Kizárólag elektromos lehet a Peugeot 208 utódja

In elektromos autók
elektromos Peugeot 208

A Peugeot frissen bevezetett városi modelljei benzines, dízel és villanymotorral egyaránt kaphatók, utódaik azonban végleg szakíthatnak a belső égésű hajtástechnológiákkal – erről maga Jean-Phillipe Imparato leköszönő márkaigazgató beszélt a közelmúltban szakújságíróknak.

 

A Peugeot kisautó fogalomnak számít az autóiparban. A legendás Peugeot 205 közel negyven évvel ezelőtt olyan modellsorozatot indított útjára, amelynek minden tagja – a 206, a 207 és most a 208 – méltónak bizonyult az egykori stílus- és kategóriateremtő modell hagyatékához. A család legújabb tagja, a 2019-ben bevezetett, második generációs 208 innovatív padlólemezének köszönhetően a belső égésű és az emissziómentes hajtástechnológiákat egyaránt kompromisszumok nélkül tudja befogadni.

elektromos Peugeot 208

A Peugeot e-208 iránti előzetes érdeklődés magasan felülmúlta a gyártó előzetes várakozásait, a 2020-ban elért eredmények pedig igazolták, hogy nem egyszeri fellángolás volt az elektromos kisautó iránti lelkesedés. A Peugeot 208 és testvérmodellje, a B-SUV szegmensben hódító Peugeot 2008 jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy 2020-ban minden tizedik Peugeot-t részben vagy teljesen elektromos hajtáslánccal vásároltak meg Európában. Ennél is lenyűgözőbbek voltak az arányok az év utolsó heteiben, amikor a 208-as és 2008-as modellekre leadott rendelések 14 százalékát tették ki az elektromos verziók, míg a Peugeot 3008 szabadidőjárműnél ennél is nagyobb, 27% volt a plug-in hibrid változat aránya.

 

A jövő tehát egyértelműen elektromos a Peugeot számára – ahogy a cég márkaigazgatója fogalmazott: az elektromos járművek térnyerése hónapról hónapra, hétről hétre erősödik – és amint az akkumulátoros villanyautók egyre megfizethetőbbé, egyre praktikusabbá és egyre szélesebb körben elfogadottá válnak, úgy szorulnak ki egyes kategóriákból a belső égésű motortechnológiák.

elektromos Peugeot 208

A váltásnak elsősorban a városi közlekedésben jeleskedő modellek: a könnyű haszonjárművek, illetve a B-szegmensbe tartozó személyautók és szabadidőjárművek körében van létjogosultsága. Itt az egy nap alatt megtett jellemző távolságok megengedik, hogy egyrészt a felhasználók ne az értékes munka- vagy szabadidő terhére töltsék autójuk akkumulátorát, hanem éjszaka, otthonukban, másrészt ne kelljen extrém nagy kapacitású, ezért nehéz és drága akkumulátor-csomaggal felszerelni a járművet. Az elektromos járművek környezetbarát előnyei (a gyakorlatilag zajmentes, zéró helyi károsanyag-kibocsátással járó közlekedés lehetősége) mindenekelőtt városi sebességeknél, sűrűn lakott területeken érvényesülnek a leginkább.

 

A járműveinek és tevékenységeinek szénlábnyomát folyamatosan csökkenteni igyekvő Peugeot ezért logikus és előremutató döntést hozott: a 208 / 2008 modellpáros utódját valószínűleg kizárólag tisztán elektromos hajtáslánccal hozzák majd forgalomba. Noha ezen típusok érkezése csak az évtized második felében lesz aktuális, kulcsfontosságú, hogy a Peugeot már most meghozta az erre vonatkozó döntést, így ugyanis jelentősen csökkenthető a fejlesztés időigénye és költsége.

A mérnököknek ugyanis nem szükséges többféle hajtáslánc-technológiára optimalizálni a platformot – hogy csak néhány példát említsünk, kipufogórendszer hiányában feleslegessé válik a padlóalagút, így a helykínálat szempontjából előnyösebb, teljesen sík padlót alakíthatnak ki, a villanymotort mélyebbre építhetik be, a motortér helyén felszabaduló üreg pedig segédrendszerek elhelyezésére vagy kiegészítő csomagtartó kialakítására egyaránt alkalmas lehet.

 

Ami a 208-as alatti méretosztályt illeti, Jean-Phillipe Imparato nem sok esélyt lát annak villamosítására. „Ha egy A-szegmensbeli gépkocsit elektromos hajtással szerelünk fel, azzal átlépünk egy olyan ügyfélkörbe, amely elvárja a mobil internet-kapcsolatot, a fejlett online kapcsolódási funkciókat, és akkor még nem beszéltünk a folyamatosan szigorodó utas- és gyalogosbiztonsági technológiák iránt támasztott elvárásokról – és ehhez jönnek még hozzá az akkumulátoros hajtáslánc költségei. Ez pedig irreális mértékben megemelheti a miniautók árát.” 

You may also read!

Berta Benjamin F4

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a

Read More...
Skoda Fabia

Itt a 4. generációs Skoda Fabia

A Skoda Fabia 22 éve indult hódító útjára és nagyon sikeres modellnek mondható. Ez már a negyedik generáció. A

Read More...
bővül a GreenGo

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel,

Read More...