Hogyan készítsük fel autónkat és magunkat a téli autózásra, tippek a Skodától

Skoda pride

A téli utak próbát jelentenek az autóknak és vezetőiknek egyaránt. Megfelelően fel van készítve autója a téli autózásra? Tudja mire kell vigyázni és hol leselkednek a veszélyek? A ŠKODA szakértőinek tanácsai, tippjei jól jöhetnek minden kedves autós társunknak. Mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta, mert a baj hamarabb megtörténik, mint gondolnánk.

Cseréljen téligumira és váltson gondolkodásmódot!

Először a lehullott falevelek, majd jég az utakon, sötét reggelek, köd és rossz látási viszonyok egész nap, majd hó minden formában, ezek várnak ránk még egy jó pár hónapig. A tél olyan időszak, amelyre érdemes felkészülni és ez magában foglalja a sofőr gondolkodásmódját is – meg kell érteni, hogy a nyár könnyű napjai elmúltak.

Figyeljen, hogy hova utazik, van ahol ez kötelező, a téli szezont abroncscserével kell kezdeni, ahogy arról korábban írtunk. Ha még nem tette meg mielőbb foglaljon időpontot egy szervizben és ne várjon az utolsó pillanatig, különben már késő lesz. Jobb még néhány enyhébb hétig téli gumival autózni, mint nyári gumikkal meglepődni a reggeli fagytól. Tudta, hogy nem jó ötlet a téli gumikat a szezon vége után elkoptatni, ha jó a mintázata érdemes eltenni és újból felrakni (kérjen segítséget a szerelőjétől). Fontos, hogy az összkerékhajtású autókra is kell a téli gumi.

nyári gumival ne

Mit kezdjünk a lefagyott ablakokkal? Íme néhány tipp.

Először is! Tartsa mindig tisztán az ablakait és ne csak kívülről! Érdemes rendszeresen áttörölni az üvegeket belülről, ne legyen poros vagy zsíros, ezzel csökkenteni lehet a párásodást.

Mit használjunk a hó és a jég ellen és mivel nem szabad leszedni a jeget?

Indulás előtt takarítsuk le mindenhonnan a havat, az autó tetejéről is. A jeget is le kell takarítani körben az összes üvegről, itt sem elég csak az első szélvédő részleges lekaparása.

Legjobb, ha megelőzzük a szélvédő lefagyását. Nem árt éjszakára a szélvédőn hagyni egy takarót vagy műanyag lepedőt. Újságpapírt nem ajánljuk, mert könnyen átnedvesednek és ráfagynak az üvegre. Ugyanezért a karton sem ajánlott.

A jégkaparónak minden autóban lennie kell. A jégkaparó használatát célszerű az oldalablakoknál kezdeni, ahol a jégréteg általában kisebb. Addig lehetővé válik, hogy a szélvédőfűtés időközben felpuhítsa a jeget a szélvédőn. Először a bemélyedésekkel ellátott oldalt használja a jég feltöréséhez; majd a lapos oldalával söpörjük le a jeget. Használjunk jégmentesítő, jégoldó folyadékot; könnyebb lesz!

Amit semmiképp ne használjunk!

Soha ne használjon olyan tárgyakat, amelyek megkarcolhatják az üveget, még vészhelyzetben sem. A bankkártya nem megfelelő eszköz. Nem csak, hogy nagyrészt használhatatlan, de nagy valószínűséggel el is törik, így még egy pár napot várnia is kell, amíg kap egy újat.

Ha autója ablaktörlői befagytak vagy beragadtak, soha ne próbálja meg erőszakkal kiszabadítani őket és addig ne kapcsolja be az ablaktörlőket, amíg a szélvédő teljesen jégmentes lesz, különben megsérülnek a gumilapátok. Érdemes tehát az autó beindítása előtt megbizonyosodni, hogy az ablaktörlő kapcsolókarja biztosan „ki” állásban van.

Kerülje a forró víz használatát a jég eltávolításához. A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt az üveg megrepedhet és a víz valószínűleg újra ráfagy. Kerülje az autó belsejében hirtelen hőmérsékletváltozást okozó módszereket is, mint például a gyertya vagy bármilyen más nyílt láng. Ez is az üveg megrepedését okozhatja.

Az igazi, kemény tél beállta előtt mindenképpen ellenőrizze az összes lámpa állapotát. Most még egyszerű ellenőrizni és szükség esetén cserélni. Ne felejtsük el az ablaktörlőket ellenőrizni! Télen sokkal többet kell használni, mint nyáron; ezért tökéletesen kell működnie.

