Használt autók importja Magyarországra: a 2021-es carVertical tanulmány

In Téma
használtautó import

Magyarországon (is) évtizedes hagyománya van a használt autók importjának. A rendszerváltás után ez volt az egyetlen módja egy megfizethető nyugati autó megszerzésének, de azóta is sokan döntenek úgy, hogy nem a magyar használtautó piacról válogatnak, hanem külföldön keresnek, kerestetnek egy remélhetőleg jobb állapotú, megkímélt példányt a kiszemelt márkából és modellből.

Manapság az internet segítségével bárki leülhet és megnézheti a kínálatot, érdeklődhet az eladónál és megtervezheti az útját otthonról, majd a tervek szerint lebonyolíthatja az adásvételt. A másik mód, ha megbíz egy ezzel foglalkozó embert, hogy hozzon be neki egy autót, vagy egyszerűen csak elmegy egy kereskedésbe, ahol elég magas valószínűséggel import használtautók közül válogathat.

Ebben a tanulmányban röviden összefoglaljuk, hogyan alakul a Magyarországra importált autók százalékos aránya.

A tanulmány módszertana

A lenti statisztikák alapjául a carVertical adatai szolgáltak, vagyis a számok azon Magyarországra importált autók arányait mutatják, melyeket az elmúlt 2 évben ellenőriztek a carVertical platformon. Ezt az információt onnan tudni, hogy a carVertical autótörténeti jelentéseiben megjelennek az autók országos regisztrációinak dátuma, valamint az előzőleg regisztrált ország (az import eredet országa) is. A tanulmány során több ezer jelentés került elemzésre.

 

5 ország, mely a legtöbb használtautót importálja Magyarországra

 

Az arányok tehát az alábbiak:

használtautó import

Nézzük, milyen okok állhatnak a fenti számok mögött, országonként!

 

Németország

Évtizedek óta a legtöbb autó innen érkezik Magyarországra. Ez egyrészt a német autók általános megbízhatóságából ered, hiszen a legendás német precizitás többé-kevésbé minden márka esetében helytálló.

Másrészt a Németországban futó autókról általánosan elmondható, hogy az átlagosnál gondosabb karbantartás alatt állnak, vagyis a német tulajdonosok több pénzt adnak ki autójuk szervizelésére, mint a többi országban.

Végül pedig, sok autóimportőr akár évtizedes németországi múlttal, kapcsolatrendszerrel, helyismerettel rendelkezik, ami megint csak magyarázatot adhat az importált autók nagyságrenddel vezet arányára.

 

Belgium

Németországhoz hasonlóan, a belga autótulajdonosok is szeretnek költeni járművükre, hogy biztosítsák, fenntartsák annak jó állapotát. Ezen kívül jó minőségű utak, autópályák szövik be az országot, melyek kevésbé veszik igénybe az autókat.

Másik fontos tulajdonsága a belga piacnak, hogy a gyakran egészen pici sérüléssel, hibával rendelkező autókat potom pénzért kínálják, mivel a biztosítótársaságok üzleti politikája miatt jobban megéri ezeket eladni, mint megjavíttatni.

 

Olaszország

Az olasz autók két nagyon vonzó tulajdonsággal rendelkeznek az importálás szempontjából. Az egyik, hogy az éghajlati sajátosságok miatt nagy részük jól működő klímával és akár napfénytetővel rendelkezik, ami egy erős pluszpontot jelent eladáskor.

A másik, hogy szintén az éghajlati sajátosságok miatt, az olasz utakat gyakorlatilag sohasem sózzák, ami miatt az olasz autóknál az átlagoshoz képest kisebb mértékű probléma a rozsdásodás. Nem ritka, hogy akár egy 10-15 éves autó alváza teljesen rozsdamentes, ezt pedig mindenki szereti, aki használt autót akar vásárolni.

Hollandia

A holland használt autókra is igaz, ami a német és belga társaikra, ami a magasabb szervizeltség. Ezen kívül Hollandiában 2014 óta nagyon részletes és szigorú nyilvántartási adatbázis működik, melybe minden hivatalos szervizben történt látogatás során bejegyzik az autók óraállását, így nagyon ritka az ezzel való visszaélés.

Ráadásul Hollandiában nagyon magas adókat kell fizetni a nagyobb dízel- és benzinmotoros autókra, amiken így rendszerint inkább továbbadnak, országunk pedig ezeknek igencsak jó felvevőpiac a presztízstulajdonosok miatt.

 

USA

Az USA import előnyei röviden: az árverések, illetve a ritka és/vagy presztízsautók. Ha valaki amerikai autót szeretne venni, van más lehetősége is, de gyakran a közvetlen amerikai importot választja. Bár a folyamat nehézkes is lehet, a végeredmény mégis kárpótolja a tulajdonost.

Másrészt az amerikai árveréseken rengeteg autó fordul meg, és általában nagyon jó áron lehet elnyerni egy licitet. Bár ebben is vannak csapdák (pl. vízkárból, totálkárból feltámasztott példányok), még mindig megéri próbálkozni.

Ha kíváncsi a legnagyobb használtautó importőr országok 15-ös toplistájára, olvassa el itt a teljes tanulmányt!

Összegzés

 

Ha Ön valaha is keresett használt autót, és akár az import is szóba kerülhetett, vagy tisztában van a magyar használtautó-piac helyzetével, akkor talán nem meglepő a fenti ranglista. Sokan választanak import autót a hazai eladók helyett, és valljuk be, sokszor indokolt is ez a döntés.

You may also read!

2 év alatt 2 millió forinttal drágultak a használt autók

Míg az új autók piaca a tavalyi évben csökkent, a használt autók piacán erős élénkülés látható. Alighanem rekordév lesz

Read More...
AMTS 2022

AMTS 2022 – január végén indul a nyereményautó-átépítés a Westendben

Idén egy egyedi Mazda MX-5 Roadster kerül kisorsolásra az Automobil és Tuning Show-n Idén is egy szakavatott csapat által egyedivé

Read More...
BMW R 18

A BMW Motorrad a Verona Motor Bike Expón mutatja be az R 18 M és az R 18 Aurora modelleket

Az exkluzív custom motorok két híres olasz motorépítő munkái a BMW Motorrad Italia és márkakereskedői hálózata támogatásával A veronai Motor

Read More...