Tesla az úton, vagy inkább felette?

In hír
Tesla az úton, vagy inkább felette?

Öreg autó nem rakéta! A Tesla csapata azonban új autókat fejleszt. Elon Musk legújabb kijelentése szerint már a következő generációs Tesla Roadster lebegni fog az út felett. Rakéta hajtómű segítségével.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

 

Nem újságírói csúsztatás, nem is félreolvasás, Elon Musk tette ezt a merész kijelentést. Még 2018 közepén mondta a Tesla elnöke, hogy amikor az új Roadster piacra kerül, akkor majd rendelhető lesz „Space X” csomaggal. Kezdetben Musk azt mondta, hogy ebben a csomagban olyan rakétahajtómű lesz, ami segíti a jármű gyorsulását, a csúcssebesség elérését, a fékezést és a kanyarodást. Most azonban azzal lepte meg követőit, hogy a rakéták segítségével az egyébként elektromos hajtású autó lebegni, vagy akár repülni is képes lesz.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

 

Egy twitteres kérdésre válaszolva Elon Musk elmondta, a Vissza a jövőben lebegő DeLorean-hez hasonló módon fog az új Tesla Roadster lebegni. Marques Brownlee, a népszerű YouTuber megkérdezte, hogy ez egy vicc? A képen is látható Elon Musk válasza, miszerint nagyon komolyan dolgoznak egy lebegő autón.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

 

A twitter üzenet részleteket is tartalmaz: „A SpaceX hideg-gáz hajtóművét használják, a hajtáshoz szükséges nagynyomású levegőt a 2 hátsó ülés helyén tárolják majd a biztonsági követelményeknek megfelelő tartályban.”

Csak annyira őrültség ez, mint amennyire annak hangzik, de nem kétséges, hogy Musk nagyon komolyan gondolja, és meg is csinálja. Az azonban kérdéses, hogy ez a hajtómű elérhető lesz-e a nagyközönség számára? Feltételezhetjük, hogy a rendszer kellően drága lesz, és nem fognak belőle túl sokat eladni.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

 

A rakétahajtóműtől függetlenül az új Tesla Roadster ígéretesnek tűnik. A Tesla állítása szerint erőteljes villamosmotorjainak és a 200 kWh akkumulátorának köszönhetően a Roadster hatótávja 1000 km lesz, és kb. 2 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/h sebességre (a gyár által megadott adat az Egyesült Államokban használt 0-60 mérföld per órára 1,9 másodperc, ez 96,5 km/h, 1 tized másodperc alatt valószínűleg eléri a 100 km/h sebességet). A Tesla Roadster végsebessége 400 km/h lesz.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

 

Az üzleti életben szokásos különböző képzéseken az előadók gyakran győzködik a hallgatóságot a téma egyszerűségéről, mondván ez nem rakéta tudomány! (it is not rocket science!) Nos, Elon Musk cégeinél már elvárás a rakéta tudomány ismerete. Egyelőre azért nem fenyeget még az a veszély, hogy az autószerviz helyett Csillagvárosba, Bajkonurba, vagy Cape Canaveral-ba kellene elvinni egy autót. Ne feledjük, Elon Musk Teslája tavaly még nem a saját hajtóművével ment fel az űrbe. A hideg-gáz üzemű hajtómű meg nem is alkalmas arra, hogy elérjük a Föld-körüli pályára álláshoz szükséges körsebességet (első szökési sebességet). Az új Roadster által elérhető 400 km/h még nagyon távol van a Föld-körüli pályára álláshoz minimálisan szükséges 28.480 km/h sebességtől, így Földhözragadt emberek is bátran megvásárolhatják.

 

Tesla az úton, vagy inkább felette?

forrás: carscoops.com

You may also read!

Mazda CX-30 közeledik

Mazda CX-30 közeledik

Az európai piacra szánt új, 2020-as modell évű Mazda CX-30 értékesítése idén nyáron kezdődik. Az autógyártó a piaci érdeklődés felkeltésére kiadott egy fotógyűjteményt, amely részletesen bemutatja a kompakt SUV-t.

Read More...
RALLY INTERNAZIONALE DEL CASENTINO Juhász Csabi

Kategóriagyőzelem a Casentino ralin

A 39. RALLY INTERNAZIONALE DEL CASENTINO ralin vett részt Juhász Csabi szinte már törzsversenyzőként a testvérével, Zsoltival ahol kategóriagyőzelmet szereztek.

Read More...
TAXI4 Veszprém Rallye Ritmus ASE Klausz Kristóf Csányi Botond

Defekt után defekt!

Nem úgy sikerült a 26. TAXI4 Veszprém Rallye a Ritmus ASE párosának, Klausz Kristófnak és Csányi Botondnak, ahogy szerettük volna, és amiben reménykedtünk a kvalifikáció után, ahol a 3. helyet szerezték meg a jóval tapasztaltabb mezőnyben. A másnapi eredmények sem voltak rosszak, de aztán 2 defekt visszavette őket, majd egy elektromos hiba miatt kiállni is kényszerültek.

Read More...

Leave a reply: