fbpx

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt – Kevesebbet eszik, mint az 1.4 boosterjet?

In teszt
Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

Korábban volt nálunk egy elég fullos Suzuki Vitara. 1,4 boosterjet, összkerék, 6 sebességes váltó, adaptív tempomat, miegymás. Igazán meggyőző volt. Még terepen is. Nagyon jó hétköznapi társ, de egy autópályás gyorsítás is egész vérpezsdítő volt a papíron 140 lóerős, de állítólag egy picit még erősebb motorral.

De kíváncsiak voltunk, milyen lehet egy fapados változat?

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

 És a Suzuki Magyarország egyből a segítségünkre is sietett. Kaptunk egy 1 literes, három hengeres, turbós benzines, elsőkerék hajtású, 5 sebességes, de már ráncfelvarrott Vitarát. Annyira alap, hogy nem is alufelniken, hanem acélfelniken gurul dísztárcsával.

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

Ez már egy ráncfelvarrott Vitara, változott a hűtőmaszk és a ködlámpa körül lett egy kis króm. Hátul a lámpákon és a lökhárító alján változtattak. Hogy szebb lett-e ezektől a Vitara, mindenki dönts el maga…Szerintem nem.

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

Belül puhább, szivacsosabb lett a műszerfal fölső borítása, középen pedig selyemfényű műanyagot kapott. Az ujjlenyomat és por gyűjtő zongoralakk betétek maradtak. A műszerfal alá klasszul elrejtették az USB csatlakozót és a szivargyújtó töltőt.

A belsőben itt nem volt piros betét és bőr, de mindent rendben találtam. Az ülés itt is nagyon kényelmes és a kormány fogása is nagyon kellemes. Volt ülésfűtésünk és tempomatunk.  Az 5 sebességes váltó szépen teszi a dolgát és a motor ereje sem tűnt kevésnek. Persze, elmarad az 1,4 turbótól, de a család helyváltoztatását minden körülmények között jól abszolválja. Bár, mikor beültünk négyen, azt azért már rendesen megérezte a Vitara. Az viszont érezhető, hogy nagyon kiegyensúlyozott a 3 hengeres 110 lóerős motor. De szerintem ezért a finomságért lóerőket kellett feláldozni. Viszont a tartósságnak ez biztos javára válik.

 A helykínálat elől-hátul elegendő. Sajnos a csomagtartó még mindig lehetne nagyobb. Apropó, csomagtartó. Több olyan esetről tudok, ahol a vevő a csomagtartó miatt választotta a szerintem jóval szerényebb megjelenésű S-Cross-t a Vitara helyett. Van, akinek ez az egyik fő szempont.

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

Ha elindulunk, minden a helyén van. A futómű itt is remek, nem billeg, de nem is üt. Jól kisimítja az útegyenetlenségeket és a kanyarba is jól befekszik. Ezt az elsőkerékhajtásos változatot nem teszteltük terepen. Pedig a hasmagasság itt is megvan, de a hátsó hajtás hiánya érzékeny pont lenne nagyobb sárban.

A fogyasztás országúton 6 liter körül alakult, de városban alattam 9-9,5 litert fogyasztott, finoman 8-8,5 liter lehet ez az érték. Tehát ha csak a fogyasztás lenne a fő szempont, nem biztos, hogy az 1.0 literes motort választanám az 1,4-es helyett.

Frissítés:

A sprintmonitor alapján az 1,0 literes Vitara fogyasztása 6,5 liter körül alakul vegyes használatban. Az 1.4-esnek pedig 7 liter az átlaga. Köszönjük a kommenteket! Úgy látszik, az én lábam volt nehéz.

Suzuki 1.0 GL 2WD teszt

A családban ez az autó is mindenkinek tetszett és az eladások alapján is töretlen a Vitara népszerűsége.

A korábbi extrább Vitara most akciósan 6 millió forint körül alakul, viszont ez az 1.0 literes 2WD már 4,1 millióért elvihető. Azért úgy gondolom, 2 millió forint sok vásárlónak komoly tényező, és ez az autó is jó választás lehet, ha nincs szükség komoly terep képességekre.

You may also read!

dolgozna Angliában

Igényes a munkájára? Szívesen dolgozna Angliában? Ez érdekelni fogja: A valaha készült legkomplexebb belső: az új Bentley Flying Spur

A Bentley belsőket szerelő részlegében öt hónap a betanítás. Az új Flying Spur a valaha gyártott leg bonyolultabb Bentley

Read More...
magyar autópiac

Túlszárnyalta a 2018-as rekordévet a magyar autópiac

Igazán erős évet zárt a magyar autópiac 2019-ben: több mint 10%-os növekedés mutatható ki még a 2018-as, intenzív forgalomhoz

Read More...

Még idén jön, de már csak hibrid lesz a Honda Jazz

A Jazz legújabb nemzedékének kétféle karosszériaváltozata lesz. Az egyik a városias, hagyományos Jazz, míg a másik a szabadidő-autósabb Crosstar A

Read More...

Leave a reply: