A Lotus Carlton volt a leggyorsabb luxus sedan 1991-ben és most 165 ezer dollárért Ön is hozzájuthat egyhez

In auto, Classic, hír

Megjelenésekor a Lotus Carlton-t mindenki dicsérte a teljesítménye és menetdinamikája miatt, de a magas ára miatt nagyon kevesen engedhették meg maguknak. Ez az Egyesült Királyságban, Hampshire-ben eladásra váró autó kitűnő példa, hogy lehet találni még valódi kincseket, amelyek szinte szalon állapotban vannak.

A Park Lane Limited kínálja eladásra a kocsit, amelyért 119 995 fontot (kb. 50 670 000 forint) kér. Ez elsőre nagyon soknak hangzik, de megvan az oka ennek az árnak.

Először is, tökéletes állapotban van. 30 éves kora ellenére mindössze 4565 mérföldet tett meg, ezért nem valószínű, hogy kopást lehet találni az autón. Ez így már önmagában is elég ritka egy ilyen korú autónál. Eredetileg több mint kétszer annyiba került, mint a hagyományos full extrás Vauxhall Carlton, ezért csak 320 darab Lotus Carlton készült és összesen 630 nálunk jobban ismert Opel Lotus Omegát gyártottak.

Az alacsony eladások ellenére az autót rengeteg kritikus értékelte. A korszak több szuper sportautójánál jobb teljesítményéről híres. Hivatalosan 285 km/óra a legnagyobb sebessége, ezzel a kor leggyorsabb négyajtósa lett.

Az erő a Vauxhall sor hatosának alaposan módosított változatából származott. 3,6 literre növelt lökettérfogattal és két Garrett T25 turbóval 377 LE-t hoztak ki a motorból. Az erőt egy ZF, 6 fokozatú kézi sebességváltón keresztül juttatták a hátsó kerekekhez.

A sorozatban gyártott modell kezelhetőségét annak idején az autótesztelők nagyon kedvelték, a Lotus módosította a futóművet, ezzel nagyobb kanyarsebességet, stabilitást és jobb kezelési dinamikát értek el. A 17 colos Goodyear Eagle gumiabroncsok, amelyek Ronal alukerekeken futnak ugyanolyan összetételűek, mint a Lotus Esprit Turbo SE gumiabroncsai, ezt a nagy sebesség és a stabilitás érdekében választották a mérnökök az autóra.

Valójában többek között ez a hihetetlen stabilitás is hozzájárult a hírnevéhez. Egy régi történet szerint, egy ellopott Carlton-t egy tolvajbanda feje vezette még 1993-ban, akik számos betörést követtek el, egyik alkalommal mintegy 20 000 font érékben alkoholt és cigarettát loptak. A helyi rendőrség panaszkodott, hogy esélyük sincs elkapni a Carlton-t, amely majdnem kétszer olyan gyors mint a rendőrség autói.

 

Forrás: carscoops

You may also read!

A Tesla tulajok szerint könnyen becsapható az autopilot rendszer

Az autós magazin aggodalma teljesen jogos, ők sem gondolták, hogy mennyire egyszerű kijátszani az autó védelmi rendszerét. Az NHTSA és

Read More...

Árverésen egy LaFerrari, 3 millió dollár feletti árat várnak

Eladásra kínálják ezt az alig használt 2014-ben gyártott Ferrari LaFerrari sportautó ritkaságot. Jelenleg a washingtoni Bellevue-ban várakozik egy méregdrága

Read More...

A 2021-es VW Polo megfiatalodik LED világítást, digitális műszereket és nagyautós biztonsági technikát kap

A Volkswagen Polo óriás a kisautók között. Az 50 éve tartó sikere alatt több mint 18 millió eladott példánynál

Read More...