A Lightyear 2 napelemes autója 800 km-es hatótávot ígér

A holland Lightyear a héten jelentette be, hogy megnyitotta a rendelési listákat a második, de már sorozatgyártásba kerülő modelljéhez, a Lightyear 2-höz. A korlátozott példányszámban készült, 263 000 dolláros Lightyear 0 után a tömegpiacot célozza meg a gyártó az új modellel, amelynek 40 000 euro körül árat céloztak meg.

 

„A Lightyear 2 felgyorsítja küldetésünket, hogy tiszta mobilitást biztosítsunk mindenkinek, mindenhol” – mondja Lex Hoefsloot, a Lightyear vezérigazgatója és társalapítója. „Ez az első elektromos autó, amely lehetővé teszi a használók számára, hogy a fenntarthatóságot részesítsék előnyben a praktikum feláldozása nélkül.”

A jóval alacsonyabb ár ellenére a Lightyear 2 megkapja elődje csúcstechnológiáját, napelemek tömkelegét építik az autóba. Ezek a panelek a cég szerint lehetővé teszik, hogy az autót háromszor kevesebb alkalommal töltsék, mint egy hasonló elektromos járművet.

A Lightyear állítása szerint, a napelemeknek köszönhetően a tulajdonosok akár 800 km-t is megtehetnek „valós” körülmények között. Bár nem világos, hogy ez WLTP-vel egyenértékű becslés, vagy az átlagos napi vezetési és időjárási körülményeken alapuló feltételezés. Az autógyártó tavaly azt mondta, hogy a Lightyear 0 napi 70 km-es hatótávolságot képes visszanyerni napelemeinek köszönhetően. Azzal érvelt, hogy azok a tulajdonosok, akik rövidebb távokra használják, szinte sohasem kell feltölteni az autójukat.

„A nap erejének hasznosításával a Lightyear 2 javítja az elektromos vezetési élményt és csökkenti a megterhelt elektromos hálózatoktól való függést” – mondja Hoefsloot.

Napelemeinek és aerodinamikus formájának köszönhetően a Lightyear 2 az akkumulátorok méretét is jelentősen csökkenti, ezzel a legkisebb energialábnyomot adja a piacon. Feleannyit, mint a hagyományos elektromos járművek.

A belsőről még nem osztottak meg képeket és a teljesítményről sem derültek ki részletek. Az sem világos, hogy az autógyár pontosan hogyan csökkent nagyjából 200 000 dollárt a Lightyear 0 árából. A gyártás várhatóan 2025-ben elkezdődik, így még sok minden változhat.

A gyártás beindítása után először az Egyesült Királyságban, az EU-ban és az Egyesült Államokban kezdődik az értékesítés. Az árak várhatóan 40 000 eurótól indulnak Európában.

Az autógyártó állítása szerint már 21 000 előrendelése van a Lightyear 2-re olyan partnerektől, mint a LeasePlan. Az Autocar jelentése szerint a gyártó évi 100 000 autó megépítését tervezi.

Forrás: https://www.carscoops.com/2023/01/hollands-lightyear-opens-waitlist-for-40k-500-mile-solar-sedan/

Verified by MonsterInsights