Fontos feladata van az egr szelepnek

egr szelep

A kipufogógázok egy részét vezeti vissza a motorba, ez az egr szelep feladata. Hogy miért is kell ezt visszavezetni, mi történik, ha a szelep nem működik megfelelően és milyen következményekkel járhat a hiánya? A válasz, mint ahogy a kérdések sem, nem egyszerű.

Mit csinál az egr szelep?

AZ EGR vagy AGR szelep a kipufogógáz egy részét vezeti tehát vissza a motorba, ezzel szabályozva a károsanyag-kibocsátást. A kipufogógáz maximum 15 százaléka kerül vissza a rendszerbe, és csökkenti a hőmérsékletet. Az első rendszereket még buborékszeleppel vezérelték, ezt egy vákuumcellával nyitottak vagy zártak. A szívócső nyomása határozta meg a működését.

Az egr szelep nagy terhelésnek van kitéve, így gyakran előfordul a meghibásodása is. A kipufogógázból származó olaj, pára és korom eltömítheti a szelepet, csökkentve a nyílás méretét, ami egy idő után teljesen beszűkülhet. Ekkor pedig csökken a visszavezetett kipufogógáz mennyiségére. Az egr szelep meghibásodására utalhat, ha a motor füstöl, ha csökken a teljesítménye, ha hidegben nem indul, ha néha rángat vagy épp megtorpan. Ilyenkor, a szelep elkoszolódott, nem tud kinyitni, vagy épp nem tud lezárni, így kerülhet kipufogógáz olyankor is a motorba, amikor nem lenne rá szükség, például hidegindításnál vagy üresjáratban – ezt érettük rángatásként. Az egr szelep azonban nem csak mechanikailag sérülhet, tönkremehet a nagy hőnek kitett vezérlő elektronika is.

MI okozhatja a hibát?

A nem megfelelő üzemanyag használata, a rossz minőségű üzemanyag nagyban hozzájárulhat a szelep meghibásodásához, fokozva a korom lerakódását, ezen kívül a rosszul működő befecskendező is hibás lehet a szelep meghibásodásáért. A kipufogórendszer egy komplex egész, a motor része, és mint ilyen, az egr szelep szerepe is nagyon fontos. Az egr szelep nem csak azt eredményezi, hogy kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás. Ha elromlik, akkor nem megoldás a kiiktatása.

Az EGR-rendszer szabályozza a nitrogén-oxidok kibocsátását, a levegő ugyanis összekeveredik az üzemanyaggal, az égéstérben meggyullad, a hőmérséklet emelkedik és nitrogén-oxidok keletkeznek. A szívócsatornán keresztül az egr-rendszer visszavezeti a kipufogógázt, ezzel csökken az égési hőmérséklet, és a nitrogén-oxid mennyisége is. Leírva igen egyszerűen hangzik, pedig a kémiai folyamatok nagyon is bonyolultak. A nitrogén-oxid a szmog egyik fő alkotóeleme, az emberi egészségre és a környezet egészsége is káros hatással van.

Az egr szelep egy apró kis berendezés, sokan úgy vélik, csak egy felesleges dolog, azonban nem árt azt is figyelembe venni, hogy használatával csökken az üzemanyagfogyasztás. Mivel ez a szelep nem olcsó, sokan kiiktatják, ha meghibásodik, ezzel azonban nem érnek el semmit, hisz egy műszaki vizsgán valószínűleg nem felel majd meg az autó, ráadásul a környezet terhelése is magasabb lesz. Érdemes tehát e tekintetben is odafigyelni, hisz az egr szelep nem csak az autónk ideális működéséhez járul hozzá, hanem a szervezetünk és bolygónk egészségéhez is. A Fékmester webáruházban alkatrészek széles kínálatával várják a vásárlókat, itt beszerezhető a szükséges egr szelep is.

 

Szponzorált cikk.

Verified by MonsterInsights