Forrásponton

In auto, autószerelés
  

 

   A minap vidékre indultam kis családommal a fedélzeten, hűséges BMW 318 E36 kombimmal. Kicsit meghajtottam az autót egy autópályás szakaszon, majd lakott területen a feleségem elkezdett panaszkodni, hogy nincs fűtés. Próbáltam türelemre inteni, hogy csak az autó érzékelte, hogy a belső hőmérséklet elérte a beállítottat, ezért nem fúj meleget, a hőfok jelző középen állt.

    Kedvesem tovább erősködött, végül is megálltam, mondván – Na jó, akkor megnézem…
 Ahogy megálltam, már szép gőz szállt fel, és ahogy felnyitottam a motorháztetőt, Izlandi magaslatokra törtünk.
 
 
 
 
   A hűtő ledobta a felső csövet és szépen elillant a hűtővizünk. Ekkor felmerengett egy forró nyári délután, mikor a Duna partra igyekeztünk lábat lógatni, de még megálltunk egy helyen, ahol vettem egy feszítőgörgőt csere céljából. És úgy megörültem a jó vételnek, hogy gyorsan ki is akartam cserélni. “Szerencsére” az eladó segítőkész volt, de sajnos a seprűnyél betámasztása a hűtő csőhöz nem bizonyult annyira jó ötletnek… a felső csonk egy része letört. Ezért dobta most le a csövet a nagyobb terhelés következtében.
 
     Éljen! Éljen! Nincs is szebb annál, mint sötétben, hidegben, öltönyben az út szélén állni szétszállt hűtőrendszerrel, családdal a kocsiban. Ekkor szerencsére előbújt belőlem a kis McGyver – a szerszámokat előző nap kiraktam otthoni szerelgetés miatt – nézzük, mi van kéznél?
 
Volt nálam egy kombinált fogó, egy kés és egy 9-es kulcs. Sajnos WD40, szigszalag és drót nem, pedig azzal bármit meg lehet javítani. Viszont volt nálam víz!!!!
    Végül is a fogóval lelazítottam a bilincset, visszatoltam a csövet a csonkmaradványra és teljesen a tövében ráhúztam a bilincset szintén a fogóval. Utána töltögettem a vizet – volt ám rotyogás – szerencsére a feleségemnek köszönhetően aránylag időben megálltam és nem főztem meg a motort. (Sokszor jó az asszonyra hallgatni.) Utána a késsel elkezdtem a légtelenítést – közben egy barátom megállt és lélekben támogatott, jól esett – végül is egy 20 perces szünet után mehettünk tovább.
 
    Itt már majdnem minden klassz volt. Csakhogy nem volt nálam fagyálló, éjszaka pedig mínusz 8 volt várható. A terv az volt, hogy otthon majd leengedem, és reggel veszek fagyállót és újra feltöltöm, viszont leengedés után eszméltem rá, hogy a motorból visszajövő cső elég magasan van – nem úgy, mint a púpos Wartburgnál volt – szóval bőven maradt víz a blokkban, az alsó leengedő csavarhoz pedig esélyem sem volt hozzá férni (ha van ilyen egyáltalán).
    Úgyhogy B terv kellett McGyvernek.
    Budapest GMT 00:15 🙂
   Csövek vissza, most már volt szerszámom, bele egy kis víz – mínusz 8-ban nem forr fel túl hamar – elkrúzoltam a kútra, vettem egy kis tömény fagyállót, beletöltöttem a hűtőbe, elkezdtem melegíteni a motort – azért ez eltartott egy darabig – légtelenítés, irány haza és alvás.
    Másnap megrendeltem az után gyártott, de új hűtőt a Fábián Hűtő-től. Még jó tízen pár éve, az első E36-ommal is volt hűtő problémám, akkor is tőlük vettem, és nagyon elégedetten használtam.
 
Szóval pár nap múlva megjött a hűtő, kiszaladtam Érdre, először egy nagy bótban vettem fagyállót, desztvizet és tűt – az ablakmosóm beállításához – ha már ott voltam, elugrottam a gumishoz, Milánékhoz, mert egy gyorsabb tolatáskor lepadkáztam a bal hátsó felnimet (acél),
 
 
 
 ezt pár baráti ütleggel helyreigazították, majd egy gyors centir és kész voltunk. 
Tehát utána száguldás a hűtőshöz, hűtő magamhoz vesz – egy jó beszélgetés – már csak be kell tenni valahol.
 
  Folytatás következik…
 
 
 
 
   
 
 
 

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights