabolcs páros. A győztesek úgy nyilatkoztak a 2020-as szezont követően, hogy az új Peugeot versenyautóval kívánják folytatni a küzdelmet jövőre.

Peugeot Kupa

A bajnok álma hamar megvalósulhat, hiszen az előzetes egyeztetések alapján egyértelmű, hogy a Peugeot továbbra is támogatja a kupasorozatot és a korábbi évek keretrendszerét változatlanul hagyva már az új, turbós Peugeot 208 Rally4 autókkal folytatódhat a sorozat. A nevezési díjak, vagyis a futamonkénti és év végi díjazás nem változik, ahogy az sem, hogy a PIRELLI kedvezményekkel támogatja az indulókat, és a mérnöki háttér is hasonlóan magas színvonalú lesz, mint a korábbi években, köszönhetően a Tagai Racing Technology-nak.

Peugeot Kupa

Az időben leadott megrendeléseket biztosan ki tudja szolgálni a TRT, hiszen a TRT műhelyében épül az új Rally4-es Peugeot 208, így a magyarországi kupa megrendelői prioritást élveznek.

A Tóth János mentorálásával zajló sorozat kiírása és a részletes információk, hamarosan elérhetők lesznek a Magyar Autósport Szövetség hivatalos weboldalán.

A Peugeot 208 Rally4 autó születése és paraméterei

Peugeot Kupa

A Peugeot Sport két évvel ezelőtt, 2018 nyarán kezdett hozzá a vadonatúj raliautó fejlesztéséhez. Az alapokat az akkor még szintén fejlesztés alatt álló, új generációs Peugeot 208 adta: egymással párhuzamosan öltött tehát testet a versenyautó és a közúti modell. Közös alapjuk az a szintén új fejlesztésű CMP padlólemez, amely optimalizált tömegével, alacsony tömegközéppontjával és kiemelkedő szerkezeti szilárdságával ideális kiindulópont egy kezes és dinamikus, jól hangolható versenyautó megalkotásához. Ezzel összhangban az autó állítható Öhlins lengéscsillapítókkal szerelt MacPherson rugóstagokat kapott; a fékek hátul 290 mm-es tárcsát és kétdugattyús nyerget alkalmaznak, elöl aszfaltra 330, murvára 290 mm-es tárcsát ajánlanak a fejlesztők, négydugattyús nyergekkel. Ez utóbbiak valamivel nagyobbak, mint az előd Peugeot 208 R2 310 / 285 mm-es első tárcsái.

Peugeot Kupa

A szabályzathoz igazodva nehezebb lett az autó – 1030-ról 1080 kilogrammra nőt az üres tömeg -, a teljesítménynövekedés azonban kompenzálja a jármű nagyobb tehetetlenségét. A korábbi 1,6 literes motor (185 LE, 190 Nm) helyébe a Peugeot többszörösen díjnyertes, 1,2 literes, háromhengeres turbómotorja lépett. A PureTech erőforrást nagyobb turbófeltöltővel és Magnetti Marelli motorvezérléssel tették versenyzésre alkalmassá: a motor 208 lóerőt és 290 Nm forgatónyomatékot bocsát a pilóta rendelkezésére. Az erőt ötfokozatú, szekvenciális Sadev versenyváltó juttatja el az első tengelyre, ahol mechanikus, részlegesen önzáró differenciálmű osztja el azt a két kerék között. A keréktárcsák 15 vagy 17 colos Speedline darabok.

 

Mindenkinek békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánnak a Peugeot 208 Rally Cup Hungary szervezői!

Verified by MonsterInsights