2022 legjobb innovációi között a színváltós BMW iX Flow

színváltós BMW iX Flow

TIME magazin idén is közzétette „Best Inventions” elnevezésű listáját, amely hagyományosan az év 200 legjobb innovációját gyűjti csokorba.

A lista összeállításához a TIME a magazin szerkesztőitől és tudósítóitól kért jelöléseket a világ minden tájáról, valamint egy online platformon keresztül, különös figyelmet fordítva az olyan feltörekvő területekre, mint például az elektromos mobilitás, a megújuló energiák és a metaverzum. A TIME ezt követően számos kulcsfontosságú tényező alapján értékelte az egyes jelöléseket, az eredetiséget, a hatékonyságot, a céltudatosságot és a hatáskeltést is beleértve.

„A végeredmény egy 200 úttörő találmányt (és 50 külön említést érdemlő találmányt) tartalmazó lista – rajta az életre tervezett mesterséges intelligenciával, a levegőben lévő szénfeleslegből előállított gyémántokkal és a valaha volt legerősebb távcsővel –, amely megváltoztatja az életünket, a munkánkat, a játékainkat és gondolkodásunkat arról, hogy mi minden lehetséges” – írják a magazin szerkesztői a listáról.

 

A teljes lista ide kattintva érhető el: https://time.com/best-inventions-2022/

színváltós BMW iX Flow

A BMW részéről az E Ink technológiával szerelt iX Flow került fel a listára. Az autó az Elektroforetikus technika révén képes gombnyomásra megváltoztatni a színét. Ez az autó hatékonyságához is hozzájárul, hiszen a világos és sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt.

színváltós BMW iX Flow

Tehát ha süt a nap, válasszunk világos árnyalatot, hűvösben pedig sötétebbet. A klímát/fűtést tekintve ez egy elektromos autónál néhány kilométeres hatótáv növekedést jelenthet.

színváltós BMW iX Flow

A szín megtartásához nincs szükség plusz energiára, csak a színváltás használ energiát.

És hogy működik?

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink technológia műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

Hogy ennek a technológiának az alkalmazása mekkora plusz költséggel jár, arról nem szól a hír. De gyanítom, hogy nem egy 50.000 forintos extráról beszélünk…

Verified by MonsterInsights