Hogyan teljesít a Renault Zoe a jávorszarvas teszten?

In elektromos autók

A mostani tesztet Törökországban végezték el, pedig ez az ország sem a jelentős jávorszarvas populációról ismert. A Motor1.com magazin török partnere lehetőséget kapott, hogy egy Renault Zoe-t kipróbáljanak és komoly próbatétel elé állítsanak a hírhedt jávorszarvas teszten. A török tesztsofőrök nem utasították vissza a kis EV tesztelését.

Sok autó komolyan megszenved a jávorszarvas teszten, pedig sokkal többet árul el egy autóról mintsem, hogy képes-e kikerülni a létező legnagyobb szarvast az úton. A gyors, lendületből végrehajtott manőver szimulálja, hogy az út bármely szakaszán egy váratlan akadályt hogyan képes a sofőr vezetés technikai tudásával és az autó aktív biztonsági rendszerének támogatásával kikerülni.

Először a Zoé-nak 74 km/órás sebességgel kellett áthaladnia a terelőkúpok között. A kis EV-nek egyáltalán nem okozott problémát, hogy ezzel a tempóval hiba nélkül áthaladjon a feladaton. A sofőr beszámolója szerint az ESP már beavatkozott a második kúpsor kijáratánál, ezzel segítve a jármű irányíthatóságát.

Második körben a sebességet kissé növelték, 76 km/órára. Érdekes, hogy csak egy kicsit gyorsabban haladva a menetstabilizáló rendszer a második kúpsor bejáratánál aktiválódott, nem pedig ennek a szakasz végén, mint először. A Renault mégis gond nélkül teljesítette a kihívást.

Végül a csapat 80 km/órára növelte a tempót. A mindössze 4 km/órás sebességnövekedés csekélynek tűnik, de mégis óriási különbséget jelent a teszt eredményeiben. Az ESP rendszer már nem képes megfelelően kordában tartani a kis EV hátsó részét, ezért kicsúszik és két kúpot elsodor a feladat utolsó, visszatérő szakaszában. Ezzel az eredménnyel a Renault Zoé számos autót maga mögé utasított ebben a tesztben.

A Renault 2019-ben mutatta be a Z.E. A Zoe 50 változatát. A modell egy 52 kWh-s akkumulátort kapott, amely a WLTP-értékelés során 392 kilométeres hatótávolságot biztosít egy feltöltéssel.

Forrás: motor1

You may also read!

Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti

Read More...

A Tesla beszorult a SUV alá, a sofőr az Autopilot rendszert hibáztatja

A fotót nemrégiben osztották meg a Facebook, Tesla Model Y csoportban. A képen egy totálkárosra tört fehér Y modell

Read More...

Hamarosan érkezik az elektromos Citroen e-Berlingo, hét üléssel és 280 kilométeres hatótávval

A Peugeot nemrég dobta piacra a Partner és a Rifter elektromos változatait, most a Citroen is ugyanezt tette és

Read More...