A DAF TRUCKS átadta első elektromos kamionját

In elektromos, hír
A DAF TRUCKS átadta első elektromos kamionját

Az elektromos forradalom elérte az árufuvarozási ágazatot. A holland JUMBO szupermarketlánc komolyan veszi a károsanyag kibocsátás csökkentését, már tesztelik az első elektromos DAF kamiont.

A DAF Trucks még karácsony előtt adta át az első tisztán elektromos teherautóját Hollandiában. A DAF hazai pályán, a nemzeti összetartozás jegyében is egy holland élelmiszer-áruházláncnak, a Jumbo-nak szállította elektromos kamionját. Az egész Európában erős német üzletláncok (Aldi és Lidl) mellett a Holland Spar is komoly konkurenciát jelent, a Jumbo mégis egyre nagyobb szeletet hasít a helyi élelmiszer piacon. 2012 és 2016 között megduplázta piaci részesedését, 18,4%-ra. A környezettudatos beruházása valószínűleg további vásárlókat csábít majd el a konkurenciától. A DAF CF Electric a gyártó szempontjából egy nagyszabású tesztprojekt a terepen, mielőtt a komolyabb sorozatgyártás beindulna.

 

A DAF TRUCKS átadta első elektromos kamionját

 

A DAF állítása szerint a CF Electric 100 km hatótávval rendelkezik, ami nem nagy szám egy elektromos jármű tekintetében, de jól hangzik egy 37 tonna teherbírású kamion esetén. Egy belföldi logisztikai feladatokra szánt tehergépjármű esetén nem rossz, ha egy 50 km-es körben képes szállítani. Az autó gyorstöltésre is alkalmas, amivel 30 perc alatt 80-90%-ra feltölthető, és a teljes töltési idő is csupán másfél óra. A Jumbo a Veghel városában található logisztikai központból fog szállítani a környező üzletekbe az új elektromos kamionnal. Az akkumulátorok feltöltése érdekében a VDL Group (a DAF villamosenergia-projektének műszaki partnere) töltőállomást telepített a Veghel-i logisztikai központba. Az elektromos kamiont később megújuló energiával is fel lehet tölteni. A VDL közleménye szerint jelenleg felmérik a napelemek beszerelésére való alkalmasságot. Ez az első elektromos teherautó a DAF termékpalettáján, egy első zsenge. A gyártónak komoly tervei vannak annak reményében, hogy a terepen zajló tesztelés jó eredménnyel zárul. A DAF közleménye szerint fontos előrelépni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású tehergépjárművek fejlesztésében, a teszteredmények segítik majd az elektromos flotta fejlesztését.

A Jumbo vezérigazgatója, Frits van Eerd is optimista, szerinte is nagy hatással lesz az üzleti tevékenységükre az elektromos kamion. A „cél” pedig az üzletek 45%-ának kiszolgálása tisztán elektromos tehergépjárművekkel, hogy a Jumbo tehergépjármű-flotta CO2-kibocsátását 2020-ig a 2008-as érték felére csökkentésék.

 

A DAF TRUCKS átadta első elektromos kamionját

 

A DAF a legújabb tehergépkocsi-gyártó, amely tisztán elektromos hajtású járművek gyártásába kezdett. A Mercedes-Benz 2018 szeptemberében kezdte meg az eActros modellek szállítását vevőinek.  A Tesla Semi piaci megjelenése idén várható, a Volvo pedig megerősítette, hogy saját, tisztán elektromos hajtású teherautó fejlesztésén dolgoznak. A Volvo tervei szerint a „VNR Electric” tesztek 2020-ban indulnak Észak-Amerikában.

You may also read!

Nyolc hónapja zsugorodik az európai újautó-piac


Látszik, hogy a bajok most a nagy nyugati piacokon vannak, így hiába is teljesít a mi régiónk még

Read More...
25. HELL Miskolc Rallye

Jó pörgős verseny volt! – Interjú Poczang Valér navigátorral a 25. HELL Miskolc Rallye után.
HELL Miskolc Rallye 2019. 05. 02. Parkánszki Balázs – Poczang Valér Lada 2105 Dynamic Rally Team

Read More...

Bemutatta a Volvo kínai tulajdonosa a saját hibrid SUV-ját


A kínai Geely egyre többször okoz kellemes meglepetést, egyre versenyképesebbnek tűnnek termékei a német, a japán és a

Read More...

Leave a reply: