Toyota RAV4 Hybrid – városi terepjáró 6 literes fogyasztással

In elektromos autók, teszt
Toyota RAV4 Hybrid

Lehetőségem volt kipróbálni a Toyota RAV4 Hybridet a Budapest Autoshow keretében. A prémium SUV külseje szerintem jól eltalált. Van benne a szamurájos kardsuhogtatós dizájnból, de nem annyira, hogy európai szemmel ne lenne emészthető. Azt gondolom, hogy a RAV4 a SUV kategóriában mára már komoly súlyt képvisel, ezért a Toyotánál nem lőhettek mellé. A 2016-ban bemutatott hybrid verzióval nem is tettek ilyet.

Persze az autó toyotás minőséggel vesz körül. A finom kezelőszervekhez és a derekat jól támasztó, kitűnő oldaltartású ülésekhez a bőrbelső finom – nem szintetikus – illata társul.

A konkrét példányban egy 2.5 literes négy hengeres Atkinson ciklusú benzinmotor és egy villanymotor kapott helyet. A rendszer összteljesítménye 197 lóerő, ami itt csak az első kerekeket hajtja CVT váltón keresztül. Ez a teljesítmény bőségesen megfelelő a RAV4 mozgatásához. Olyannyira, hogy emelkedőn felfelé nedves úton nyári gumival 50-nél padlót nyomva szépen kipörögtek az első kerekek és villogot a kipörgésgátló a műszerfalon.

Toyota RAV4 Hybrid

 

A próbakör alatt ami átjött, hogy a magas SUV felépítés miatt keményre kellett hangolni a futóművet. De azért nem veseleszagattó, sikerült kényelmesnek maradnia, mégis stabil. A kormány nem sportkocsisan reszponzív, de elég infót ad az első kerekektől. Minden kezelőszerv kézre esik, de például az ablaktörlő esőszenzoros, tehát azt különösebben nem kellett birizgálni. A tolatókamera képe nagyon szép, és az adaptív tempomat is hasznos dolog, bár kipróbálni nem tudtam.

Toyota RAV4 Hybrid
Finom részlet a hátsó lámpa

Az autó fogyasztása viszont meglepő. Volt velünk egy értékesítő kolléga, aki elmondta, a gyári adat városban 5,4 liter, de a valóságban ez 6-7 liter körül alakul. Ezt kissé hitetlenkedve fogadtam egy ekkora autónál. De a fogyasztás mérő 7,7 litert mutatott a teszt vezetésre használt autón, amit mindenki nyúzott. Szóval van értelme a hybridségnek. Amúgy a RAV4 Hybrid 3-4 km-t el tud menni csak elektromos módban. Ha finoman megyünk, csak 50 km/h felett kapcsol be a benzinmotor.

Toyota RAV4 Hybrid
Robusztus, de formás

Fontos még megemlíteni a tágas belteret. Igaz, a fekete belső miatt kicsit komor volt az esős őszi napon az autó hangulata, de helyhiányra nem volt panasz. Tároló rekeszből is volt bőven.

Abból kiindulva, hogy 50-nél elkapart az első kerék, valószínűleg nem ez az autó lesz Somogybabod királya. Akinek szüksége van komolyabb terepképességekre, az vegyen összkerekes RAV4-et. De mint SUV, nagyon jó, magas minőségi szinten összerakott autó érzetét keltette.

You may also read!

elektromos Toyota Hiace

Elektromos hajtással térhet vissza Európába a Toyota Hiace

A Toyota Auto Body, a Toyota 1945-ben alapított haszonjármű-részlege a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon leplezte le a hatodik generációs

Read More...
villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Verified by MonsterInsights