Jogilag is üzemanyaggá válik az autóáram

üzemanyaggá válik az autóáram

Ahogy korábbi cikkünkben utaltunk rá, várható volt, hogy az elektromos autók töltését jogilag szabályozni fogják. Tehát más áron lehet majd azt az áramot megvásárolni, ami átmegy egy elektromos autó töltőn.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) az év végéig elkészül a magyarországi elektromobilitást szabályozó átfogó törvény tervezete, ezt követi a társadalmi egyeztetés és a szükséges végrehajtási rendeletek megfogalmazása – értesült a Világgazdaság. 

Jelenleg csak néhány helyen kérdnek pénzt a töltésért. Ott például a prakolási díjba csomagolják a töltés árát. Ezeket a kiskapukat is hivatott az új átfogó szabályozás becsukni.

Amikor az áram áthalad az e-töltőn, jogi értelemben már nem villamosenergia, hanem üzemanyag. Ha ezt az állítást picit továbbgondoljuk, hamar megérkezünk a jövedéki adó fogalmához…

Kicsit rájár a rúd az európai elektromos autósokra. Norvégiában például jövőre megszüntetik a vásárlási támogatást. Itthon pedig várhatják, mennyire fogja az új szabályozás támogatni az elektromos autók töltését? Vagy esetleg mennyire akarja inkább az általuk gazdagnak ítélt elektromos autó tulajdonosokat megfejni?

Azért van jó hír is! Ahogy a Villanyautósok megírták itt, ma adták át az M5 autópálya mentén az első töltőt, ami kitágítja a délre tartó elektromos autósok lehetőségeit.

forrás: VG.hu

Verified by MonsterInsights