A Honda HR-V e:Hev hajtáslánca jobban teljesít valós körülmények között, mint a vetélytársak rendszerei

In elektromos autók
Honda HR-V e:Hev
  • A konkurensek lágy és plug-in hibrid hajtásláncainál egyaránt hatékonyabbnak bizonyult a Honda által fejlesztett e:HEV hajtáslánc a kijelölt tesztútvonalon

  • Az e:HEV a legpraktikusabb megoldás a naponta autózóknak, hiszen nem szükséges hálózatról tölteni, nem okoz hatótávszorongást és elképesztően alacsony károsanyag-kibocsátás jellemzi

  • Az új Honda CR-V, HR-V és Jazz, valamint a hamarosan érkező, vadonatúj Civic kizárólag ezzel az öntöltő hajtáslánccal érkezik a kereskedésekbe

A Honda gondosan megtervezett, páratlanul fejlett e:HEV hibrid rendszere hatékonyabbnak és használhatóbbnak bizonyult a többi hibrid hajtásláncnál – mutatott rá a japán márka által valós körülmények között elvégzett belső tesztje[1].

 

Persze ez nem csoda, a sok területen iparági elsőnek számító vállalat szakemberei ugyanis rengeteget dolgoztak az e:HEV tökélyre fejlesztésén. Ez a rendszer adja a Honda „Electric Vision” névre keresztelt elektrifikációs stratégiájának alapját és ez dolgozik a CR-V, a HR-V, a Jazz és a nemsokára érkező vadonatúj Civicben is. A rendszer lelke egy nagy teljesítményű, hihetetlenül takarékos, Atkinson-ciklusú, benzines erőforrás, ehhez kapcsolódik két villanymotor. A konstrukció olyannyira hatékony, hogy a rivális lágy hibrid hajtásláncot kétségkívül, a plug-in hibridet pedig felülmúlhatja.

 

Erről tanúskodott az előre megtervezett, 116 km-es tesztút is, melynek során változatos forgalmi és útviszonyok közepette fogták vallatóra az e:HEV-et és a többiek rendszereit. Itt nincs szükség konnektorra, illetve töltésre, a hibrid HR-V megalkuvás nélkül használható a hétköznapokon, és az elektromos autókra – többé-kevésbé – jellemző teljesítménnyel, takarékossággal, rugalmassággal, valamint magas használati értékkel segíti tulajdonosát.

 

A vadonatúj HR-V és a konkurens modellek hajtásláncát közúton összevetve arra jutottak a szakemberek, hogy az e:HEV rendszer messze túlteljesíti a 48 V-os, lágy másnéven mild hibrid rendszereket, amelyek egyre több járműben jutnak szerephez napjainkban. Ezeknél egy 48 V-os akkumulátor és egy integrált, önindítóként is szolgáló generátor segíti a belső égésű motort, így az fékezéskor és üresben guruláskor lekapcsolhat.

 

Az említett tesztkörülmények között a vadonatúj HR-V könnyedén ledolgozta 120 kg-os súlytöbbletből fakadó hátrányát, ami a teljes értékű hibrid rendszer beépítéséből adódik. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy átlagban 1,1 literrel kevesebbet fogyasztott 100 km-en, mint vetélytársai, sőt városi környezetben megesett, hogy 4,5 literrel kért kevesebbet 100 km-en, mint 48 V-os riválisa, tehát a HR-V és az e:HEV hajtáslánc egyaránt rugalmasnak bizonyult.

 

Ami az e:HEV-et igazán különlegessé teszi, az a három menetüzemmód közötti váltások időzítése és mikéntje – ez olyasmi, amire a klasszikus lágy hibridek nem képesek. Az intelligens vezérlőegység automatikusan, a helyzetnek megfelelően, maximális üzemanyag-hatékonyságra törekedve vált az elektromos (Electric Drive), a hibrid (Hybrid Drive) és a belső égésű (Engine Drive) üzemmód között.

 

Miként a próbautak során kiderült, az e:HEV hatékonysága még a PHEV rendszerekével is összemérhető. Míg a plug-in hibridek tulajdonosai arra kényszerülnek, hogy lehető legnagyobb hatékonyság érdekében maximumon tartsák az akkumulátorok töltöttségét, a Honda öntöltő e:HEV rendszere folyamatosan a legmagasabb hatékonysági szinten áll, méghozzá anélkül, hogy a közműhálózatra kéne csatlakoztatnia az üzemeltetőnek. Szemben a riválisok PHEV-ekre vonatkozó szólamaival, a plug-in hibridek ugyanannyit voltak képesek elektromos üzemmódban közlekedni urbánus környezetben, mint a HR-V e:HEV, tehát nem igazán látszottak a komplex PHEV rendszer1 beépítésének valódi előnyei. Mi több, városon kívül, ahol a járművek többségét használják a HR-V elektromosüzem-ideje 3%-kal meghaladta a PHEV-ét.

 

A Honda által fejlesztett e:HEV hajtáslánc zökkenőmentes, egyszersmind magával ragadó vezetési élményt nyújt. Az üzemmódok közötti váltások elképesztően kifinomultak, azaz nincs megtorpanás, rángatás és egyéb kellemetlen kísérőjelenség, a HR-V e:HEV azonnal reagál a pilóta mozdulataira, lendületesen gyorsít, s miként a teszt is bebizonyította, kivételesen hatékony valós körülmények között.

 

A Honda hibrid rendszerekkel kapcsolatos tapasztalat és szakértelme több, mint 20 éve fennáll, ami az eredeti Insight 1999-es bemutatásával kezdődött. Ez persze csak az első lépés volt; ma már kétmotoros[2] e:HEV rendszer dolgozik a Jazzben, a CR-V-ben és a vadonatúj HR-V-ben, hamarosan pedig a Civic 11. nemzedéke is megkapja ezt a különleges hajtásláncot.

[1] FONTOS Jogi nyilatkozat: Kérjük, vegye figyelembe, hogy a PHEV-vetélytársat Charge Sustain (CS, töltésfenntartás) üzemmódban, nem teljesen feltöltött állapotban teszteltük. A valós körülmények között végrehajtott teszteket a Honda munkatársai irányították és hajtották végre. A teszt során elért eredmények a vezetési stílus és az útviszonyok miatt eltérhetnek a gyáritól, így hatótávolságra és az általános hatékonyságra vonatkozó értékek is.

[2] Két villanymotor van – az egyik meghajt, a másik generátorként működik.

You may also read!

Újraindul a Moszkvics gyártása

A nyugati autógyártók teljesen elengedték Oroszország autóiparát az Ukrán invázió után. A szankciók miatt az orosz vállalatok nehezen tudják

Read More...
autót 150 ezerért

Autót 150 ezerért? Ne már!

Autót venni szerintem élvezetes dolog. De 150.000 forintért? Á, inkább spórolj még, vagy vegyél fel hitelt! Hitelt? Kösz,nem! Hátha

Read More...
gumi elektromos autóra

Új Vredestein négy évszakos gumi kifejezetten elektromos autókra

Az Apollo Tyres a mai napon bemutatja a Vredestein Quatrac Pro EV-t, amely Európa első, kifejezetten akkumulátoros elektromos és

Read More...