Öt gyönyörű NSU lesz látható a Techno Classican

In auto, autó kiállítás, Classic, hír, veterán
Öt gyönyörű NSU lesz látható a Techno Classican

      A világ egyik legnagyobb oldtimer autókiállítása Essenben idén április 5 és 9 között kerül megrendezésre, szinte egy időben a szintén nagyon rangos magyar Oldtimer Show-val, ami április 7 és 9 között a Magyar Vasúttörténeti Park területén lesz látható. Az Audi historic részlege jóvoltából öt gyönyörű NSU lesz látható a Techno Classican, Essenben.

Nehéz talpraállás

     A sváb NSU márka úttörő volt a német gazdaság ébredése idején a II. Világháború után. 1955-re a világ legnagyobb motorkerékpár gyártójává vált. 1957-ben pedig – 30 év autós szünet után – az NSU bemutatta az első új modelljét a Frankfurti Autókiállításon, az NSU Prinz-t.

Öt gyönyörű NSU lesz látható a Techno Classican
NSU Prinz (1957).

20 lóerős ékszer

     A kis négy személyes kompaktot egy két hengeres léghűtéses, 583 cm3 -es 20 lóerős motor mozgatta. A széria nagy sikerén felbuzdulva a vállalat két sportosabb modellt is életre hívott. 1964-ben az NSU 1000, 1965-ben az NSU TT került bemutatásra. Mindkét modellt sikerrel használták a motorsportban. Főleg az akkoriban nagyon népszerű hegyi versenyeken voltak eredményesek. 1967-ben bemutatták az addigi legerősebb NSU TT-t a Hockenheimringen: az NSU TTS-t. A 996 cm3-es far motor 70 lóerőt adott le és 700 kg-ot mozgatott, a végsebesség 165 km/h volt. A “Speed kit”-el – ami verseny célokra volt elérhető – 85 lóerőt tudott a gép.

Öt gyönyörű NSU lesz látható a Techno Classican
NSU TTS (1967).

     Idén a Techno Classica-ra az AUDI historic részlege egy 1962-es NSU Prinz 30-at, 1964-es NSU Sport Prinz-et és egy 1970-es NSU 1000 TTS-t hoz el. De vélhetőleg a stand sztárja az NSU Ro 80-lesz. Ebből Essenben egy 1969-es és egy 1977-es példány lesz látható.

Az Év Autója 1967-ben

     Az NSU Ro 80-at a twin-rotoros Wankel motorral 1967-ben mutatták be a Frankfurti Autókiállításon a nagyközönségnek, öt éves fejlesztés időszak lezárulása után. Ugyanebben az évben a Ro 80 lett az első német autó, ami elnyerte az “Év Autója” díjat a nemzetközi zsűritől. A választás oka többek között, hogy az autó új standardot vezetett be úttartás, biztonság, kényelem és teljesítmény területén. Ilyen hamar a Wankel motor problémái még nem jelentkeztek.

    Akkoriban futurisztikusnak számított a lekerekített kasztni. Az NSU Ro 80-at 1967-től 1977-ig gyártották a Neckarsulm-I üzemben. A tíz év alatt 37.406 autó gurult ki a gyárból. A Ro 80 volt a leg avantgardabb NSU modell, de egyben az utolsó is. 1969-ben a Volkswagen AG elindította a vállalat fúzióját az ingolstadti Auto Union GmbH-val, létrehozva így az Audi NSU Auto Union AG-t. 1985—ben pedig már a ma is ismert AUDI AG lett az elnevezés, így ér össze tehát az NSU és az AUDI.

You may also read!

árpád hídi baleset

Mi akadályozhatta volna meg az Árpád hídi balesetet?

Az utóbbi tíz év alatt meghétszereződött a 180 kW-nál erősebb autók száma hazánkban, írja a Bank360.hu. Az ilyen autókkal

Read More...
drágább üzemanyag

Péntek előtt tankoljunk!

Nincs megállás az üzemanyagárakban. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik péntektől, ami várhatóan a kutakon lévő

Read More...
Lexus LC 500

Ihletett különkiadás készült a legszebb Lexusból

Inspiration Series: így nevezi az LC 500 kupé és kabrió szigorúan limitált példányszámban készülő különkiadását a Lexus. Aki helyet

Read More...
Verified by MonsterInsights