Ha fúj a szél… az a kamiont felborító…

In Téma
Ha fúj a szél… az a kamiont felborító…

Tudjuk a gyermekdalból, hogy majd József napján elmúlik a szél. Március 13-án viszont még olyan szél fújt Texas államban, hogy felborított egy kamiont. Mit tehetünk nagyon erős oldalszélben?

Sokan úgy gondoljuk, az esőn, ónos esőn és a hózáporon kívül legfeljebb az ezek eredményeként kialakuló árvíz, jeges út vagy méteres hóakadály az, amivel az időjárás a közlekedésünket gátolhatja. Megtanuljuk, hogy oldalszélnél figyeljünk a mellettünk haladó, szélfogó jármű előzésekor fel kell készülnünk egy nagyobb széllökésre, ha kilépünk a szélárnyékból. Kis városi autóval érezhetjük ugyan, hogy elfúj a szél, ezért akár azt is gondolhatjuk, hogy aki több tonnás kamionnal rója az utakat, azt nem zavarja meg igazán a szél.

A teherautók nagy felületébe azonban sokkal inkább bele tud kapni egy erősebb széllökés, aminek kivédése a tehergépkocsi-vezetők számára nem könnyű feladat. Ha a széllökés oldalba kapja a kamiont, és a rakomány miatt a jármű súlypontja a hatalmas felület mögött van, akkor az felborulhat.

A múlt héten pontosan ez történt egy teherautóval Texasban. A mögötte haladó jármű fedélzeti kamerája által rögzített felvétel azt mutatja, hogy a teherautó a két sávos autópályán halad, a szél pedig 80 és 120 km/h közötti sebességgel lökdöste a kamion baloldalát. A vezető próbálta korrigálni, tartani a járművét, de néhány pillanat múlva egy erős széllökés a kamiont felborította. Az oldalára dőlt jármű a lendülettől még egy jó 30 métert csúszott, mielőtt a súrlódás megállásra késztette.

 

 

Erős szélben az autópályán a biztonságos közlekedés egyetlen módja, ha drasztikusan lelassítjuk járművünket. A legbiztonságosabb lehetőség azonban az, hogy egyszerűen leparkolunk, és megvárjuk a szélerő csökkenését.

 

forrás: carscoops.com

You may also read!

TAXi4 Székesfehérvár Rally Kronome Ákos

Gondok, felszabadultság, második hely

Interjú Kronome Ákos autóversenyzővel a TAXi4 Székesfehérvár Rally után.

Read More...
Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Folytatódik a Mustang Bullitt gyártása

Sokat várt Európa a Ford Mustangra, a Ford azonban nem várta, hogy a Bullitt változat annyira sikeres lesz az öreg kontinensen. Most válaszul az európai vevők bizalmára a 2020-as modellévben is gyártani fogják.

Read More...
Négy ajtós GT lenne a legújabb Toyota Supra?

Négy ajtós GT lenne a legújabb Toyota Supra?

Napjaink egyik kelendő autótípusa az SUV modellek mellett a négy ajtós Grand Tourer. A röviden csak GT-nek nevezett autók a sportot és a luxust ötvözik.

Read More...

Leave a reply: