Tisztelt Autós! Engedte el már Önt biciklista?

In Téma
Engedte el már Önt biciklista?

Nem szeretnék darázsfészekbe nyúlni, de lehet, mégis sikerül. A címben szereplő kérdést feltettem néhány ismerősömnek is. Többféleképpen reagáltak. A kerékpáros ismerősöm először fel is háborodott.

Tekintve, hogy főleg Budapesten autózom, az itteni tapasztalataimra tudok csak hivatkozni. Néhány éve még nem nagyon volt kultúrája a kerékpározásnak. De időközben lett elég sok – bár még nem elég – kerékpárút és egyre többen bringáznak. Szerintem ez nagyon klassz dolog. A biciklizés egészséges, kikapcsol és családi vagy baráti programnak is igazán kitűnő. Mi is szoktunk bringázni és nagyon élvezzük.

De amíg néhány éve az autósok tulajdonképpen nem is vették figyelembe a kerékpárosokat, addigra most már elég nagy arányban figyelünk rájuk, támogatjuk a közlekedésüket. Sőt…

Sok helyen kereszteződik autóút és kerékpárút. És itt legtöbb esetben a kerékpárosoknak van elsőbbsége. Ez rendben is van. Bár sok helyen – például ahol párhuzamosan vezet az úttest és a kerékpárút, és az autó jobbra akar fordulni – elég nehezen kezelhető helyzetek alakulhatnak ki. Mivel a kerékpár ekkor az autó jobb oldali C oszlopának takarásában közeledik. Tehát ekkor az autónak inkább meg kell állni, hogy biztonságosan kanyarodhasson.

De ahogy az ismerősöm is mondta, a kerékpárosnak ekkor meg van a lendülete, tehát ő nem fog megállni. Hát értem…

Reggelente át kell jönnöm keresztbe egy főúton, ami mentén kerékpárút is van. Megállok a sarkon. Balról jövő autóktól elférek. Jobbról lépésben mennek az autók két sorban. Ők megállnak és elengednek. És ekkor érek a kerékpárút metszéséhez. Na ott még nem engedtek el. Ők jönnek. Állok keresztbe az úton. Jobbról feltartok két sor autóst és várjuk a biciklisták elhaladását. Nem gond, csak nem is annyira jó. Sosem idegeskedtem még emiatt.

Csak egy kérésem lenne. Írják meg kommentbe vagy facebook kommentbe: Önt, mint autóst, engedte már el kerékpáros?

You may also read!

Mercedes-AMG GT R Roadster a biztosító szivárogtatott

Mercedes-AMG GT R Roadster – a biztosító szivárogtatott

Sokan várják a legújabb Mercedes-AMG csodák megjelenését. Megszokottak a kémfotók, előfordulnak gyári szivárogtatások, most érdekes módon egy német biztosítótársaság online kalkulátorából szivárogtak ki érdekes adatok.

Read More...
Hyundai Ioniq Plug-in hibrid modellfrissített változata

Itt a Hyundai Ioniq hibrid és Plug-in hibrid modellfrissített változata

Mi új a második genrációs IONIQ Hybrid és Plug-in-Hibrid-ben? A tovább fejlesztett Bluelink telematic szolgáltatás, a SmartSense aktív

Read More...
Fiat Panda Cross

A Fiat Panda Cross nyerte a brit 4X4 Magazine „2019 4X4-ese” díjat. De hogy a Mount Everestre is felment…

A Panda Cross zsinórban másodjára nyerte meg a 4X4 Magazin díját. Nagyon dicsérték a Panda Cross 4X4 motorjait,

Read More...

One commentOn Tisztelt Autós! Engedte el már Önt biciklista?

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu