Aktív Világítási Rendszer – Volkswagen Arteon

In Technológia
Aktív Világítási Rendszer - VW Arteon

A VW az Arteon extráit részletezi. Ez számunkra egy jó alkalom, hogy megismerjük például az Aktív Világítási Rendszer műlködését.

Miröl is van szó? Az Arteon halad az éjszakában és a kanyarhoz közeledik. Mielött az autó kanyarodni kezdene, a navigáció és az első kamera érzékelik a fordulót. Így a LED-es lámpák 2 másodpercel a fordulóba érés elött bevilágítanak a kanyarba. Ha jól tudom, a Citroen 1967-ben alkalmazta a kanyar követő fényszórót. Bár ott még a kormány elfordításával egy időben fordultak a távolsági fényszórók, tehát nem 2 másodperccel korábban.

Ide tartozik még egy igen klassz dolog is. Ugyanis a kamera is benéz a közeledő kanyarba és így elejét veszi annak, hogy az onnan közeledő autóst a reflektorunkkal elvakítsuk. Egyébként az Arteon nem csak a kanyarba tud előre bevilágítani. Ha szemből világítást érzékel, a kamera segítésgével detektálja azt és kikapcsolja a LED matrix azon részét, ami elvakítaná a szemből jövőt.

Arra azért kiváncsi lennék, hogy ha valaki szemből reflektorral jön, és még nincs ilyen hight-tech autója, az Arteon rendszere lehetővé teszi-e, hogy rávillantsunk?

Korábban az Arteon kapcsán az önvezetésről itt írtunk.

You may also read!

SKODA ENYAQ iV frissítés

Nem túl elegánsan frissítik a SKODA ENYAQ iV-ot

A Skoda frissíti a már ügyfeleknél lévő Skoda ENYAQ-okat az új ME3 szoftver verzióval. Ez az optimalizált akku menedzsmenttel

Read More...
drágább üzemanyag

Szerdától emelkedik az üzemanyag piaci ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent

Read More...
Tragacsot vegyenek

Folytatódik a ritka járművekre vadászó család története

A Viasat Explore kalandcsatornán immár 4. évadába kezd a népszerű dokureality, a Tragacsot vegyenek! A sorozat a Mathewson-család autók körül forgó

Read More...