A használt autók hazai forgalma csökkent éves szinten

használtautó eladás

Növekedett a használt autók belföldi forgalma októberben az előző hónaphoz képest, de csökkent éves összehasonlításban – közölte a JóAutók.hu az MTI-vel hétfőn.

Októberben 69.200 autó kelt el a szeptemberi 67.515 után, viszont éves szinten 2 százalékkal kevesebb a tulajcsere a Datahouse adatai alapján.

    Az első tíz hónapban a használt autók forgalma az előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal, 703 700-ra emelkedett, miközben az import használt autók száma ugyanebben az időszakban 1 százalékkal, 108 900-ra esett vissza – írták.

    A JóAutók.hu becslése szerint a használt autók belföldi piaca – az erős első félévi adatoknak köszönhetően – 830 ezer feletti értékkel új rekordot állíthat be az idén a tavalyi 817 300 darab után.

    A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a romló gazdasági helyzet és az emelkedő rezsiköltségek miatt esett vissza a vásárlói érdeklődés az év második felében és ebben 2023 tavaszáig nem várható változás.

    A belföldi használtautó-eladások számát jelenleg az tartja viszonylag magas szinten, hogy az érdeklődők egy része a nagy visszaesést elszenvedő újautó-piacról áramlott át a használt autó piacra, valamint a kedvezőtlen árfolyamalakulás miatt sokan mondtak le arról, hogy következő autójukat importból szerezzék be – idézte a közlemény Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját.

 

Forrás: MTI

Verified by MonsterInsights