Aston Martin DB4

In auto, Classic, veterán, videó

               Az Aston Martin 1956-ban kezdett el foglalkozni a DB4-el olyan kulcsszereplőkkel, mint John Wyer, Harold Beach kasztni tervező és Tadek Marek, aki a motorért volt felelős. A négy üléses kasztnit a Carrozzeria Touring of Milan stúdió tervezte felhasználva ’Superleggera’ konstrukciós metódusukat.

                Tadek Marek egy 3.7 literes sorhatos, duplavezérműtengelyes motort tervezett, ami 240 lóerőt tudott 5000-es fordulaton. Ehhez manuális 4 sebességes váltó kapcsolódott opcionálisan overdrive-al, vagy 3 sebességes Borg-Warner automata. Az 1308 kg-os autó 9 másodperc alatt érte el a 60 mph-et (96 km/h) és 140 mph ( 224 km/h) volt a végsebessége. A fogyasztása 16 liter körül alakult.

                Az autót az 1958-as Londoni Autókiállításon mutatták be. Ez volt az első széria autó, ami a 0-100 mph-et 30 másodpercen belül érte el. Ehhez csak 21 másodpercre volt szüksége. Igazándiból ez a modell volt az, ami ismét beemlete a gyártót a szupersportkocsi ringben zajló küzdelembe.

                A gyönyörű kabrió 1961-ben mutatkozott be szintén Londonban. Egy új DB4-ért akkoriban 3,976 fontot kértek, a kabrió pedig 4,194 fontot kóstált. Nemrégiben egy DB4 GT 1.650.000 $ körüli áron cserélt gazdát, ami közel fél milliárd forintnak felel meg.

                A DB4 GT egy speciális, könnyített és erősebb változat volt, amit 1959-ben mutattak be. A motor – ami már 3,8 literrel is elérhető volt –  két gyertyát kapott hengerenként, és három kéttorkú Weber karburátort. A teljesítménye így 302 lóerő lett, amire még ma is csettint az ember a nyelvével. A végsebesség itt már 243 km/h, a gyorsulás pedig 6,1 másodperc 100km/h –ig.

                75 GT készült gyári kasztnival, 19-et pedig a Zagato módosított.

A DB4-et 1958 és 1963 között forgalmazta az Aston Martin. Egy ilyen DB4 GT-ről forgatott egy nagyon kellemes filmet a Petrolicious. Tekintsék meg:

 

 

Forrás: Aston Martin és Wikipedia

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights