Hasznos extrák amivel már minden autónak rendelkezni kellene

In Téma

A modern autók tele vannak olyan technológiai újdonságokkal, amiket 20 évvel ezelőtt csak valami sci-fi filmben láthattunk és akadnak olyanok is amelyek egy része teljesen értelmetlen.

G-erőmérő? Ha van idő ezt nézni, valószínűleg nem haladunk elég gyorsan. Gesztusvezérlés (kézmozdulatokkal irányítható kijelző)? Szinte teljesen értelmetlen, könnyebb az ujjunkkal a kormánykeréken lévő hangerőszabályzót tekerni. Személy szerint nem sok értelmét látom a tábla felismerő rendszernek sem. És sorolhatnánk még jó néhány felesleges extrát. De van néhány igazán hasznos funkció és nem csak beépített pluszról beszélünk, hanem okos tervezési részletekről. A probléma az, hogy nincsenek egyenlően elosztva a típusok között. Egyik autókban van, a másikban nincs és az eltérés nem feltétlenül az árától vagy az autó korától függ.

Távirányítóval vezérelt ablakok

Biztosan találkozott olyan helyzettel amikor az utasai vagy gyermekei kiszállás előtt nem húzzák fel az ablakokat, mielőtt leállítanánk az autót? Ez nem probléma, ha a VW csoporthoz tartozó autónk van (szerencsére több márka is alkalmazza) amely lehetővé teszi, hogy a kulcson lévő záró gombot lenyomva tartva felhúzza az összes ablakot, miután kiszállt az autóból. Egyes autók lehetővé teszik az ablakok távolról történő leengedését, de bezárni nem tudja azokat.

Crab-walk, négykerék kormányzás

A négykerék kormányzás talán visszatér a 2000-es évek száműzetése után. Az autók irányíthatósága nagyban javul és jól jöhet a városi közlekedésben. Nézzük meg a Hummer EV Crabwalk hátsó tengely kormányzását. Mennyivel egyszerűbb lenne a parkolás, ha minden autóba hasonló rendszer kerülne beépítésre.

Mobiltelefon kulcs helyett

Manapság egyre többen használják mobiljukat fizetéshez, legyen szó üzletről vagy benzinkútról. Pénztárcára és attól függően, hogy milyen autónk van már kulcsra sincs szükség. Az autógyártók egyre gyakrabban kínálják a mobilok digitális kulcstartóvá alakítását, bár amíg az otthonunk zárjait nem vezéreljük telefonról addig ez nem annyira hasznos extra, mint lehetne.

Fűthető elsőszélvédő

Ez tényleg egy régebbi, rendkívül hasznos funkció, de valahogy még sem terjedt el. Sokan már reggel az indulásnál elakadnak amikor a jeget kell a szélvédőről kapargatni. Sőt, nagyon hasznos lehet ónos esőben amikor azonnal ráfagy a jég a szélvédőre. Rengeteg 10 milliós autóból nézik, hogy van aki csak beszáll a 23 éves 800 ezer forintos Ford Focusba és nem tesz mást, mint megnyom egy gombot a műszerfalon és hamarosan indul.

Adaptív fényszórók

Aki vezetett sötétben adaptív fényszórókkal felszerelt autót, elképzelni sem tudja, hogy miért nem kötelező felszereltség 2022-ben minden autóban. Nyilván az ára az oka, roppant költséges a lámpák készítése és vezérlése.  Sokkal biztonságosabb és kevésbé fárasztó az éjszakai vezetés, nem beszélve, hogy nem vakítja el a szemből érkezőt.

 Biztonsági ajtónyitás

Írhattunk volna olyan extrát, mint például a hátsó keresztirányú forgalom figyelése, ami szintén hasznos lehet, de erről talán még nem hallott. Ha szokott biciklizni vagy motorozni és elhalad egy sor parkoló autó mellett, akkor valószínűleg ismeri azt a kellemetlen érzést, hogy mi történne ha valaki – például egy gyerek a hátsó ülésen – kinyitná az autó ajtaját anélkül, hogy meggyőződne a biztonságról. A Hyundai Safe Exit Assist rendszere radar segítségével érzékeli a közeledő járműveket és megakadályozza, hogy a parkoló autó hátsó ajtaja nyitható legyen, amíg a veszély el nem múlik.

Varázsülések

Ha a 2001-es Honda Jazz hátsó ülésének valóban varázs ereje lenne, akkor tehetne valamit az autó szörnyű menet zajával és üvöltő CVT váltójával. Ha már látta működés közben, megérti, hogy a Honda miért keresztelte őket „varázsüléseknek”. Az üzemanyagtartály hátramozgatásával a Honda helyet szabadított fel a hátsó ülések alatt, amelyeket lapra lehet hajtani vagy függőlegesen összehajtva lehetővé teszik a magas rakományok, például kerékpárok, növények szállítását.

Távoli parkolássegítő

Sajnos a parkoló helyek mérete nem mindenhol igazodik a járművek megnövekedett méretéhez. Ezért sok esetben még csak beállunk a helyre, de a kiszállás már szinte lehetetlen. Vagy mi van akkor ha egy ’kedves’ autós társunk nem figyelve közel parkol a kocsinkhoz és esetleg a hátsó ajtón kell bemászni. Erre a problémára ad választ az okostelefonnal aktiválható távparkoló rendszer olyan autókban, mint a 7-es BMW, a Mercedes S-Class és néhány presztízs márka, de még mindig rengeteg az olyan nagy méretű autó, amelyben jó lenne ez a funkció, de valamiért nem választható.

Automata-kézi sebességváltók

Automata vagy manuális? Akár BMW-t akár Porschét vásárol, de nem kell feltétlenül presztízs márkára gondolni kompromisszumot kell kötni. A legtöbben szeretjük a kézi kapcsolást, a zsúfolt forgalomban azonban semmi örömet nem okoz, amíg a kormány mögé épített váltólapát nem az a csodaszer, amit az autógyártók el akarnak hitetni velünk. Szerencsére a Koenigsegg tudja a megoldást. A CC850, amelynek kilencfokozatú automata váltója hatfokozatú kézi váltóként is működhet, kuplungpedál is van benne és kézzel kapcsolható váltókarral egészítették ki. Egyetlen bökkenője az autónak, hogy 3,65 millió dollárba kerül.

Üzemanyag nyílás helye

Íme egy példa, hogy a lista nem csak a divatos kütyükről szól. Ha már régóta ugyanaz az autója, akkor mindig a benzinkút jó oldalára áll, de ha rendszeresen bérel autót vagy a munkája miatt sokféle kocsival közlekedik előfordulhat, hogy nem tudja melyik oldalon van a tankolónyílás. Kellemetlen amikor át kell állni, ha nem akarjuk vagy nem tudjuk keresztül húzni a töltő csövét.

Ön szerint milyen hasznos extrákat vagy funkciókat kellene alapfelszereltségként vagy legalább rendelhetőként kínálni az autókba? Ossza meg véleményét Facebook kommentben!

Forrás: https://www.carscoops.com/2022/11/10-genius-features-that-only-some-cars-have/

You may also read!

Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
elektromos autó javítás

Ahol újjászületnek az elektromos autók

A Duna Autó Zrt. megnyitotta az ország első és egyetlen Renault-Dacia Battery Repair Workshop (BRW) műhelyét, amely egyedülálló lehetőséget

Read More...
Verified by MonsterInsights