Aktív Világítási Rendszer – Volkswagen Arteon

In Technológia
Aktív Világítási Rendszer - VW Arteon

A VW az Arteon extráit részletezi. Ez számunkra egy jó alkalom, hogy megismerjük például az Aktív Világítási Rendszer műlködését.

Miröl is van szó? Az Arteon halad az éjszakában és a kanyarhoz közeledik. Mielött az autó kanyarodni kezdene, a navigáció és az első kamera érzékelik a fordulót. Így a LED-es lámpák 2 másodpercel a fordulóba érés elött bevilágítanak a kanyarba. Ha jól tudom, a Citroen 1967-ben alkalmazta a kanyar követő fényszórót. Bár ott még a kormány elfordításával egy időben fordultak a távolsági fényszórók, tehát nem 2 másodperccel korábban.

Ide tartozik még egy igen klassz dolog is. Ugyanis a kamera is benéz a közeledő kanyarba és így elejét veszi annak, hogy az onnan közeledő autóst a reflektorunkkal elvakítsuk. Egyébként az Arteon nem csak a kanyarba tud előre bevilágítani. Ha szemből világítást érzékel, a kamera segítésgével detektálja azt és kikapcsolja a LED matrix azon részét, ami elvakítaná a szemből jövőt.

Arra azért kiváncsi lennék, hogy ha valaki szemből reflektorral jön, és még nincs ilyen hight-tech autója, az Arteon rendszere lehetővé teszi-e, hogy rávillantsunk?

Korábban az Arteon kapcsán az önvezetésről itt írtunk.

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights