Citroën járművek a modern vállalkozások számára

In Ajánló
Citroën járművek

A francia márka dicső múltnak és rengeteg tapasztalatnak örvendhet az autóiparban, hiszen a vállalat 2019-ben ünnepli megalapításának századik évfordulóját.

A Berlingo vagy a C1 modelljeik népszerűek a vállalkozók körében, ezért ideálisak a használt autókkal foglalkozó viszonteladók számára is – tájékoztatott a carsontheweb.com, a hazai használt autó piac egyik fő szereplője.

 

André Citroën (1878 – 1935) 1919-ben alapította meg a Citroën vállalatot. A cég az első világháborút követő újraépítés során rengeteget adott Franciaország lassan talpra álló gazdaságának. Citroën Henry Fordtól kölcsönzött ötletekkel forradalmasította az európai ipart: a gyárak átálltak a folyamatosan optimalizált, automatizált sorozatgyártásra és dolgozói egészségügyi, illetve egyéb támogatásokban részesültek. A gyártó rövid időn belül rendkívül sikeressé vált és hamarosan eladták 10 000. autójukat is.

 

Az alapító marketing terén is innovatív elmének bizonyult: hogy járművei megbízhatóságát bizonyítsa, Citroën 1923-ban expedíciót indított az afrikai kontinensre. Ezt később amerikai és ázsiai utak is követtek. 1925-től kezdve hosszú időn keresztül az Eiffel-tornyot is a Citroën reklámozó fényreklámja díszítette. Az évtized közepére a vállalat már évi 50 000 autót termelt. Az alapító pedig szakmai körútra indult az Egyesült Államokba. Ez az út később komoly fejlődést eredményezett, hiszen a harmincas években az amerikai gyártóktól adaptált technológiák még kényelmesebbé és strapabíróbbá tették a márka autóit. 

Citroën járművek

A rengeteg innováció, a népszerűség és a kiemelkedő eladási mutatók ellenére a harmincas évek közepére a gyártó súlyos anyagi problémák miatt a Michelin felügyelete alá került. 1935-ben elhunyt az alapító André Citroën.

2CV – a sikersztori

Nem sokkal később született a rendkívül egyszerű konstrukciójú, népautónak szánt 2CV koncepciója, azonban a második világháború által okozott nehézségek miatt az csak 1951-ben került gyártásba. A siker azonban nem maradt el, hiszen a típus egészen 1990-ben gyártásban maradt (természetesen több revízió született az évtizedek alatt). A háború zűrzavaros időszakát súlyos károkkal átvészelő gyártó 1947-ben jelentette meg a Type H nevű haszongépjárművét, ami a Citroën rengeteg iparági tapasztalatának köszönhetően hihetetlenül megbízható és robusztus konstrukció lett, gyártási ideje a 2CV-hez hasonlóan szintén meglepően hosszúra nyúlt. A következő évtizedek folyamatos fejlődést hoztak a Citroën életébe, mint például a márka híres speciális hidraulikus rendszerét (DS), a korrózióálló műanyag elemeket tartalmazó Méharit, vagy a kilencvenes évek elején egy elektromos üzemű prototípust. A márka 1974-ben a francia PSA csoport tagjává vált.

 

A személyautók kényelmét és a kistehergépjárművek multifunkciós felhasználhatóságát egyesítő Berlingo típusuk 1996-ban jelent meg. 800 kilogrammos terhelhetőség és 3 köbméteres raktere kiemelkedőnek számított a kategóriájában. Megjelenése óta rengeteg változata született, hogy a különböző célcsoportok igényeit kielégíthesse, legyen szó hétköznapi családi autóval kapcsolatos kívánalmakról, vagy éppen a vállalkozások elvárásairól A típus második generációja 2008-tól érhető el. Variálhatóságának, teljesítményének és megbízhatóságának köszönhetően népszerű a vállalkozók és cégek körében, amelyet az eladási mutatók jól bizonyítanak. A Berlingohóz hasonló népszerűségnek örvend az aprócska C1, amely gazdaságos fenntarthatóságának és kiváló konstrukciójának köszönhetően ideális városi autó. Megbízható jármű, amely költséghatékonyságra optimalizált motorjainak köszönhetően népszerűvé vált a cégek körében. Első generációja 2005-ben jelent meg és két faceliftet kapott az évek során, majd 2014-ben jelent meg a típus második generációja.

(X)

You may also read!

Mi történik, ha egy autó falnak ütközik 150 km/h sebességgel?

A mérnökök világszerte törésteszteket végeznek az autókon, vizsgálják a törés, sérülés mértékét és az utasok védelmét. Ezekkel a tesztekkel

Read More...

Újraindul a Moszkvics gyártása

A nyugati autógyártók teljesen elengedték Oroszország autóiparát az Ukrán invázió után. A szankciók miatt az orosz vállalatok nehezen tudják

Read More...
autót 150 ezerért

Autót 150 ezerért? Ne már!

Autót venni szerintem élvezetes dolog. De 150.000 forintért? Á, inkább spórolj még, vagy vegyél fel hitelt! Hitelt? Kösz,nem! Hátha

Read More...