A százezredik BMW i3 megszületésével új feladatot kaptak az autók nyugdíjazott akkumulátorai – BMW i3 akkumulátortelep

In elektromos autók
BMW i3 akkumulátortelep

2017 október végén elkészült a százezredik BMW i3 modell. Ennek apropóján a lipcsei üzem nagyszabású ünnepségén Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke a létesítmény egyedülálló BMW i3 akkumulátortelepét is rendszerbe állította.

A százezredik BMW i3

A BMW i3 sorozatgyártása 2013 szeptemberében indult be Lipcsében. A BMW Group 400 millió eurót invesztált a BMW i modellek lipcsei gyártásába, amely már több mint 800 embernek biztosít megélhetést. Az üzemben naponta százhúsznál is több BMW i3 modell lát napvilágot. 2016-ban éves szinten összesen 26 631 példány készült el.

A BMW i3 sorozatgyártása mellett Lipcsében készülnek a BMW i modellek szénszálas alkatrészei és műanyag karosszériaelemei is. Eközben a létesítmény a BMW i divízió legnagyobb présüzemének, fényezőműhelyének és összeszerelő gyártósorának is otthont ad. A BMW i8 plug-in hibrid sportautó sorozatgyártása 2014 májusában kezdődött. A modellből 2016-ban összesen 2 783 darab készült el. A BMW i modellcsalád következő tagja, a BMW i8 Roadster 2018-ban érkezik meg az utakra.

A nyugdíjazott akkumulátorok új feladata

A lipcsei üzem területén rendszerbe állított akkumulátortelepen jelenleg több, mint félezer darab kiöregedett akkumulátor kapta meg új feladatát. „A telepen hálózatba kapcsolható hétszáz darab akkumulátor együttesen akkora energia tárolására képes, amelyből egy BMW i3 tisztán elektromos üzemmódban több mint 100 000 kilométert tud megtenni. A telep adaptív kialakítása ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben más méretű és teljesítményű energiatároló egységeket is bekapcsoljuk a hálózatba, ezáltal a jövő akkumulátor-technológiái is rendszerbe állíthatók lesznek” – mondta Joachim Kolling, a BMW Group energiaügyi részlegének vezetője.

 

BMW i3 akkumulátortelep

Az üzem területén működő szélerőmű és a megújuló erőforrások kiaknázása jelentős mértékben csökkenti a BMW i modellek előállításához felhasznált villamosenergia mennyiségét. A gyár innovatív telepét a lakossági villamosenergia-hálózathoz is csatlakoztatták. Szolgáltatás-ingadozás vagy ideiglenes áramkimaradás esetén így a több száz akkumulátorból álló hálózat szélesebb körben is értékes energiatámogatást garantál. A telep működése a megújuló erőforrások kiaknázásából nyert energia tárolására épül, többletmennyiség esetén pedig a technológia a zöld energiát a lakossági villamosenergia-hálózatba táplálja.

You may also read!

rally 2022 felfedezettje

Egy álmot élek meg!

Tegnap volt az Érd Arénában a Magyar Rally Országos Bajnokság 2022 Díjkiosztó Ünnepsége, ahol kategóriádban 3. helyen zártad a

Read More...
olcsóbb üzemanyag

Szerdától ismét csökkennek az üzemanyagárak

A novemberi hónap utolsó napján is csökkennek a hazai üzemanyagárak. A beszerzési árat tekintve a benzin bruttó 11 forinttal

Read More...
BMW 3.0 CSL

Az 50 éves BMW M Gmbh a BMW 3.0 CSL-lel ünnepel

A limitált verzióból 50 darab készül három hónap alatt gondos odafigyeléssel, sok kézi munkával. Az utastér szénszál-erősítésű műanyagból készül

Read More...