Végre újra csökken az üzemanyag ára! – olcsóbb üzemanyag

In hír
üzemanyag ára

4 hónapos felfelés ívelés  után – mikor már azt hittük, meg sem állunk az 500 forintos határig – először csökken itthon a benzin és a gázolaj ára: a benzin átlagára bruttó 3, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal csökken szerdától. Így a hét közepén a következő átlagárakkal találkozhatunk a kutakon: 

95-ös benzin: 432 Ft/liter 

Gázolaj: 438 Ft/liter 

 

És a háttér:

Üzemanyagár-változás előrejelzés az előző hétről:

A Brent típusú olaj árának emelkedése megállt a héten, sőt jelentősen 5 dollárral csökkent a hordónkénti ár. Ez 7%-os visszaesést jelent néhány nap alatt, az aktuális Brent olaj ára 65 dollár körül mozog.

A csökkenés legfőbb oka, hogy a vártnál nagyobb olajkészletekről jött hír, illetve a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedvezőtlenül nyilatkozott az olajjal kapcsolatban. Úgy látják, hogy az olajár esetében nem jöhetnek tartósan magasabb árak. Hiszen kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Az IEA szerint az olajkereslet csupán 2023-ban érheti el a járvány előtti szinteket. Sajnos a vakcinák beadásával lassabban haladnak Európában, így a kereslet visszarendeződése is későbbre várható. Az Ázsiai gazdaságban is van némi megtorpanás, ami tovább segítette a tőzsdén az olaj árának esését. 

A dollár árfolyam változása nem volt ennyire jelentős, mint az olajáré, így ez nem lehet komoly hatással a hazai üzemanyagárak alakulására. Az olaj árának jelentős csökkenése miatt a következő héten árcsökkenésre számítunk a benzin és a gázolaj árában, aminek mértéke 4-6 forint is lehet literenként. 

Forrás: Holtankoljak.hu

 

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...