A hólánc nagyon jól jöhet sok esetben – tipp, gyakorolja a felhelyezését szárazon, egy csendes parkolóban vagy otthon a garázsban! Ne feledkezzünk meg a téli szélvédőmosó folyadékról sem, attól rosszabb nincs, ha belefagy. Balesetveszélyes, mert nem tudjuk lemosni a szélvédőt ezért szinte vakon vezetünk.

Mi legyen még az autóban?

Ahhoz hogy egy vészhelyzetben elkerüljük a további kellemetlen meglepetéseket, érdemes több fontos holmit magunkkal vinni és a csomagtartóban tartani. Jól jöhet egy kis zsák homok ha a jeges felület miatt nem tudna kihajtani a parkolóból. Néhány marék homokot dobáljon a meghajtott kerekek elé, el fog tudni indulni. Hosszabb utazás során ügyeljen arra, hogy legyen elegendő üzemanyag a kocsiban vagy ha elektromos  kocsink van akkor legyen megfelelő a töltöttségi szint.

Plusz meleg ruhát és takarót készítsen a csomagtartóba. Hasznos lehet Önnek és utasainak, ha baleset vagy járhatatlan útszakasz miatt elakad az úton. Ezekből a helyzetekből szabadulni néha több óráig is eltarthat és addig melegen kell tartani magunkat.

Ugyanezekben a helyzetekben biztosan jól esik, ha tud enni valamit. Mindig vigyen magával legalább egy kis mennyiségű tartós élelmiszert. Jó lehet a szárított gyümölcs, a gabonaszelet vagy cukorka. Ne felejtsen el vizet inni, hogy hidratálja magát!

Mindig vigyen magával telefontöltőt. Hidegebb időben a mobiltelefonok gyorsabban lemerítik az akkumulátoraikat és gond ha nem működik a készülékünk. Várakozás közben a telefon használatával töltheti az időt, de ami a legfontosabb, segítséget hívhat vagy értesítheti a várakozó családtagokat, üzleti partnereket, hogy mi történt. Győződjön meg arról, hogy a telefontöltőt az autójába szerelt aljzatba tudja csatlakoztatni!

Még a legrövidebb téli utak is meglepően trükkösek és kiszámíthatatlanok lehetnek. Érdemes alaposan felkészülni és ne csak az autófelszerelésekre gondoljon, készítse fel önmagát is a téli közlekedés nehézségeire!

Íme egy összefoglaló:

  • VONTATÓKÖTÉL

Kevés helyet foglal és szinte semmi súlya, de felbecsülhetetlen, ha szükség van rá. Megmentheti Önt vagy autóstársát egy elakadás vagy lerobbanás esetén.

  • MEGFELELŐEN MŰKÖDŐ ABLAKTÖRLŐK ÉS LÁMPÁK

 Láss és légy látható – ez a biztonságos közlekedés alapszabálya!

  • AUTÓAKKUMULÁTOR TÖKÉLETES ÁLLAPOTBAN

Az autó akkumulátora télen különösen nagy terhelésnek van kitéve. Ha nincs jó állapotban, egy fagyos éjszaka is elég ahhoz, hogy ne induljon reggel az autónk.

  • HÓLÁNC

Télen még a négykerék meghajtású járműveknél is gyakran kötelező (főleg az alpesi országokban). Az adott gumiméretnek megfelelő hóláncot kell beszerezni.

  • KÖVETKEZŐ SZERVIZ

Ellenőrizze a dátumot és a hátralévő futásteljesítményt a következő rendes szerviz előtt, így nem kell aggódnia utazás közben.

  • JÉGKAPARÓ

Télen gyakrabban lesz szüksége erre, mint szeretné.

  • EURÓPAI BALESETI ŰRLAP

A hivatalos európai baleseti nyomtatvány nem része a kötelező felszerelésnek, de megléte lényegesen megkönnyíti a biztosítótársaságokkal való esetleges egyeztetést baleset esetén.

  • TÚLÉLŐ CSOMAG

Kicsit viccesen hangzik, hogy az autóban visz magával egy összecsukható lapátot, takarót, termoszt, csokit, homloklámpát, téli munkakesztyűt és még egy pár zoknit is, de ezeket csak addig hordja magával, amíg valóban szüksége lehet rájuk, például egy hosszabb utazás során.

  • TÉLI SZÉLVÉDŐMOSÓ KEVERÉK

A fagyálló keverék csak akkor akadályozza meg a mosórendszerek esetleges fagyását, ha megfelelő a koncentrációja. Általában -25°C-ig jól működnek.

Verified by MonsterInsights