Négy ok, amiért fontos az olajcsere

In hír, Szponzorált cikk
olajcsere

Az olajcsere fontos – halljuk napról napra, azonban nem biztos, hogy belegondolunk, hogy mit is kockáztatunk akkor, ha nem végezzük el időben az olajcserét. A Gumiszervizem időpontfoglalója négy pontban gyűjtötte össze, hogy miért is fontos a rendszeres olajcsere.

Az, hogy mikor van szükség az olajcserére, a jármű márkájától, típusától függ, mint ahogy az is, hogy milyen olajat lehet önteni az autóba. Ettől nem szabad eltérni, ugyanis óriási károkat szenvedhet a motor, ha nem az előírt olajat töltjük a tartályba. Még mindig sokan vannak azok, akik figyelmen kívül hagyják az olajcserét, elodázzák, halogatják. Hosszú távon azonban ezzel károsítják a saját járművüket, melyek javítása igen költséges lehet.

Az olajcsere jót tesz az üzemanyag-fogyasztásnak

Pontosabban fogalmazva, ha nem történik meg időben az olajcsere, az hozzájárul a magasabb fogyasztáshoz. Akik hosszú távolságokon autóznak, sokszor vannak úton, bizony tapasztalhatják a különbséget egy alacsonyabb és egy magasabb fogyasztás költségei között. Azonban azt kevesebben tudják, hogy a fogyasztás és az olaj minősége kéz a kézben jár. Ezért is érdemes az előírt időben olajat cserélni.

Jaj a szennyeződéseknek

A rendszeres olajcsere jót tesz a motornak, csökkenti annak elhasználódását, és a szennyező anyagok felhalmozódását. Ezzel pedig növeljük autónk élettartamát és a teljesítménye sem szenved kárt a szennyező anyagok miatt. Az olajcsere segít ugyanis csökkenteni és eltávolítani a felesleges szennyeződéseket. Ezek a használat során természetes módon halmozódnak fel a motorban, láthatjuk mi magunk is az olajcsere során, hogy a használt olaj tele van szennyeződéssel, apró szemcsékkel. A szennyeződések lehetnek külsők, mint a por és homokszemek, de maguk az alkatrészek is kopnak és a finom, apró fémszemcsék is az olajban kötnek ki. Az olajcsere során azonban a friss, tiszta olaj segít, így a motor is tiszta, tisztább lesz.

Nő a motor élettartama

A fentiekből következik az is, hogy ha a motor tiszta, a fogyasztás jobb, a kenés is jobb, akkor a motor élettartama megnő. Persze sok olyan meghibásodás történhet, melyet a rendszeres olajcsere sem old meg, hisz az autó bármelyik része elromolhat, de az olajcsere segít abban, hogy a motor élettartama megnőjön. A jobb fogyasztás, a jobb kenés és a szennyeződések megelőzése mindenképp nagy segítséget nyújt ebben. Egy jól karbantartott autó értékesebb és kevesebb a meghibásodási lehetőség is, hosszabb ideig tehet jó szolgálatot.

Kenés és hűtés

A motorolaj alapvetően a kenésben és a hűtésben játszik nagy szerepet. Ahhoz, hogy az autó működjön, a motor sok hőt termel. A motorhő normális, azonban senki nem szeretné, ha motorja túlmelegedne. Ha az olaj viszont nem megfelelő, akkor a motor hajlamosabb a túlmelegedésre. Mint ahogy az is gondot okoz, ha nincs megfelelő mennyiségű olaj a rendszerben, ugyanis az alacsony olajszint miatt az alkatrészek kenése nem valósul meg tökéletesen. Az olajcsere tehát fontos része az autó karbantartásának, ne feledkezzünk meg róla.

 

(X) Szponzorált cikk

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights