Toyota RAV4 Hybrid – városi terepjáró 6 literes fogyasztással

In elektromos autók, teszt
Toyota RAV4 Hybrid

Lehetőségem volt kipróbálni a Toyota RAV4 Hybridet a Budapest Autoshow keretében. A prémium SUV külseje szerintem jól eltalált. Van benne a szamurájos kardsuhogtatós dizájnból, de nem annyira, hogy európai szemmel ne lenne emészthető. Azt gondolom, hogy a RAV4 a SUV kategóriában mára már komoly súlyt képvisel, ezért a Toyotánál nem lőhettek mellé. A 2016-ban bemutatott hybrid verzióval nem is tettek ilyet.

Persze az autó toyotás minőséggel vesz körül. A finom kezelőszervekhez és a derekat jól támasztó, kitűnő oldaltartású ülésekhez a bőrbelső finom – nem szintetikus – illata társul.

A konkrét példányban egy 2.5 literes négy hengeres Atkinson ciklusú benzinmotor és egy villanymotor kapott helyet. A rendszer összteljesítménye 197 lóerő, ami itt csak az első kerekeket hajtja CVT váltón keresztül. Ez a teljesítmény bőségesen megfelelő a RAV4 mozgatásához. Olyannyira, hogy emelkedőn felfelé nedves úton nyári gumival 50-nél padlót nyomva szépen kipörögtek az első kerekek és villogot a kipörgésgátló a műszerfalon.

Toyota RAV4 Hybrid

 

A próbakör alatt ami átjött, hogy a magas SUV felépítés miatt keményre kellett hangolni a futóművet. De azért nem veseleszagattó, sikerült kényelmesnek maradnia, mégis stabil. A kormány nem sportkocsisan reszponzív, de elég infót ad az első kerekektől. Minden kezelőszerv kézre esik, de például az ablaktörlő esőszenzoros, tehát azt különösebben nem kellett birizgálni. A tolatókamera képe nagyon szép, és az adaptív tempomat is hasznos dolog, bár kipróbálni nem tudtam.

Toyota RAV4 Hybrid
Finom részlet a hátsó lámpa

Az autó fogyasztása viszont meglepő. Volt velünk egy értékesítő kolléga, aki elmondta, a gyári adat városban 5,4 liter, de a valóságban ez 6-7 liter körül alakul. Ezt kissé hitetlenkedve fogadtam egy ekkora autónál. De a fogyasztás mérő 7,7 litert mutatott a teszt vezetésre használt autón, amit mindenki nyúzott. Szóval van értelme a hybridségnek. Amúgy a RAV4 Hybrid 3-4 km-t el tud menni csak elektromos módban. Ha finoman megyünk, csak 50 km/h felett kapcsol be a benzinmotor.

Toyota RAV4 Hybrid
Robusztus, de formás

Fontos még megemlíteni a tágas belteret. Igaz, a fekete belső miatt kicsit komor volt az esős őszi napon az autó hangulata, de helyhiányra nem volt panasz. Tároló rekeszből is volt bőven.

Abból kiindulva, hogy 50-nél elkapart az első kerék, valószínűleg nem ez az autó lesz Somogybabod királya. Akinek szüksége van komolyabb terepképességekre, az vegyen összkerekes RAV4-et. De mint SUV, nagyon jó, magas minőségi szinten összerakott autó érzetét keltette.

You may also read!

SKODA ENYAQ iV frissítés

Nem túl elegánsan frissítik a SKODA ENYAQ iV-ot

A Skoda frissíti a már ügyfeleknél lévő Skoda ENYAQ-okat az új ME3 szoftver verzióval. Ez az optimalizált akku menedzsmenttel

Read More...
drágább üzemanyag

Szerdától emelkedik az üzemanyag piaci ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent

Read More...
Tragacsot vegyenek

Folytatódik a ritka járművekre vadászó család története

A Viasat Explore kalandcsatornán immár 4. évadába kezd a népszerű dokureality, a Tragacsot vegyenek! A sorozat a Mathewson-család autók körül forgó

Read More...