Tisztelt Autós! Engedte el már Önt biciklista?

In Téma
Engedte el már Önt biciklista?

Nem szeretnék darázsfészekbe nyúlni, de lehet, mégis sikerül. A címben szereplő kérdést feltettem néhány ismerősömnek is. Többféleképpen reagáltak. A kerékpáros ismerősöm először fel is háborodott.

Tekintve, hogy főleg Budapesten autózom, az itteni tapasztalataimra tudok csak hivatkozni. Néhány éve még nem nagyon volt kultúrája a kerékpározásnak. De időközben lett elég sok – bár még nem elég – kerékpárút és egyre többen bringáznak. Szerintem ez nagyon klassz dolog. A biciklizés egészséges, kikapcsol és családi vagy baráti programnak is igazán kitűnő. Mi is szoktunk bringázni és nagyon élvezzük.

De amíg néhány éve az autósok tulajdonképpen nem is vették figyelembe a kerékpárosokat, addigra most már elég nagy arányban figyelünk rájuk, támogatjuk a közlekedésüket. Sőt…

Sok helyen kereszteződik autóút és kerékpárút. És itt legtöbb esetben a kerékpárosoknak van elsőbbsége. Ez rendben is van. Bár sok helyen – például ahol párhuzamosan vezet az úttest és a kerékpárút, és az autó jobbra akar fordulni – elég nehezen kezelhető helyzetek alakulhatnak ki. Mivel a kerékpár ekkor az autó jobb oldali C oszlopának takarásában közeledik. Tehát ekkor az autónak inkább meg kell állni, hogy biztonságosan kanyarodhasson.

De ahogy az ismerősöm is mondta, a kerékpárosnak ekkor meg van a lendülete, tehát ő nem fog megállni. Hát értem…

Reggelente át kell jönnöm keresztbe egy főúton, ami mentén kerékpárút is van. Megállok a sarkon. Balról jövő autóktól elférek. Jobbról lépésben mennek az autók két sorban. Ők megállnak és elengednek. És ekkor érek a kerékpárút metszéséhez. Na ott még nem engedtek el. Ők jönnek. Állok keresztbe az úton. Jobbról feltartok két sor autóst és várjuk a biciklisták elhaladását. Nem gond, csak nem is annyira jó. Sosem idegeskedtem még emiatt.

Csak egy kérésem lenne. Írják meg kommentbe vagy facebook kommentbe: Önt, mint autóst, engedte már el kerékpáros?

You may also read!

Megfelelően gyors évkezdet

Megfelelően gyors évkezdet

SOLID Racing Team – Rebenland Rallye - 2019. 03. 15-16. Merencsics Árpád - Laboncz László, Suzuki Swift Gti MK1

Read More...
Csomós Mixi: Itthon és külföldön is szeretnénk versenyezni

Csomós Mixi: Itthon és külföldön is szeretnénk versenyezni

Csomós Mixi és Nagy Attila vegyes érzelmekkel gondol vissza a 2018-as évre, több verseny is máshogy alakult, mint ahogyan azt a srácok előzetesen eltervezték, illetve nagyon sok hasznos tapasztalattal és élménnyel lettek gazdagabbak.

Read More...
A legjobb autós hétvége – AMTS 2019

A legjobb autós hétvége – AMTS 2019

Most hétvégén rendezik az idei Autó-Motor és Tuning Show-t a Hungexpo területén. A legnagyobb magyar szezonnyitó rendezvény az autók világában március 22-én pénteken nyit, és egész hétvégén megtekinthető.

Read More...

One commentOn Tisztelt Autós! Engedte el már Önt biciklista?

Leave a reply: