Vettel nyerte az azeri futamot?!

In sport
Vettel nyerte az azeri futamot?

Összefoglaló, Összegzés, Görbe Tükör & Bulvár

 

Vasárnap rendezték a Forma-1 2017-es szezonjának nyolcadik nagydíját. A helyszín ezúttal Azerbajdzsán fővárosa Baku volt. A városi pálya vizuálisan Észak-Amerika vagy az arab országok szerencsésebbjeinek nagyvárosait idézte. Na de a futam hangulata… az bizony kőkeményen kaukázusi volt, és most nem a kefirre gondolok.

Összefoglaló

Az időmérő alapján meglehetősen unalmas futamnak ígérkezett az azeri nagydíj. Ugyanis már-már az előző szezont idézte Hamilton egykörös fölénye. A futamot a két Mercedes kezdhette az első sorból. A második sort a Ferrari bérelte ki. Az éllovasok mögül Verstappen illetve a két Force India rajtolhatott.

A várakozásokat már a rajt megcáfolta. Ugyanis a rajt utáni csetepaték során Raikkonen és Bottas össze koccant, aminek következtében Raikkonen Ferrarija nehezen irányíthatóvá vált, a Mercedes Finnje pedig kénytelen volt a boxba látogatni egy új első szárnyért, így körhátrányba is került. A rajt után Kvjat lesodródott a pályáról, visszatérése pedig elég balesetveszélyesre sikerült. Ennek Carlos Sainz lett az áldozata, ugyanis az orosz manőverét látva a spanyol ijedtében megpördült. Végül a rajt utáni eseményekért nem kapott senki büntetést.

 

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Raikkonen és Bottas találkozása az első körben)

Első körök

Az első körök után a Hamilton, Vettel sorrendben haladtak a világbajnokság esélyesei. A következő körök viszonylag békésen zajlottak. Palmer autója megadta magát. Alonso megelőzte a meghibásodott energia visszanyerő rendszerrel autózó Ericssont. Verstappen autója pedig ismét megadta magát.

Kvjat autója szintén feladta a küzdelmet, azonban daruk híján nem tudták az autóját kiemelni a pályáról így bejött a biztonsági autó. Ezután és a biztonsági autós fázis közbeni kiállások után a sorrend: Hamilton, Vettel, Perez, Raikkönen, Massa, Ocon, Stroll, Hülkenberg, Magnussen, Ricciardo volt.

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Kvjat Toro Rosso-ja megáll, ezzel indul a lavina)

Ezután indult a roncs derbi. Az első újraindítás után a mezőny többé-kevésbé gond nélkül megindult. Vettelnek küzdenie kellett a pozíciójáért, de sikerült neki. Ezután azonban ismét jött a safetycar, majd ismét távozott. Ez az újraindítás azonban már nem ment simán. A két Force India összekoccant, Ocon defektet kapott, Perez első szárnya letört.

 

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Ocon vs. Perez)

Kakaskodás

Zavartalan autózás ezután sem következett, ugyanis ismét jött a biztonsági autó. Ekkor történt a futam leglátványosabb eseménye. Ugyanis Hamilton a lassú körözgetés közben, az egyik kanyarban annyira lelassult, hogy Vettel hátulról nekiütközött. A Német dühében a Mercedes pilótája mellé hajtott, majd oldalról nekiment. Vettel szerint Hamilton szándékosan lassított előtte, amit a Német istálló autójának telemetriai adatai nem támasztanak alá. Persze ez nem jelenti azt, hogy Hamilton teljesen ártatlan. Az továbbra is rejtély, hogy Vettel dühében hajtott-e bele Hamiltonba, vagy csupán a nagy mutogatás közben indult be nála a kezdő autóvezetők rossz reflexe, hogy amerre néz, arra megy, az azonban biztos, hogy ezzel nem kis bajba keverte magát.

 

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Ugye mi jó barátok vagyunk?)

Az esetért Vettel 10 másodperces stop & go-t kapott, míg Hamilton semmit. Az élet érdekessége, hogy a rengeteg törmelék miatt piros zászló következett. A boxban szinte mindenki ultra lágy gumit vételezett, és akinek lehetett, megjavították az autóját. Hamilton diffúzorát ragasztószalaggal, Vettel első szárnyát simogatással és nézegetéssel.

 Az újraindítás és a csetepaték után a sorrend: Hamilton, Vettel, Ricciardo, Stroll Massa. Ekkor, mint ahogy az előbb arra már utaltam, jött az élet érdekessége. Vettel megkapta büntetését, viszont Hamilton autóján elkezdett lifegni a fejvédő. Néhány körrel később emiatt kénytelen volt kiállni a boxba, hogy a fejvédőt rendesen rögzítsék. Ezek után Vettel a 7. helyre esett vissza Hamilton a 8.-ra. Nem szabadultak meg egymástól.

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Vettel stop&go)

15 kör volt hátra, amikor a sorrend Ricciardo, Stroll, Magnussen, Ocon, Alonso, Bottas, Vettel, Hamilton volt.

A futam végéig már többször nem jött be a biztonsági autó. Vettel és Hamilton átdolgozta magát Alonson, majd a futam végig egyre előrébb jutottak. Pereznek mindeközben eltört az ülése így kénytelen volt kiállni.

A futam utolsó méterein Bottas megelőzte Strollt. Ezzel felküzdött magát egészen a második helyig, ami nagy csoda annak fényében, hogy a futam elején körhátrányban volt, az egész mezőnyhöz képest. Az utolsó körökben Hamilton és Vettel veszett tempót diktált, de érdemi csata már nem alakult ki a két éllovas között.

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Bottas vs. Stroll)

A végeredmény Ricciardo,  Bottas, Stroll, Vettel, Hamilton, Ocon, Magnussen, Sainz, Alonso, Wehrlein lett.

Összegzés

Összességében tehát egy izgalmas futamot tudhat maga mögött a mezőny, főleg annak fényében, hogy a tavalyi Azeri futam, talán a szezon legunalmasabb versenye volt. A világbajnokság állásában számottevő változás nem állt be, hiszen Hamilton, Vettel mögött végzett, így nem került hozzá közelebb. Mivel azonban a 4. helyért 12 pont jár az 5.-ért pedig 10, így érdemben Vettel sem tudta növelni az előnyét. Bár az időmérő után, talán egy győzelemmel is felér Vettel számára, hogy nem egy fölényes Mercedes 1-2 lett a vége.

Vettel nyerte az azeri futamot?

(Van ok az örömre, ha nem is sok)

Alonso a 9. helyével végre pontot szerzett. Az újonc Stroll, pedig élete első dobogós helyezését ünnepelhette. Ricciardo megszerezte az idei első győzelmét saját magának és a Red Bullnak is. Ennek talán csapattársa örül a legkevésbé, aki idén negyedszer esett ki, míg az ausztrál a győzelmének köszönhetően immáron a negyedik összetettben, megelőzve Raikkonent.

Görbe Tükör

Ez a futam sem telt el furcsaságok nélkül. Az első és legfontosabb, hogy ismét bebizonyosodott, mekkora befolyása van a gumiszállítónak a világbajnokság alakulására. Milyen érdekes, hogy a Pirelli elismerte, hogy a hétvégére lágyabb keverékeket kellett volna hoznia, vagyis eggyel el kellett volna tolni a palettát lágyabb irányba. Valószínű, hogy ennek a keményebb palettának az egyik következménye lett a Mercedes időmérős dominanciája. Persze ebben szerepet játszik a pálya karakterisztikája is, ami inkább a még mindig erősebb motorral rendelkező Mercedesnek kedvezett, azonban az mindenféleképpen érdekes, hogy ekkora fölényük lett.

Vettel nyerte az azeri futamot?

Főleg, hogy mint azt mindenki tudja, a Mercedes keményebben bánik a gumikkal, így egy indokolatlanul használt keményebb gumit, az ő autójuk hamarabb fel tud melegíteni. Ezt mutatta a futam is, ahol a rajtot és a kerékcseréket követően, Vettel mindig néhány körrel később tudta azt a tempót elérni, amit Hamilton diktált.

A másik érdekes fejlemény, hogy a Force India ezen a futamon is meglepően erős volt. Ez persze betudható az erős Mercedes motornak is, amit igazol, hogy a Williams, ld. Stroll harmadik helye, is meglepően erős volt. Azonban, akkor is szép teljesítmény tőlük, hogy idén, egyre inkább a harmadik erővé küzdik fel magukat a hektikusan működő Red Bull elé/mellé.

További érdekesség, hogy a Red Bull idén sokadszor is megadta magát Verstapen alatt, akinek szép lassan elúszik ez az idénye.

Vettel nyerte az azeri futamot?

Ahogyan az is érdekes, hogy Raikkonen ezzel a nullázással már csak ötödik az összetettben. Kontrasztos, hogy ugyanazzal az autóval, Vettel vezeti a világbajnokságot. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Vettelt a Red Bull-éra alatt, folyamatosan azzal vádolták, hogy csak az autójának köszönheti a világbajnoki címeit.

Bulvár:

Vettel és Hamilton ütközése a futam után óriási visszhangot keltett. Hamilton véleménye szerint Vettel a Forma-1 szégyene lett, mivel az ütközés utáni reakciójával rossz példát mutatott, azoknak a fiataloknak, akik a Forma-1 pilótáit tekintik példaképeknek.

Vettel nyerte az azeri futamot?

Vettel továbbra is tartja, hogy Hamilton szándékosan féktesztelte őt. Arról persze nem beszél, hogy utána szándékosan ment-e neki Hamiltonnak vagy sem. Persze érthető a titkolózás, hiszen ha véletlenül ment neki az ciki, ha pedig szándékosan, az még inkább.

Toto Wolf nyilatkozata szerint, Hamilton az ütközés előtti körökben is ugyanúgy ment abban a kanyarban. Tehát nem tartja jogosnak Vettel érvelését.

Vettel nyerte az azeri futamot?

Egy azonban biztos, akármi is történt Vettel és Hamilton között, Vettel még így is örülhet a végeredménynek, hiszen ha ez a futam zavartalanul lemegy, könnyedén kisülhetett volna egy Mercedes 1-2, ami pontban számolva Vettelnek -10 pont lett volna. Ehelyett 2 ponttal még növelte is előnyét. Tehát felmerül a címben szereplő kérdés, hogy szépen csendben, nem Vettel nyerte ezt a futamot?

Vettel nyerte az azeri futamot?

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights