A Hypersquare kormányzás már 2026-ban megjelenhet a közúti autókon a Peugeot szerint

In Téma

Egy évtizeddel az i-Cockpit műszerfal bemutatása után a Peugeot újabb nagy dobásra készül. Linda Jackson vezérigazgató szerint a nemrég bemutatott Inception Concept-ben látható Hypersquare kormánykereket 2026-tól a Peugeot legújabb közúti autójába már szériagyártásban szerelni fogják.

Az Inception prototípus egyik leglátványosabb eleme a téglalap alakú kormánykerék, amelyen négy darab kör alakú vezérlő látható, ezek az autó fő funkcióinak kezelésére szolgálnak. A Steer-by-wire technológia alkalmazásával később lehetővé válik a kormánykerék lehajtása, amikor a 4-es szintű autonóm funkciót aktiválja a vezető. Egyelőre a Peugeot sorozatgyártású kormányai három év múlva még a helyükön maradnak. A nyilatkozatok szerint a kormánykerék kialakítása és a kormányzás új technológiája készen áll a bemutatásra.

A Peugeot a teljesen elektronikus kormányzást fogja használni, ezzel csökkentve a kormányzáshoz szükséges fordulatok számát. Ez azt jelenti, hogy a vezetőnek soha nem kell levennie a kezét a volánról, sőt még és éles, lassú kanyarokban sem kell keresztezni a kezét. Paradox módon, a technológia megszűnteti a mechanikai kapcsolatot az első kerekekkel, a Peugeot állítása szerint az új technológia segíti a vezetőt, hogy „még jobban kapcsolódjon” az autóhoz.

A merész dizájn minden bizonnyal sokak számára ijesztőnek tűnik, de a Peugeot számára nem ismeretlen, hogy ellentmondásos tervezési változtatásokat hajtson végre a belső tereken és kezelőszerveken. A cég i-Cockpit-je nem tartalmazza a hagyományos nagy kormánykereket és a kormányon keresztül látható műszerfalat, így a vezetőnek kevésbé kell levenni a figyelmét az útról.

Eleinte rengeteg panasz érkezett a 2012-ben megjelent a 208-as belső kialakítása miatt, de beigazolódott a tervezők optimizmusa, napjainkban nagy sikert arat az újítás. Arra a kérdésre, hogy a jövő Peugeot vásárlói mit szólnak majd egy új kormányműhöz, a vállalat egyik vezető mérnöke azt válaszolta, hogy már több sofőr is kipróbálta az új technológiát és a visszajelzések nagyon ígéretesek. Hozzátette, hogy a futurisztikus kormánykerék teljesen kompatibilis lesz a légzsákkal is.

Forrás: https://www.carscoops.com/2023/01/hypersquare-steering-on-road-cars-by-2026-peugeot-ceo-says/

You may also read!

Morris Nomad

Morris Nomad

A Morris Nomad egy olyan autó, amelyet a Leyland Australia gyártott az ausztrál piacra 1969 és 1972 között. Ez

Read More...
elektromos Toyota pickup

Beszállhat az elektromos pickupok versenyébe a Toyota

Belső források szerint elképzelhető, hogy nagyméretű elektromos platós haszonjármű fejlesztését tervezi a Toyota. A jelek egyelőre csak áttételesek, de

Read More...
elektromos autó javítás

Ahol újjászületnek az elektromos autók

A Duna Autó Zrt. megnyitotta az ország első és egyetlen Renault-Dacia Battery Repair Workshop (BRW) műhelyét, amely egyedülálló lehetőséget

Read More...
Verified by MonsterInsights