340 elrajtolt versenyző az idei első rali szimulátor bajnoki futamon

rali szimulátor bajnokság

Negyedik szezonját kezdte meg a Hungarian Virtual Dirt Rally 2.0 Championship 2023. Ez az a bajnokság, amit a covid járvány hozott létre, amikor a ralirajongók az elmaradt versenyeket otthon, a saját számítógépükön próbálták pótolni. Azóta három nagyon sikeres szezont tudhat magának a sorozat, amely idén szintet lépve, immáron pénzdíjas bajnoksággá nőtte ki magát.

 

A K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság részeként, a SIM Liga rally szakágaként a Dirt Rally 2.0 játék keretein belül szervezi a bajnokságot a www.duen.hu weboldal. Pannuska Dávid szakmai irányítása mellett idén 8 forduló szerepel a versenynaptárban, amiből az elsőt, a szezonnyitó BuildIT Skót Rally-t az elmúlt hétvégén játszották le a ralit szerető szimulátorosok.

A versenyigazgató a futam előtt élő stream adásban mutatta be a pályákat, segítette beállításokkal a versenyzőket. Ez végül hasznosnak ítéltetett, hiszen sokan köszönték meg a futam végén adott nyilatkozataikban az alap setup-ot.

A skót murvás pályákon kijelölt 12 gyorsasági szakasz változó időjárási viszonyai megnehezítették az indulók dolgát, az elrajtolt 340 versenyzőből alig több, mint 150-en értek célba. A bajnokságban nem csak abszolútban, de a regisztráció alapján kategóriákban is össze tudják mérni a tudásukat az versenyzők. A Licenszes indulók között találhattuk Vogel Adri-t, Balogh Jánost, Baumgartner Balázst, vagy a rallycrossban szereplő Takács Olivért és még sok más pilótát. De van külön navigátor, médiás vagy éppen senior kategória is.

Jó volt látni, hogy a korábbi évek meghatározó versenyzői is újra beültek a szimulátoraikba és bekapcsolódtak a versenyzésbe, de folyamatosan érkeznek új regisztrálók és a SIM Liga más szakágaiból is felismerhetünk indulókat.

rali szimulátor bajnokság

A versenyen a PRO pilóták domináltak, akik az elmúlt szezonok futamdobogósaiból és év végi legjobbjaiból kerültek ki. A tavalyi bajnok – akinek a neve nem véletlenül hasonlít egy világhírű versenyzőre – Martin Márkó végig kézben tartotta a futamot. Egy apró hibát vétett csak, de a többiekhez képest így is egy perc előnnyel tudott nyerni. Másodiknak csapattársa, a BORÍTSATOK VISSZA!!! Rally Team másik kiválósága,

rali szimulátor bajnokság

az egri Fónagy Kristóf érkezett be, az utolsó gyorsasági szakaszon megelőzve a TMC Rallysport versenyzőjét, Molnár Alex-et.

Az amatőröknek is külön virtuális dobogót állítottak fel a szervezők: itt Tőke Richárd volt a leggyorsabb, 38 másodperccel megelőzve a második helyezett Egervári Gábort, akit Mihalidesz Máté követett.

A virtuális bajnokságban a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a csapatokat is pontozza a promóter. Idén annyi változás történt, hogy már nincs limitálva a csapatok indulóinak a száma, de továbbra is futamonként a csapaton belüli legjobb három összesített eredménye kerül fel a ponttáblázatba. A TMC Rallysport versenyzőiből hárman is a legjobb hat között tudtak végezni, így ők állnak az első futam után az élen.

rali szimulátor bajnokság

A bajnokság eredményei folyamatos frissítésben megtalálhatóak a Rallylive.hu weboldalon. Itt nem csak a gyorsasági szakaszok eredményét tudják akár kategóriánként is nyomon követni az érdeklődők, de a bajnokság facebook csoportjában a szakaszok teljesítése után ’interjúkat’ is tudtak adni a versenyzők, amik olvashatóak az eredményközlő oldalon.

A hangulatra senki sem panaszkodott, sok onboard felvétel került fel a videómegosztó oldalra.

Nincs még késő benevezni a bajnokságba, hiszen a nyolc futamból még csak elsőn vagyunk túl. A következő verseny aszfalton kerül megrendezésre április 14-17 között.

 

A BuildIT Skót Rally hivatalos weboldala:
https://www.duen.hu/verseny/buildit_skot_rally

Eredmények, nyilatkozatok, videók:
https://rallylive.hu/buildit-skot-rally-virtual

 

Forrás: www.duen.hu

Verified by MonsterInsights