MG – Találkozás egy régi szerelemmel….

In bemutató, hír
MG bemutató

Az angol járműipar nem ért el akkora üzleti sikereket, mint a német gyártók, de a legendás márkák és modellek tekintetében már kiegyenlítettebb a verseny. A Morris Garages híres sportkocsikat épített MG márkajelzéssel, majd hosszas útkeresésbe kezdtek a gyakran változó tulajdonosok. 2022. május 27-én azonban az MG új modellekkel mutatkozott be Magyarországon.

MG Sport
MG Sport

Az MG Nagy-Britannia egyik első autómárkája volt, ami a William Morris által 1924-ben alapított Morris Garages autókereskedés és szervízből alakult ki. Cecil Kimber üzletvezető módosította a standard gyártású Morris Oxfordokat, és az autó orrában lévő táblára MG Super Sports feliratot tett. A különálló M.G. Car Company Limitedet 1930 júliusában jegyezték be. A cég 1935. július 1-jéig Morris személyes tulajdona maradt, amikor is eladta azt a holdingjának, a Morris Motors Limitednek. Történelme során a márka több, mint 40 sebességi világrekordot döntött meg, köztük a „Világ leggyorsabb versenyautója” címét is magáénak tudhatta.

A brit autók kedvelői szomorúan tapasztalták több emblematikus márka vesszőfutását. Amikor a BMW felvásárolta a Rover Group-ot 1994-ben, még volt remény, de az ezredforduló után egyre nehezebb helyzetbe került gyárak végül kínai tulajdonosra találtak. Az MG még egy kínai tulajdonosváltást is megért, és most az 1924-es alapítás óta 10. tulajdonos SAIC Motor készül visszahódítani az angol autók kedvelőit az európai piacon. Az Egyesült Királyságban folyamatosan jelenlévő MG 2019-ben kezdte újra bevenni a Nyugat-Európai piacokat, ahol 2021-re három és félszeresére nőttek eladásai a 2019-es évhez képest. Tavaly összesen 470.000 MG gurult le a 6 országban működő gyártósorokról.

MG ZS EV
MG ZS EV

A közeljövőben 6 modellel indul a forgalmazás, a sajtótájékoztatón 3 tesztautót lehetett megtekinteni. A 3 bemutatott új modell azonos méretű SUV, három különböző hajtással: Az MG ZS kétféle takarékos benzinmotorral kapható, az MG ZS EV teljesen elektromos hajtású változat akár 440 km hatótávval, míg az MG EHS Plug-in Hybrid. A logón kívül a bőr és a finom kidolgozás emlékeztet a korábbi MG modellekre. A jelen piaci igényeknek megfelelő SUV modellek eltávolodtak az alacsonyan ülő klasszikus sportkocsiktól. A bemutató nem helyettesít egy tesztvezetést, de az autók érintése, az alkalmazott anyagok tapintása és a karosszéria kidolgozottsága felkeltette az érdeklődésemet.

Finoman kidolgozott beltér
Finoman kidolgozott beltér

Monarchia vagy Népköztársaság?

A bemutató autókon a tükör borításon brit zászló díszelgett, az autók oldalán és a reklámtárgyakon a „Keep Calm And Love” népszerű angol kifejezés olvasható, erősítendő, hogy ez brit autó. Ugyanakkor tisztában vagyunk a tényekkel, hogy kínai konstrukció. Ezt a dilemmát az idő fogja feloldani, de ehhez több ezer vevőre van szükség, hogy tapasztalataikat összegezve eldönthető legyen a kérdés, hogy a Monarchia hagyománya, vagy a Népköztársaság tömeggyártása érvényesül jobban. A mobile.de oldalon a 2019 óta forgalomba helyezett MG modellek közül mindössze 22 használtautót kínálnak eladásra, miközben a további 656 hirdetés új MG modellre vonatkozik. A vevők ezek szerint nem bánták meg az MG vásárlást. Az utóbbi években a kínai iparban is megszaporodtak a prémium igényeknek megfelelő minőséget produkáló gyárak, így meg van az esélye, hogy a japán és a koreai után egyszer a kínai jelző sem csak a tucatterméket jelölje. Ezt erősíti a 7 éves, vagy 150.000 km futásra vállalt gyári garancia.

MG belső
MG belső

Duna Autó, Duna Motors

A hazai importőr a Duna Autó cégcsoporthoz tartozó Duna Motors Disztribúció Kft. Országosan 15 márkakereskedésben értékesítik az MG modelleket 2022 őszétől. A Duna Autó évente több mit 6000 gépjárművet értékesít és szervizeiben évente több mint 50 ezer javítást végeznek. A csoport munkatársainak létszáma 300 fő és a konszolidált árbevétele meghaladja a 40 milliárd forintot.

Az MG magyar csapata
Az MG magyar csapata

Regionális központ

Az MG régión belüli terjeszkedéséhez Budapesten hozza létre regionális központját, melynek vezetésével a Suzukitól átigazolt, a tavalyi AMTS-en az Év Magyar Autója versenyen az Év Autós Marketing/PR szakembere díjat elnyerő Hársfalvi Jánost bízták meg.

Occo, Jo!

Végül ízelítő az árakból. Elképzelhető, hogy az MG a B-SUV kategóriában ár letörésre készül?

MG ZS 1.5 Manual Comfort 6.399.000 Ft
MG ZS 1.5 Manual Luxury 6.999.000 Ft
MG ZS 1.0T Manual Luxury 7.699.000 Ft
MG ZS 1.0T Automata Luxury 8.299.000 Ft
MG ZS EV Comfort + Standard Range 11.999.000 Ft
MG ZS EV Comfort + Long Range 13.599.000 Ft
MG ZS EV Luxury + Standard Range 13.699.000 Ft
MG ZS EV Luxury + Long Range 15.499.000 Ft
MG EHS Plug-in Hybrid Comfort 14.699.000 Ft
MG EHS Plug-in Hybrid Luxury 16.099.000 Ft
MG ZS
MG ZS

You may also read!

hotrod

Európa legdurvább tuning építése az UNIX-AMTS 2024-en!

Exkluzív dupla premier Budapesten, a Hotrod Hangar csapatával Az AMTS szervezői minden évben igyekeznek olyan autókat kiállítani, ami a látogatókból

Read More...
Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
Verified by MonsterInsights