VW Vento (1992-1998); a jövő klasszikusa? Most 30 éves a lépcsőshátú Golf III

In Téma

1992. január 19. A január 31-ig tartó wiesbadeni sajtóbemutatón a német és a nemzetközi média képviselői megismerkedtek a Jetta utódaként megjelenő új VW Vento limuzin minden előnyével. A Vento 4,38 méter hosszú, kb 1,40 méter magas és 1,70 méter széles. Csak négyajtós kivitelben kapható, a korábbi kétajtós változat ötletét az igények hiánya miatt elvetették.

A VW új névvel szeretett volna nagyobb lendületet adni az autónak. De minden autós érdeklődő számára egyértelmű volt, hogy ez egy Golf III hátizsákkal. A helyzet ugyanaz maradt, mint a Jettánál, ami nem más mint az autó magas és hatalmas feneke, 550 és 1053 liter közötti poggyásztérrel. A VW „mindent megtett”, hogy ne egy lépcsőshátú Golfként emlegessék, ezért téglalap alakú fényszórókat tervezett az autó elejére, így legalább elsőre felismerhető, hogy egy kicsit mégis csak más.

Változás nem történt a hajtásokban sem. Négy benzinmotorral 75 LE és 174 LE közötti teljesítménnyel és két dízelmotorral 64 LE és 75 LE teljesítménnyel majd a későbbi 90 lóerős TDI-vel aratott sikereket. A reklámok szerint a Vento gyorsabb, mint a szél és lágy, mint egy szellő.

A vitathatatlan csúcs a Golfból már ismerős hathengeres VR6-os motorral szerelt modell, amellyel a Vento 225 km/órás végsebességet ért el. A turbódízel méltán vált híressé a fogyasztásáról, állandó 90 km/h sebesség mellett beérte 4,9 liter gázolajjal 100 kilométerenként.

Az elődeihez és utódaihoz hasonlóan a Vento az eladások tekintetében nem robbantotta fel a piacot. Németország keleti felében a kezdetekben eladási csúcsot tudott felmutatni a VW, de megjelent 1996-ban a Skoda Octavia és visszaestek az eladások. A Vento érdekes módon az USA-ban sikeres autó volt, de ott megtartotta a Jetta nevet. A helyzet nem sokat változott az utód Bora esetében sem, ami egy Golf IV, amely szintén hátizsákot cipel.

Nemzetközi viszonylatban a VW Vento viszonylag sok példányban készült, 1998-ra körülbelül kétmillió limuzin gördül le a futószalagról. 2010-ben a VW újraaktiválta a Vento nevet és 4 ajtós Poloként jelent meg, de csak az indiai piac számára készült.

Az elsők közötti Vento úton van az OT rendszám felé. De senkinek sem kell félnie, hogy ellepi a klasszikusautók piacát. Csak a viszonylag ritka VR6-os verzió találta meg a rajongóit. Tágasságuk ellenére a lágyan ringatózó Vento nem volt igazán szép autó, de megbízhatóságuk miatt később nagy számban vándoroltak keleti exportra majd onnan a hulladékprésekbe. Ráadásul az akkori gyártási technológiának köszönhetően ismert a rozsdásodási hajlama. Ezek ellenére szeretnénk még sok VW Ventot látni az utakon.

Forrás: https://de.motor1.com/news/566923/vw-vento-1992-youngtimer-historie/

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights