Fenntarthatóság a lehető legegyszerűbben: az új Kia Niro felgyorsítja az elektromos hajtások terjedését

In bemutató

A Kia alapjaiban új és friss szerkezetű Nirót alkotott, kifejezetten környezettudatos és modern hajtásláncokkal. Háromféle villamosított hajtás, újrahasznosított alapanyagok az utastérben, különleges biztonsági jellemzők, és nagy teljesítmény együtt annak érdekében, hogy az újdonság ne csak megfeleljen a piac elvárásainak, de túl is teljesítse azokat.

Az új Niro háromféle környezetbarát hajtásláncot kínál: hibridet, plug-in hibridet, és tisztán elektromos hajtású akkumulátorost. A két előbbiben a márka magas hatásfokú Smartstream sorozatú 1.6 literes közvetlen befecskendezéses (GDI) benzinmotorja dolgozik, az akkumulátoros-elektromos változat pedig akár 463 km hatótávolságot (WLTP) kínál.

A 4,420 mm hosszú, 1,825 mm széles és akár 1,570 mm magas, alapjaiban friss tervezésű Niro a Kia ‘K’ padlólemezének harmadik generációját használja. A 2,720 mm-es tengelytáv és a megváltozott arányok kényelmes utasteret és nagyméretű csomagteret eredményeznek.

Az utastér újrahasznosított anyagokból készített, prémiumhatású elemei kihangsúlyozzák a Niro környezetvédelmi jellemzőit. A műszerfal és a kezelőszervek letisztult kialakításúak, így minden funkció könnyen elérhető, anélkül, hogy elvonná a vezető figyelmét az útról és a vezetés élvezetéről.

A 32 kW teljesítményű, állandó mágneses szinkron villanymotorral felszerelt hibrid modellváltozat maximális kombinált rendszerteljesítménye 141 LE. A plug-in hibrid kivitel villanymotorja 62 kW leadására képes, így az összteljesítmény is magasabb: 183 LE. Ez a változat 65 km-es tisztán elektromos, és így teljesen emissziómentes hatótávolságot kínál.

A Niro plug-in hybrid a Hyundai Motor Group első, 5.5 kW-os, nagyfeszültségű, pozitív hőmérsékleti együtthatójú (PTC) fűtési rendszerét használja. Ezzel a megoldással jelentősen növelhető a tisztán elektromos hatótávolság hideg időben is. A rendszer önszabályozó kerámia fűtőelemei kiegészítik az autó hagyományos fűtési rendszerét, és elektromos üzemben is folyamatos, egyenletes fűtési teljesítményt nyújtanak.

Az akkumulátoros, tisztán elektromos hajtású Niro EV változat hosszú, akár 463 km (WLTP) tisztán elektromos hatótávját nagy teljesítménnyel kombinálja: villanymotorja 150 kW leadására képes és már közvetlenül az elindulás pillanatában eléri 255 Nm-es forgatónyomatéki maximumát. Végsebessége 167 km/h, és mindössze 7,8 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra.

Egyenáramú gyorstöltéssel a Niro EV 64.8 kWh kapacitású, lítiumion-polimer szerkezetű akkumulátora mindössze 43 perc alatt 10-ről 80%-ra telíthető. Hidegben, az autó akkumulátorfűtő rendszere automatikusan – a navigáció adatai alapján – előmelegíti az akkut, amennyiben a beállított cél egy töltőállomás, így gyorsabb a töltés, és egyenletesebb a teljesítményfelvétel. Az új Niro alapáras felszerelései közé tartozik a CCS töltőcsatlakozó.

A hibrid, és plug-in hybrid változatok maximális vontatási képessége fékezett vontatmány esetén változatlanul 1,300 kg, a Niro EV pedig 750 kilót vontathat.

Az autó elején a Kia jellegzetes ‘tigrisarca’ immár a teljes szélességen keresztülhúzódik, sárvédőtől sárvédőig. A széles szélvédő alsó és felső részének kialakítása egymásra rímelve teszi még összefogottabbá a Niro orrképét.

Niro EV egyedi, kéttónusú zárt hűtőmaszkjával, és egyedi acélszürke oldalsó elemeivel tér el a többi változattól, ugyanakkor alsó hűtőmaszkja is más, és 17 colos könnyűfém keréktárcsái szintén egyediek. A töltőcsatlakozót az első maszk közepébe építették.

A vezetőközpontú kialakítású műszerfalon és annak környezetében valamennyi kezelőszerv könnyen elérhető, és egyszerűen használható. Két nagyfelbontású, 10.25 col képátlójú kijelző közvetíti az információkat a vezető felé, a középkonzoli érintő kialakítású, és az infotainment, valamint a hűtési-fűtési rendszer kezelésén kívül a navigáció is innen irányítható.

A távirányítós parkolósegéd (RSPA) használatával a vezető az autóból kiszállva, egyetlen gombnyomással is irányíthatja a parkolási műveleteket, szűk helyeken körbelátó kamerarendszerével és ultrahangos érzékelőivel az autó teljesen önálló parkolásokra is képes, önállóan mozogva egyenesen előre és hátra.

475 literes hátsó csomagterével, és 20 literes első tárolójával a Niro EV teljes kapacitása 495 liter. A hibrid és a plug-in hybrid modellek csomagtere sorrendben 451 illetve 348 liternyi, a hátsó ülések előre döntésével pedig 1,445 és 1,342 literre bővíthető. A Niro EV maximális csomagbefogadó képessége 1392 liter.

You may also read!

Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
elektromos autó javítás

Ahol újjászületnek az elektromos autók

A Duna Autó Zrt. megnyitotta az ország első és egyetlen Renault-Dacia Battery Repair Workshop (BRW) műhelyét, amely egyedülálló lehetőséget

Read More...
Verified by MonsterInsights