Márciustól ingyen parkolhatnak a zöld rendszámú autók Debrecenben és Kaposváron is

In MTI, wtibcars


    Budapest, 2016. március 1., kedd (MTI) – Márciustól Debrecenben és Kaposváron is ingyenesen parkolhatnak a környezetkímélő, zöld rendszámtáblás járművek, hasonló szabályozás van érvényben például Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is. A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben döntött az ilyen gépkocsik díjmentes budapesti parkolásáról.    Magyarországon 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos-tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A magyar jogrendben tavaly július elseje óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám. Zöld rendszámot a tisztán elektromos, a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos, a külső töltésű hibrid elektromos, valamint egyéb, nulla emissziós gépkocsik kaphatnak.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tavaly májusi Emobilitás kiállításon elmondta: az ösztönző szabályozó környezet mellett az is fontos, hogy az embereket érdekeltté tegyék az elektromos járművek használatában. A konkrétumok között említette a zöld rendszám bevezetését, valamint az ingyenes parkolóhely-használatot lehetővé tevő intézkedések elindítását.
    Debrecenben a város közgyűlése legutóbbi ülésén fogadta el azt a rendeletmódosítást, amely szerint márciustól a világoszöld rendszámtáblás, környezetkímélő gépkocsikkal díjmentesen lehet parkolni – tájékoztatta a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya az MTI-t. A helyi rendelet értelmében a díjmentes parkolás a tisztán elektromos, valamint a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsikra vonatkozik.
    A jelenlegi információk szerint négy darab világoszöld alapszínű különleges rendszámmal rendelkező gépjármű van Debrecenben, de a mostani rendeletmódosítás várhatóan ösztönzi majd a környezetkímélő gépkocsik használatát – mondta el az önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek. Petróczi Ildikó közlése szerint egy töltőállomás van a nagyerdei mélygarázsban, amit jelenleg ingyen használhatnak az autósok.
    Rövid távú terveik között szerepel a töltőállomások számának növelése – tette hozzá, megjegyezve, hogy az érvényben lévő önkormányzati rendelet nem tartalmazza azt, hogy a világoszöld különleges rendszámmal rendelkező gépjárművek az autóbusz forgalmi sávot igénybe vehetik.     Márciustól Kaposváron is díjmentesen parkolhatnak a zöld rendszámmal ellátott gépkocsik. A város közgyűlése legutóbbi ülésén úgy módosította a fizetőparkolók rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, hogy a környezetkímélő járművekkel várakozóknak nem kell fizetniük, függetlenül attól, hogy helyi lakosok vagy sem. A kaposvári buszsávot a zöld rendszámú gépkocsik nem használhatják, de folyamatban van egy olyan beruházás, amely a gázüzemű helyi járatú autóbuszok mellett az elektromos autók töltésére is lehetőséget biztosít a közeljövőben.
    A rendelet módosításával Kaposvár bizonyítani akarta, hogy elkötelezett a klímavédelem és környezettudatosság mellett, valamint szeretné, ha a városban is nagyobb arányban nőne a környezetkímélő gépjárművek száma, csökkentve a környezeti terhelést. A közgyűlés ülésén elhangzott, hogy Magyarországon mintegy 300 zöld rendszámú autó van forgalomban.
    Hódmezővásárhelyen a fizetőparkolási rendszer bevezetése óta ingyenesen parkolhatnak az elektromos és a hibrid személygépkocsik, erről még 2007 decemberében döntött a város közgyűlése – mondta Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek. Jelenleg négy hibrid és két elektromos autó veszi igénybe ezt a lehetőséget – tudatta a politikus. Az alföldi városban nem működik nyilvános elektromos töltőállomás.
    Székesfehérváron sem kell parkolási díjat fizetni a környezetkímélő – zöld rendszámmal ellátott – gépkocsikra – közölte az önkormányzat kommunikációs központja.
    A pécsi közgyűlés január határozott arról, hogy díjmentesen vehetik igénybe a baranyai megyeszékhely önkormányzata által fenntartott fizető parkolóhelyeket a kizárólag elektromos meghajtással rendelkező, nulla emissziós gépkocsik. A megszavazott előterjesztés szerint az önkormányzat helyi szinten is kedvezmény nyújtásával igyekszik ösztönözni a környezettudatos gépkocsihasználatot. A rendelet február 3-án lépett hatályba.
    Szolnokon az elektromos autózás ösztönzésére a kizárólag villamos energia felhasználásával működő autók tulajdonosainak a várakozásért nem kell díjat fizetniük – mondta Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője az MTI-nek, hozzátéve: ezt a múlt év végén rendeletbe is foglalták a képviselők. Megjegyezte: az elektromos autók tulajdonosainak a járműveik töltéséért sem kell fizetniük a 2015 októberében átadott, Sólyom úti nyilvános elektromos töltőállomáson az E.ON Kft. közérdekű kötelezettségvállalása jóvoltából. A cég két évig biztosítja ingyen a villamosenergia-felhasználást a töltőállomáson. A szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első, az Alföldön pedig a harmadik villámtöltő – jelezte.
    A Fővárosi Közgyűlés 2015. december 2-ai ülésén fogadta el azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámtáblás, környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak. A parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere kezdeményezte. Jelezték: a budavári önkormányzat – az elsők között az országban – a zöld rendszámos gépjárművek számára a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott.

MTI

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights