Ha már összeesküvés elmélet…

In sport
Összeesküvés elmélet az F1-ből

Érdekes híresztelések a Forma-1 házatályáról, mi történhetett a háttérben?

 

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint Bernie Ecclestone a Froma-1 korábbi „ura” azt állította a La Republicanak: a Ferrari és a Mercedes kapcsolata nem csak annyiból áll, hogy korábban a Ferrari több volt Mercedeses mérnököt is leigazolt, hanem a kapcsolat ennél komolyabb.

Ecclestone állítása szerint, a Mercedes hatása nem csak közvetetten, a tőlük távozó mérnökök ismereteivel jutott el a Ferrarihoz, hanem közvetlenül is. Állítja a Mercedes megunva egyre értéktelenebbnek gondolt győzelmeit arra jutott, hogy feltámasztja a Ferrarit az esélytelenek sorából, hogy a megerősödött Ferrarit legyőzve, VB címeinek értéket szerezzen.

Már röviden, lényegre törően is nehéz leírni ezt a bonyolult katyvaszt. Ahogyan várható volt, a Forma-1 csapatfőnökei cáfolták is az egészet, mondván csupán az öreg Bernie keveri a lapokat.

De mi történik akkor, ha kicsit eleresztjük a fantáziánkat?

„A következőkben olvasható gondolatok csupán a képzelet szüleményei. A valósággal való hasonlóságuk csupán a véletlen műve!”

Képzeletbeli főhősünk legyen, mondjuk Jürgen, hisz mégiscsak németekről van szó.

2016 végén járunk.  Jürgen kényelmes, luxus otthonában ücsörög éppen, amit a Mercedesnél végzetT munkájából kapott fizetéséből vett. Jürgen épp egy unalmas téli estén a 2016-os év futamainak összefoglalóját nézi vissza. Ekkor azonban rádöbben, hogy hiába tervezett munkatársaival egy csodálatos autót, az pont a tökéletessége által, kiölte a Forma-1-ből a versenyt, hiszen annyival jobb, minden más autónál, hogy a VB cím alakulásába a két Mercedes pilótán kívül, nem szólhat bele senki.

Épp azt nézi, ahogyan az utolsó futam utolsó köreiben Hamilton és Rosberg szórakozik, hogy kié is legyen a VB cím. Lazán megtehetik, hiszen annyival a mezőny előtt járnak, hogy ha futamokkal korábban abbahagyták volna a szezont, akkor sem érték volna be őket a többiek. Ezen a ponton Jürgen rádöbben, hogy ez így annyira unalmas, hogy már a biznisznek sem tesz jót.

Ezért ellátogat főnökéhez Frankhoz és megosztja vele nézeteit. „Te Frank, hiába nyerünk, ha egyszer olyan hatása van az egésznek, mintha a vakok között lennénk félszemű királyok.” Frank egyetértően bólogat, majd kisütik a nagy tervet: kell egy ellenfél!

Fel is keresik Luigit, a Ferrari egyik emberét az ajánlatukkal. Annyi információt kapnak, amennyire csak szükségük van. Egy feltétellel: „végül a Mercedesé kell, hogy legyen a VB cím.” Luigi ellátogat a Ferrari központjába és megosztja a németek ajánlatát Rodolfóval a cég egyik befolyásos háttéremberével.

Csörgő spagettis tányérok, repkedő pizza szeletelők között, de végül a vezetőség megszüli a döntést, melyet sietve közölnek is Luigival. „– Bár megalázó a Mercedes ajánlata, de mégiscsak jobb egy megbundázott második hely, mint egy kiérdemelt harmadik vagy negyedik hely.” Ne felejtsük el, 2016-2017 fordulóján járunk, a 2016-os szezon után, amikor a Ferrarinak komoly akadályt jelentett a gyengélkedő Red Bull és a megtáltosodó Williams is.

Luigi sietve viszi a hírt Jürgennek: – áll az alku. Másnap jelöletlen furgonokban érkeznek is a tervrajzok a bázisra, alkatrészek és néhány mérnök is, hogy biztos meglegyen az eredmény.

 Összeesküvés elmélet az F1-ből

Megkezdődik a szezon

Ahogyan elkezdődik a szezon, a Mercedes segítsége azonnal érződni kezd. A Ferrari hosszú idő után versenyben van a németekkel. Sőt ahogy telnek a futamok egyre inkább. A dolgok kezdenek kicsúszni a Mercedes kezéből, a segítséggel felgyorsult olaszok olyannyira gyorsak, hogy már nem egy látszólag nehezen verhető ellenfél látszatát keltik, hanem egyenesen beérhetetlen ellenfélnek tűnnek.

 

 

Közben elrepült a szezon és még mindig Vettel vezet

Már alig van hátra néhány futam. Ráadásul a Ferrarinak kedvező pályák jönnek. Jön Szingapúr, Vettel egy ügyes rajttal megfosztja magát 25 ponttól, de még mindig jók az esélyei. Ezen a ponton Olaszországban „Valaki” kap egy telefont valakitől, a rejtélyes hang emlékeztet. „Nem ezt beszéltük meg.”

Összeesküvés elmélet az F1-ből

 

„Valaki” intézkedni kezd. Malajziában Vettel autója gyorsan elromlik az időmérőn. Azonban az autó túl jó, a német nincs beavatva így a futamon feljön a 4. helyre. Ezután „Valaki” ismét intézkedik, Japánban már olyan műszaki problémát sikerül összehozni, hogy Vettel ki is esik. Hamilton előnye így már 59 pontra nő.

„Valaki” ismét kap egy telefont Németországból, a rejtélyes telefonáló megköszöni „Valaki” együttműködését és közli „nincs szükség további beavatkozásokra.”

Összeesküvés elmélet az F1-ből

Ezután jön az amerikai nagydíj. Az időjárás kedvez Hamiltonnak, így valós versenyben győzi le Vettelt. Az előnye az egekben. Azonban mindeközben Bernie idegei pattanásig feszülnek, nehezen viseli, hogy ennyire látványosan kavarják a lapokat az ő szeretett cirkuszában. Ezért úgy dönt, a miheztartás végett borítja a bilit, tudva azt, hogy igazi botrány úgy sem lesz, viszont a résztvevőket egy életre eltántorítja az ilyesmitől.

„Az öreg” nyilatkozatát sietve cáfolják is, mondván az „öreg csak kavar”.

„Az előzőekben olvasott gondolatok csupán a képzelet szüleményei. A valósággal való hasonlóságuk csupán a véletlen műve!”

Vissza a jelenbe

Összeesküvés elmélet az F1-ből

És ezen a ponton ismét visszaértünk a jelenbe. És ismét a valóság talaján állunk. Ilyen körítéssel viszont már egyből nem tűnik hihetetlennek Ecclestone nyilatkozata, vagy mégis? Na, ez az, amit szerintem soha nem fogunk tudni biztosan eldöntetni bővebb információk nélkül. Egy azonban biztos, amilyen izgalmasan indult ez az év, valamiért, olyan unalmas lett a végére. És még nincs is vége…

You may also read!

villanymotorok hatékonysága

Mitől függ a villanymotorok hatékonysága?

Egy villanymotor vásárlása során fontos ismerni annak műszaki paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy milyen hatásfokú munkára képes az adott

Read More...
Limitált szériás GR Yaris

Limitált szériás GR Yarisszal ünnepli rali-világbajnoki címét a Toyota

Mindössze 300 példány készül abból a különleges kivitelű GR Yarisból, amelyet annak tiszteletére adnak ki, hogy a Toyota 2023-ban

Read More...
Horn Lilla

Horn Lilla és az autósport!

Horn Lilla fiatal kora ellenére szép sikereket ért eddig a gokartsportban, és már bontogatja a szárnyait a karosszériás autókban.

Read More...
Verified by MonsterInsights