Bottas az új Raikkonen?

In auto, hír, sport, verseny.
Bottas az új Raikonnen?

Egy finnel bővült a futamgyőztesek listája

 

       A hétvégi orosz nagydíjon a finn Valtteri Bottas is feliratkozott a Forma-1-es futamgyőztesek listájára. A győzelme értékét pedig tovább növeli az, hogy nem remegett meg a keze. Pedig a verseny utolsó részében, Sebastian Vettel igencsak megszorongatta, az idén megtáltosodó Ferrarival.

        A nézők nagy örömére, az idei negyedik versenyhétvége sem a Mercedes dominanciájáról szólt. Olyannyira nem, hogy már az időmérőn olyan rádióbeszélgetéseket hallhattunk, amikben Lewis Hamilton hangjából nem az hallatszott, hogy másnap magabiztosan győzni fog, hanem az, hogy maga sem tudja mi lesz. Ráadásul a hétvége érdekessége nem csak abban állt, hogy az időmérő végén, hosszú idő után Sebastian Vettel örülhetett az első helynek. Hanem abban is, hogy Valteri Bottas teljesítménye jóval meggyőzőbb volt, mint csapattársáé Lewis Hamiltoné.

Csak a rajt és a befutó hozott izgalmakat

        Ahogyan azt már megszokhattuk, a Sochi International Street Circuiten rendezett futam ezúttal sem a kerék-kerék elleni küzdelmekről szólt. Hanem a küzdelmekkel enyhén fűszerezett vasárnap délutáni vonatozásról. Lényegében a verseny eleje és a vége volt igazán érdekes. Kezdve Bottas elképesztő rajtjával és a rajt utáni kisebb csetepatékkal. Befejezve pedig Vettel és Bottas elképesztő hajrájával, amit ugyan kissé elrontottak a lekörözött versenyzők, de ami még így is rendkívül izgalmas volt.

Bottas az új Raikonnen?

 

…de felmerül a kérdés: – Bottas ekkora tehetség vagy csupán a Mercedes ennyire jó még mindig?

         Ha tárgyilagosak akarunk lenni, akkor rögtön az elmélkedések elején be kell ismerni, hogy jelenleg erre a kérdésre, talán még maga az érintett sem tudja a választ. Azonban néhány dolgot érdemes figyelembe venni. Bottas attól függetlenül, hogy nem volt körülötte soha nagy felhajtás, már 2009 óta folyamatosan nemzetközi bajnokságokban versenyez. 2009-ben a Formula-3 Euroseriesben indult, ahol bár bajnok nem lett, csapattársánál jobb teljesítményt nyújtott. Szintén 2009-ben debütált a Formula-3 Masters sorozatban, amit meg is nyert abban az évben, majd 2010-ben is. 2010-től pedig a Williams tesztpilótája is volt. Majd a következő évben megnyerte a GP3 2011-es idényét. 2013-tól pedig a Williams már nem csak tesztpilótaként számított rá. Amit az autó lehetőségeihez képest meg is hálált.

 

Bottas az új Raikonnen?

         2013 és 2016 között a Williamsnél töltött évei meglehetősen változatosak voltak. A helyezések annak függvényében változtak, hogy grooveiaknak az adott szezonban mennyire sikerült versenyképes autót tervezni. A Finn ottléte alatt a 2014-es év sikerült a legjobban. Abban az évben összesen hatszor állhatott dobogón, kétszer a második, négyszer pedig a harmadik helyen végzett. Akkor Bottasnak a bajnokság 4. helyet, míg Massának a 7. helyet sikerült megszerezni. Függetlenül a Williams versenyképességétől, a Finn minden szezonban legalább egyszer állhatott a pódiumon és minden évben jobb teljesítményt nyújtott, mint az éppen aktuális csapattársa. 2013-ban Pastor Maldonadot, majd a következő három szezonban Felipe Massát múlta felül.

 

Bottas az új Raikonnen?

 

           Az idei szezonban pedig a bajnokcsapat sztárpilótája mellet kell helytállnia, akit Bahreinben már egyszer legyőzött az időmérőn. Most pedig egy olyan futamon győzte le Hamiltont, amin a háromszoros világbajnok nemhogy a győzelemre, de még a dobogóra sem igazán volt esélyes.

 

Bottas az új Raikonnen?

 

Bottas az új Raikonnen?

          Összességében azt még korai kijelenteni, hogy Valteri Bottas személyében egy Kimi Raikkonen szintű versenyző győzött a hétvégén. Annyi azonban biztos, hogy Bottas még fog ebben az évben izgalmas perceket okozni a Forma-1 nézőinek. Ha pedig azzal a lendülettel folytatja a szezont, amivel megnyerte az Orosz nagydíjat, végül lehet, hogy tényleg ő lesz az új Kimi Raikkonen. A pódiumon látott visszafogottsága alapján annyi már most bizonyos, hogy a raikkoneni habitus már ott van benne.

 

Bottas az új Raikonnen?

You may also read!

Juhász Csaba Juhász Zsolt Mitropa Rallye Nova Gorica

Nehéz versenyre számítok

Szeptember 19-21-én a 8. Nova Gorica ralin láthatjuk versenyautóban ismét a Juhász Csaba - Juhász Zsolt testvérpárt.

Read More...

Ontják magukból az autókat a román gyárak


Dübörög a gyártás Romániában
Az első nyolc hónapban 4,57 százalékkal bővült a román járműgyártás az egy évvel korábbihoz

Read More...
Fogasy Gergely Berendi Dávid Mitropa Kupa Nova Goricia Rally WRC2

Fogasy sztármezőnyben

Igazi sztárparádé várható a szlovéniai Nova Goricia Ralin, a Mitropa Kupa hetedik állomásán, amely a szlovén és a horvát nemzeti bajnokság mellett a Central Rally Trophynak is futama.

Read More...

Leave a reply: