Nyári gumi: 2021-es nyári gumi tesztek, a biztonságos közlekedés záloga az alapos felkészülés

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért a BHPgumi munkatársai nagyon fontosnak tartják a döntés előtti megfelelő tájékozódást, a vezetési, felhasználási, autótípus szerinti választást. Ehhez az ADAC átfogó tesztjei kapaszkodóként szolgálhatnak a lényeges kérdésekben.

Ha éjszaka nincs fagy és a hőmérséklet végül két számjegyű plusz fokokra emelkedik, akkor itt az ideje, hogy a jó tapadással térjünk vissza a nyári gumikra. De melyik abroncs a legjobb számunkra? A választ az ADAC gumiabroncs-teszt adja, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretű V-sebességosztályból 240 km/óra sebességig.

15 tesztelt modell közül három modell összteljesítményét jónak, tizenegy kielégítőnek és egy elegendőnek minősítették. Az osztályzatokkal és egyéni értékelésekkel ellátott táblázatban megtalálja a modellek erősségeit és gyengeségeit.

Három gumiabroncs érte el az általános értékelést (jó), ezért különösen ajánlottak.

A Continental PremiumContact 6 ( jó) átfogó csomagot nyújt, és különösen lenyűgöző nedves utakon: a nedves kezelési kritériumban messze a legjobb minősítést kapta. A legjobbakhoz képest azonban valamivel magasabb üzemanyag-fogyasztást mutat.

A második Conti márka, a Semperit Speed-Life 3 is sokoldalú. Bár nedves úton kissé rosszabb menettulajdonságokat mutat, viszont a gördülési ellenállás és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából legyőzi a PremiumContact 6-ot.

A nedves úton is jól teljesítő Bridgestone Turanza T005 a rövid féktávolságokkal a száraz úton is tökéletesen viselkedik. További erősségei az alacsony gördülési ellenállás.

A Goodyear EfficientGrip Performance 2 nem kapta meg az általános jó besorolást. Bár rövid féktávolsággal és jó irányíthatósággal rendelkezik nedves úton, enyhe gyengeségeket mutat a száraz úton történő vezetés közben – és ezért minősítik kielégítő abroncsként az általános értékelésben. Különleges erősségei közé tartozik a magas kopásállóság – de erről alább még értekezünk.

A koreai Kumho Ecsta HS51 szilárd aquaplaning ellenállásával nyűgözi le tesztelőit, csak nagyon későn kezd el lebegni a vízzel elárasztott úttesten. Másrészt kevés energiát fogyaszt, a legtöbb üzemanyagot takarítja meg. Ugyanakkor gyengeségeket mutat a száraz aszfalton, főleg a kezelés során nem tűnik túl pontosnak.

A törökországi Petlas Imperium PT515 a száraz utakon észrevehető hibákat mutat a vezetés biztonsága szempontjából, kis oldalmerevséggel és rossz tapadással rendelkezik – ezért leértékelődött. Nedves körülmények között sem képes a Petlas viszonylag hosszú féktávolságokkal és a kezelhetőség gyengeségeivel meggyőzni az ADAC-ot.

Az Apollo Alnac G4 mintázata megpróbálja a nedves és száraz útviszonyok közötti jó egyensúly megteremtését, de csak elmulasztja a "jó" ítéletet mindkét szakterületen.

A Hankook Ventus Prime 3 K125 viszont egyenesen a száraz út specialistája. Különösen pontosan vezérelhető és a legmagasabb tapadási szintet kínálja, de a gyengébb nedves kezelés miatt kedvezőtlenebb minősítést kap.

A kevésbé jó nedves kezelési tulajdonság a Goodyear Group Fulda EcoControl HP 2-nél is értékes pontok elvesztését jelenti, de kopás és üzemanyag-fogyasztás szempontjából meglehetősen meggyőző. Ezek a gazdaságos kritériumok a Michelin leányvállalatának, a BF Goodrich Advantage modelljének erősségei is, amelyek száraz utakon is rövid féktávolságúak. Az ADAC tesztelői azonban igazolták, hogy nedves körülmények között gyenge a tapadási szintje, és gyorsuláskor és fékezéskor jelentős a kanyarerő csökkenése.

Három mintázat, a Maxxis Premitra 5, a Nokian Wetproof és a Pirelli Cinturato P7 C2 modellek a száraz és a nedves utakon nyújtott jó és kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkeznek, de viszonylag magas kopásuk miatt lepontozódnak. Ezeket a gumikat továbbra is a nagyon alacsony éves futásteljesítményű járművekhez lehet ajánlani.

A King Meiler Sport 1 volt az egyetlen újrafutózott gumiabroncs, amely 14 új gumival szemben érvényesült. Értékes alapanyagokat takarít meg, mert egy kopott gumiabroncs újrafutózásakor csak egy új futófelületre van szükség. De amint azt az összeredmény mutatja, a Sport 1 nem képes lépést tartani az itt tesztelt mezőnnyel.

A száraz úton mért fékútja a második leghosszabb a teszten. Továbbá a vezetési pályán is következetlenül viselkedik, különösen melegebb hőmérsékleten. Kanyarba fordulva késéssel és pontatlanul reagál, minden vezetési manőverben gyorsan eléri a tapadási határt. Nedves úton, fékezéskor, kanyarodáskor és az aquaplaningnél is hiányosságokat mutat a King Meiler gumiabroncs.

Járművek áttekintése a 205/55 R 16 V méretről

 • Alfa Romeo Giulietta
 • Audi A3
 • BMW 1, 2, 3
 • Citroën C3, C4, C4 Cactus
 • Dacia Logan, Sandero
 • Fiat 500L, Tipo
 • Ford C-Max, Grand C-Max, EcoSport, Focus
 • Honda Civic
 • Hyundai i30, Ioniq, ix20
 • Kia Carens, Ceed, Soul, Venga

A második vizsgált méret 225/50 R17 volt, amelyben 17 modellt teszteltek, sok középkategóriás jármű számára alkalmas gumiabroncsok, az Audi A4-től a VW Passatig. Az összesített eredmény pozitív, de az abroncsok egyes szakágakban nagy teljesítménybeli különbségeket mutattak – és egy modell teljesen kudarcot vallott.

17 tesztelt modell közül négy modell összteljesítményét jónak, tizenkét gumit kielégítőnek és egy gumiabroncsnak rossznak értékelték. Az osztályzatokkal és egyéni értékelésekkel ellátott táblázat után, mint mindig, megtalálja a modellek erősségeit és gyengeségeit, nagy téma ezúttal a nedves fékezés.

Négy modell különösen ajánlott. Az első és legfontosabb a Falken Azenis FK510, amely imponál az egyensúlyával. A legjobb értékeket nyújtja nedves és száraz utakon. A felső csoport közvetlen összehasonlításában azonban valamivel magasabb üzemanyag-fogyasztást mutat.

A Continental PremiumContact 6 minden szempontból átlagon felüli teljesítménnyel ragyog. Szárazon jó biztonsági tartalékot kínál, nedvesen a pontos kezelhetőségét kell hangsúlyozni.

A harmadik helyezett Kumho Ecsta PS71 az aquaplaning fejezetben példaértékűt villant, mind hosszirányban, mind keresztirányban, de minden más nedves tudományágban is ragyog. Száraz úton azonban megkarcolja a leminősítés határértékét: A többi ’jó’ gumihoz képest nem lehet annyira pontosan szabályozni. Rövid féktávolságokkal azonban szárazon még mindig jó minősítést biztosít.

A Bridgestone Turanza T005 modellel ezzel szemben éppen ellenkezőleg teljesít: erősségei a rövid féktávolság és a szárazon történő precíz kezelhetőség. A legjobbakhoz képest a kopása kissé magasabb.

A legfelső kvartettben a Kumho a legolcsóbb: az országos ADAC-árkérdezés több kiskereskedőtől 108 eurós átlagárat talált (2021 elején). A Conti PremiumContact 6 viszont 148 euróba kerül. Tehát, ha a koreai terméket választja, 160 eurót takarít meg egy abroncskészleten.

A Michelin Primacy 4 biztosan nem alku tárgya, 154 euróval a teszt legdrágább gumija. Végül is lehet vele spórolni, mert sokáig maradhat használatban. Ha futásteljesítményről van szó, a tesztpálya legfelső csoportjában szerepel, és senki sem tudja becsapni, amikor száraz úton fékez. Azonban egyértelműen elveszíti a pontokat az aquaplaning és a nedves kezelés során.

A Dunlop Sport Maxx RT2 és a Nexen N Fera Sport hasonló nedves problémával küzd. De mint a Michelin, a száraz úton különösen jól teljesítenek, és nagyon pontosan kezelhetőek.

A kettő között az olcsó Esa + Tecar Spirit Pro (96 euró) jobb nedves, de rosszabb száraz eredménnyel szerepel a táblázatban. Esa + Tecar? Ez a márka a svájci autó- és gépjármű-kereskedelemben (ESA) jellemző, amelynek nyári és téli gumijait elismert gumiabroncs-gyártók megrendelésére gyártják. Valójában a modellek elég jól teljesítettek az ADAC tesztjeiben az elmúlt években, de nem tartoznak az összes német gumiabroncs kereskedő eladási körébe.

A rangsor alsó felében tesztelt gumiabroncsok általában a prémium gyártók minőségi középkategóriás márkái, akik árorientált vásárlókat akarnak velük kiszolgálni: a Semperit, a Barum és a Viking a Continental-é, a Kleber a Michelin leányvállalata, a Sava a Goodyear terméke és a Laufenn Hankook-é. A Semperit (leértékelés: száraz) kivételével minden modell a gyengébb nedves teljesítmény miatt rosszabbul teljesít, de így is kielégítően.

A Pirelli Cinturato P7 általános értékelése csak "kielégítő" – és ez nem elégítheti ki a drága prémium gyártót. Az olaszok csak alaposan átdolgozták a sikeres P7-es modelljüket a C2-es változattal, amely száraz úton is kiválóan teljesítette a teszt 1,5 legjobb osztályzatát. De nedves állapotban nem tudja fenntartani a szintet gyengébb fékezési és kezelési értékekkel.

A Firestone Roadhawk, a Bridgestone középkategóriás terméke tesztünk utolsó helyére került. Elvileg száraz úton való tulajdonságai kielégítőek, a Firestone-nal felszerelt tesztjármű csak a melegebb hőmérsékleten érzi pontatlannak.

Nedves úton azonban tapadási szintje az átlag alatt van: nagy kormányszögek szükségesek a Roadhawk manőverezéséhez a vezetési pályán. Ha ezután fékez vagy gyorsul a kanyarban, a tapadás gyakran teljesen elvész.

A tesztmezőhöz képest a kezelési teljesítménye gyenge. Az egyéni nedves kezelési kritérium hatással van a fő nedves kritériumra, és végül az ADAC „gyenge” megítéléséhez vezet.

Járművek áttekintése a 225/50 R 17 Y méretről

 • Alfa Romeo Giulia
 • Audi A4, A5, TT
 • BMW 3er, 4er, X1
 • DS DS 5
 • Honda Accord
 • Lexus GS
 • Mercedes B- és C-osztály
 • Opel Astra, Zafira Tourer
 • Peugeot 3008, 5008, 508
 • Renault Latitude
Verified by MonsterInsights